U Beranama osvanuli grafiti mržnje: Zastrašujuća četnička ikonografija

Nakon što je juče u u selu Zaostro, kod Berana, održan nenajavljeni skup četničkog pokreta, danas su u beranskim naseljima Hareme, Talum i Obalsko osvanuli sramni grafiti mržnje. Na zidovima kuća u ovim naseljima, dominantno naseljenim bošnjačko-muslimanskim stanovništvom, pojavili su se portreti četničkog vojvode Pavla Đurišića i četničkog vođe Draže Mihailovića.

117293027 189368475936408 464574623851901216 o 960x555

Nacionalističke poruke na kućama u mjestu gdje pretežno žive pripadnici islamske vjeroispovijesti, dovoljno govori o bezočnosti poštovalaca četničkog pokreta, koji bi trebalo da je odavno sahranjen u prošlosti. Da to nije slučaj, javnost se uvjerila nakon jučerašnjeg skupa u selu Zaostro, koji je organizovao Drago Bakrač, nekadašnji član Stranke srpskih radikala.

Sa druge strane, Opštinski odbor SNP Berane je najoštrije osudio ovaj vandalski čin ali tvrdi da grafiti dolaze iz “DPS kuhinje”.

U saopštenju se ističe  da su u pitanju oprobani udbaški metodi iz mračnih 90-tih, kada su pod okriljem mraka ostavljali slične poruke kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane i Bošnjake zbog ubiranja političkih poena za DPS”.

117335865 189368409269748 7326477069732860714 o

“Povodom ispisivanja neprimjerenih grafita u naseljima gdje većinski žive naši uvaženi prijatelji i komšije Muslimani i Bošnjaci OO SNP Berane najoštrije osuđuje tu vrstu vandalizma a znamo i od koga dolazi. Već isprobani metod Udbe mračnih devedesetih godina. I tada su, kao i sada, visoko rangirani udbaši pod kapuljačama i okriljem mraka u predvečerje izbora lijepili Šešeljeve plakate kako bi zaplašili naše uvažene komšije Muslimane”, navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali prijatelje Bošnjake i Muslimane da ne nasijedaju na ove provokacije jer sa pravoslavnim življem oni nikada nijesu imali bilo kakav problem već upravo sa kuhinjom DPS-a koja pod okriljem mraka kuva sve podlosti u gradu.

117597026 189368449269744 451938221800405324 o

“S obzirom da postoje nadzorne kamere na mjestima gdje su ispisani ovi sramni grafiti, zahtijevamo od tužilaštva da hitno reaguje i pronađe počinioce. Pozivamo Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane i sve druge dobre ljude u našem gradu da zajedno kažemo stop DPS-ovoj mračnoj kuhinji i unesemo svijetlo ljepšeg i boljeg života”, stoji u saopštenju OO SNP Berane.

Odbornica DF u Beranama Jelena Božović sličnog je mišljenja kao kolege iz SNP-a, pa navodi da je adresa za grafite beranski DPS.

“U pitanju su stare metode kojima se služe od devedesetih.Iznad grafita trebalo je samo da nacrtaju glavu svog lidera jer je on odgovoran za deportacije Muslimana iz Crne Gore, Bukovicu, iseljavanje i siromaštvo. Pola godine traju mirne litije u Beranama i niko do sad nije bio provociran niti na bilo koji način ugrožen,to je ono što Milu Đukanoviću remeti sve planove”, smatra Božović.

Bošnjačka stranka: Zastrašujuća četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama 

Bošnjačka stranka najoštrije je osudila nacionalističke poruke upućene muslimanima u Beranama.

„Četnička ikonografija i okupljanje četnika u Beranama, kao i zastrašujuće poruke koje se plasiraju ovih dana, ne smiju da prođu bez adekvatne reakcije nadležnih organa. Svima je poznato da četništvo simbolizuje šovinizam, mržnju i zločine, s toga, pozivamo nadležne da pronađu aktere najnovijih prijetnji i uvreda, sudski ih procesuiraju, jer fašističke poruke moraju biti sankcionisane u građanskoj i pravnoj državi”, navode u saopštenju.

U toj stranci su sigurni da će građanska Crna Gora i građansko Berane osuditi i odbaciti takve poruke. Očigledno je, dodaju, da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu.

