Evo zašto je turcima bio sumnjiv novopazarac sa kamionom - Pronašli 116,5 kg marihuane

Izet Eminović (59) iz Novog Pazara, označen kao čovek od poverenja sandžačkog klana, uhapšen je na turskoj granici sa 116,5 kilograma marihuane.

hjQk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT1dRN01EQV8vYzFjMmIyMzJjMTA0ZDc5MWJlZjRjYmQ3M2Y2OGEyNzIuanBlZ5GTAs0C5ACBoTAB

Turska: Pazarac pao sa 116 kilograma droge! (Video)

Eminović, čije je zvanično zanimanje autoprevoznik, u Tursku je na graničnom prelazu Jedrene ušao sa praznim kamionom. To je policiji bilo sumnjivo pa su ga izdvojili za detaljan pregled. U kontrolu su se osim graničnih policajaca uključili i pripadnici turske obaveštajne službe.

          

Kamion su prvo poslali na skener. Posle skenerske kontrole, policajci su u kamion uveli specijalno obučenog psa za pronalaženje droge, koji je marihuanu pronašao u posebno napravljenoj šupljini kamiona. Otkriveno je 116,5 kilograma marihuane čija je vrednost na tržištu oko 500.000 evra.

Turci su obavestili srpske službe o zapleni marihune i hapšenju Izeta Eminovića. Utvrđeno je da je marihuna nabavljena na području Kosova i Metohije od albanskih kriminalaca sa kojima sandžački klan blisko sarađuje i da ju je Eminović vozio za Istanbul.

Obično klan organizuje isporuke heroina iz Turske za Srbiju i dalje za Evropu, a tim putem se distribuira i marihuana.

Srpski i turski istražitelji ne isključuju mogućnost da je klan organizovao razmenu marihuane, koja je bila namenjena prodaji u Turskoj, za heroin koji bi se prebacio u Srbiju.

O sandžačkom klanu i u Vikiliksu

Uhapšeni Eminović je označen kao osoba od poverenja vođe klana koja dobija poverljive zadatke.

Sandžački klan operiše u Sandzaku, delovima severne Crne Gore, ali su ključne vođe u Sarajevu.

Ovaj klan, koji deluje još od početka sedamdesetih godina 20. veka, bio je predmet istraživanja mnogih službi. Ocenjuje se da je u poslednje dve decenije izrastao u jednu od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

Nekadašnja zamenica američkog ambasadora u BiH Džudit Cefkin poslala je 2006. poverljiv izveštaj o sandžačkom klanu koji je kasnije objavljen na Vikiliksu. (Blic)