“Poručujemo da Bošnjake i muslimane to neće uplašiti, znamo da su to aveti prošlosti koji odlaze u istoriju. Grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija”, zaključuju u toj stranci.

I Liberalna partija osudila je fašističke izlive mržnje u Beranama, četničkom ikonografijom i porukama kojima se prijeti muslimanima u ovom gradu uz gnusne psovke.

“Ono što je posebno šokantno jeste da u takvim činovima stalno učestvuju i pojedini funkcioneri loklane vlasti u Beranama, koja pokušava da opere ruke od onoga što su sami stvorili i što stvaraju godinama i nastavljaju da to rade. Zarad sitnih političkih poena propagirajući velikosrpski nacionalizam, militantnu mržnju i negirajući sve druge nacije i vjere, oni su direktno odgovorni za stvaranje ovakve atmosfere u Beranama”, navode u toj stranci.

Gotovo je komično pranje ruku opozicije od ovih gnusnih poruka mržnje kada su koliko je juče, dodaju, njihovi najviši funkcioneri i duhovnici na isti način, otvoreno i u javnosi ali i Skupštini, prijetili muslimanima, nacionalnim manjinama, ali i Crnogorcima otkopavanjem oružija, bratoubilačkim ratom i etničkim čišćenjima, prizivajući ratne zločine i krvoloke iz ratova ’90-ih.

“Dodatno, nedavni slučaj zastrašivanja, napada na imovinu i život Hrvata u Beranama koji je imao i svoj sudski epilog, dovoljno govori o besmislenosti teza da ovakve pojave bilo ko podmeće, već je potrebno da pogledamo istini u oči i sučimo se sa ovakvim društvenim anomalijama, njihovim stvarnim uzrocima, i hitno ih eliminišemo”, poručuju u Liberalnoj partiji.

Koalicija Crno na bijelo: Primitivan pokušaj podizanja međunacionalnih tenzija

Ovakvi incidenti ne priliče zemlji koja je perjanica u borbi protiv fašizma, te koalicija Crno na bijelo poziva policiju i tužilaštvo da u što kraćem roku pravdi privedu i adekvatno kazne autore sramnih poruka jutros osvanulih u Beranama.

“Povampirene fašističke snage i uoči ovih izbora, kao i devedesetih godina prošlog vijeka, ali i mnogo puta kasnije, u atmosferi straha, pokušavaju polarizovati biračko tijelo i izbornim rezultatom postignutim u atmosferi straha ovjeriti nepromjenjivost političkog stanja u državi sa svim katastrofalnim socijalnim i ekonomskim posljedicama”, navode u saopštenju.

Komentari  
+15 # Sandzoo 2020-08-09 13:50
Za ovo su srpski mediji coravi i sta se po njihovim Stadionima radi, a kada se u drugim drzavama olovkom nesto protiv njih napise vriste kao bebe
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Samko 2020-08-09 14:09
Da smiju i mogu opet bi on da ubijaju i kolju Bosnjake.

E vise Nece sigurno ta vremena su prosla.
Jebacemo vam [censored] Cetnicku za svaki pocinjen genocid.

A pogotvo onaj pocinjen u SREBERENICI
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Krmadin 2020-08-09 14:35
Po meni ovo nije dobro iz dva razloga.Turaka u Crnoj Gori, kao i na citavom Balkanu, vise nema od 1912.Zasluzeno su proterani odakle su i dosli.Bosnjaci nisu Turci.
Drugi razlog je sto je dosta Bosnjaka (tada Muslimana) sluzilo u JVUO.Srbi jesu bili najbrojniji u oba pokreta otpora sto je i sasvim normalno jer Srbi su najbrojniji narod na prostoru bivse Jugoslavije ali broj Bosnjaka uopste nije bio zanemarljiv.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # En Te 2020-08-09 15:12
Polako ali sigurno se smanjuje prostor gdje su ovakvi izlivi fasizma moguci. U Hrvatskoj i Kosovu su fasisti disciplinovani. U Crnoj Gori i Dodiklendu ovo divljanje ce uskoro biti pod kontrolom. U sjevernom Sandzaku i Vojvodini se ovakve fasisticke ekspresije mogu naci jos jedino po krajevima i coskovima. I u Srbiji ce se kad-tad morati stati fasistickoj hajduciji u kraj, ali ce obzirom da je jako rasirena i dobrano institucionalizovana pojava to biti prilicno bolno po same Srbe.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Krmadin 2020-08-09 16:27
Nijedna drzava, osim mozda Hrvatske ne tretira Ravnogorski pokret kao fasisticki.A to je samo po sebi paradoks nad paradoksima kad pogeldamo kakav je rezim postojao u Hrvatskoj i Bosni za vreme Drugog svetskog rata.Ravnogorski pokret je potpuno u legalan u svetu a narocito u drzavama koje su se borile protiv fasizma - SAD, Britanija, Kanada, Australija.Cak je i SSSR priznao Ravnogorski pokret za antifasisticki.Hoces reci da bi oni podrzali nekakve fasiste?Nece biti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Safet 2020-08-09 18:58
Ako ti Pavle Djurisic nije bio fasista ne znam ko je. Monstrum koji nista nije bio bolji od Anta Pavelica. Pusti jadan sta su priznali ili nisu englezi, francuzi i amerikanci. Ne mogu oni znati sta se desavalo na ovim prostorima bolje od nas.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Krmadin 2020-08-09 19:47
Haha.Sve oni znaju.U mojoj velikoj biblioteci imam podatke o desavanjima na Balkanu 1941-1945 iz americkih, engleskih, ruskih i nemackih izvora.Nemacki izvori su verovatno najmerodavniji.Sve ti izvori se slazu u jednom - Nemacka je u Jugoslaviji imala dva neprijatelja u vidu komunista i JVUO.Hitler je cak smatrao da je JVUO daleko ozbiljniji neprijatelj za Nemacku jer oni mogu da dignu na desetine pa i stotine hiljada ljudi.
Nemacka je cak u jednom trenutku imala 170.000 vojnika na prostoru Jugoslavije samo za borbu protiv dva pokreta otpora.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Pesterski vuk 2020-08-09 20:04
JVUO...? ...to behu oni koji su u Sumadiji tamanili gibanice i klali simpatizere partizana...
A u Podrinju i Polimlju-muslimansku nejac...
Toliko o njihovom antifasizmu
.................................................................
Jos kad cujem ono kako su ustase fasisti,a cetnici to nisu-dobijem nagon za povraćanjem.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Krmadin 2020-08-09 22:36
JVUO je zvanican naziv iz dva razliga.Prvi je sto ta vojska nije postojala samo u Srbiji vec u vise jugoslovenskih republika.
Drugi je sto njeni pripadnici nisu bili samo Srbi.Bili su vecina svakako ali je bilo i drugih naroda.Slovenaca je isto bilo u dobrom delu, Jevreja u manjem.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Pesterski vuk 2020-08-10 05:36
Bate,partizani su antifasisti...
Sto vise proturate tezu kako su to i cetnici,sve vise postajem ustasa!
Da nisu mozda,gibanicari oslobodili Beograd skupa sa Crvenom Armijom oktobra '44?
Revizionistima i falsifikatorima istorije mogu samo jedno da porucim:da nema Hrvata,trebalo bi ih izmisliti!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # En Te 2020-08-09 20:33
Ovdje je tema fasisticko-zlocinacki lik i djelo Pavla Djurisica i pokusaj da se u Beranu velica fasista i zlocinac kao i da se vrijadjaju muslimani Bosnjaci time sto im se na kucama vandalski psuje i crta figura zlocinca. Ti se uopste nisi odredio o ovome. Da li ti ovaj vandalizam smatras opravdanim ili ne? Da li je za tebe Djurisic zlocinac i fasista ili nije? Pusti to koliko knjiga i diploma imas ili nemas u biblioteci - na ovakvim mjestima samo duboko frustrirani i iskompleksirani tipovi potezu za diplomama i narcisistickom samoreferisanju. U nekoliko komentara pokusavas da odvuces diskusiju na to da li Amerikanci, Britanci, Australijanci i ne znam ko tretira Ravnogorski pokret kao fasisticki. To je sve sekundarno ovdje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # pesterski vuk 2020-08-09 15:37
Mozete da ga popuši*e Turcima,jeba*e vam Milo mamicu,spremajte traktore za Sumadiju...nece vam biti ni prvi,ni poslednji put,smradovi svetosavski...
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # banda stara 2020-08-09 15:55
Prelistavam srpske medije. Njih BRE sramota pa ove vesti nema. Kako su BRE oni stidljivi. Do jaja.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Krmadin t 2020-08-09 16:55
Zao mi je sto su Turci uspeli u zivotu. Zao mi sto su vladali u Srbiju.
Mi smo narod koji nikad da uspemo u zivotu. Nista da nam krene na dobro.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Safet 2020-08-09 17:03
Napadi na Bosnjake u CG motivisani na nacionalnoj i vjerskoj osnovi su gotovo svakodnevnica. Ovakvo zastrasivanje Bosnjaka je postala normalna stvar. Kako to da Bosnjaci u CG postadose manje bezbjedni od bosnjaka u Srbiji, pa cak i onih u genocidnoj tvorevini RS. Policija i tuzilastvo ovakve pojave mogu da iskorijene za heftu dana, ali su ocigledno nesposobni ili im odgovora drzanje Bosnjaka u konstatnom strahu, a to je pogotovo izrazeno pred izbore. Da li je bilo vrijedno cijepanje Sandzaka, za rad nezavisne Crne Gore u kojoj se Bosnjaci terorisu i zastrasivaju?
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Pesterski vuk 2020-08-09 17:32
Ujedno mi je i milo,haj sad nek setaju po onim litanjima,skupa sa smdoslavcima,kako bi im se dodvorili i pokazali kako su za suzivot i toleranciju...dje je sad onaj dr.Ceman,da nam prevede sta je grafitopisac hteo da kaze?!
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Safet 2020-08-09 17:47
Zaista su zastrasujuce ove poruke na kucama ljudi, sve ovo previse podsjeca na 90-e gluho i daleko bilo. Neko je gore dao primjer kako navijaci isto rade, ali to nije isto. Sve ultra navijacke grupe su nacionalisticki nastrojene i bosnjacke i srpske i hrvatske, ruske, poljske, turske pa se to na kod njih smatra kao normalna stvar, ali neko da ti dodje na kucni prag i ostavlja ovakve poruke, to je zaista jezivo. Znaci bio ti je ispred vrata i poslao ti jasnu poruku, ne moze biti isto kao neki transparent na tribinama.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Pesterski vuk 2020-08-09 19:31
Bas je sparno...cini mi se da se sprema OLUJA....
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # mehmed 2020-08-09 22:39
Dvojac :

rasim - vucic

je USPJESNO, POSIJALI I DOBRO ZALILI SJEME 90- tih godina.

Zna se:

kad god je, genocidni dio Srbije poceo da KOLJE ...to osjete SAMO Muslimani.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Senko 2020-08-09 22:51
Pa braćo znate li gdje su im biroi i gdje se ikupljaju ovi iz DPS, pa hebite im mahiku! Četništvo je propalo nema Srbije da im pomaže ostali su sami pa se hvataju za slamku! Sad vas je zapalo pa udri gohvna!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Bg 2020-08-10 09:05
Samo ti sanjaj picko daje srbija propala
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samko 2020-08-10 11:02
Gotoviste Picke cetnicke. Sa bracom Albancima ima da vas iz Srbije isteramo.

Stvara se Velika Bosna i Velika Albania
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Pesterski vuk 2020-08-10 12:17
Ljubavi,ostavi ti Veliku Bosnu nekom drugom...neka sad!
Kad si se vratila od Dardana?Nesto brzo puce vasa romansa...
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samko 2020-08-10 12:42
Akobogda Inshallah ukida tzv rs.

Stvara velika Bosnia i Albania.

Jel ti krivo cetniku???
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Bg 2020-08-10 14:34
Picko albanska davam nije bilo zapada nebise sepurio sada
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Bg 2020-08-10 14:31
Kako ne mozete samo vi da odete iz srbije u albaniku teroristo
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Bg 2020-08-10 09:01
Sviste vi veci fasisti i od cetnika i od ustasa i od albanaca svi komentari o mrznji kada dodjete u bg mabji ste od maova zrna samo ovde ste junacine picke sandjacke ustvari raskrme oblasti
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Pesterski vuk 2020-08-10 12:15
Ako si ti iz Beograda,ja sam iz Vasingtona!Prema nacinu kako pises,pre bi se reklo da si iz Crvskog ili Goseva.
(Sviste,mabji,maova,sandjacke,raskrme)...
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Bg 2020-08-10 09:03
Eto vam brave albanaca pase jebite sa njima
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Bg 2020-08-10 09:07
Ne vide vas srpske vlasti u propast nego vas suljo ljaic zukorlic i drugi vicete se hvatat za slamku samo polako
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari