Mlada Sandžaklijka na jednom od najprestižnijeg svjetskih univerziteta

" Bjelopoljka Amila Kujović treća je godina jednog od najprestižnijih svjetskih univerziteta – Prinstona u Nju Džersiju, studija hemijski i biološki inženjering.

amila kujovic 2 696x469 

Šansu da pohađa prestižni univerzitet dobila je prije dvije godine, kada je prošla u dvije od trideset hiljada prijavljenih učenika širom svijeta, priča za “Vijesti” mlada Bjelopoljka.

Zahvaljujući izuzetnim rezultatima, Ujedinjeni svjetski koledž Prinston joj je odobrio stipendiju za četvorogodišnje školovanje koja pokriva cjelokupne troškove, a studijska godina iznosi u prosjeku 70 hiljada dolara.

Izučava hemiju, biologiju, genetiku i biohemijske procese, koji se koriste u svrhe medicinskih istraživanja i poboljšanja metoda liječenja bolesti.

“Među važnim predmetima koje izučavam na Prinstonu su diferencijalne jednačine, neorganska i organska hemija, pročišćavanje u hemijskom inženjeringu i biotehnologiji, transport mase, energije i impulsa, otkrivanje ljekova”, kaže Amila.

Školovanje na Prinstonu omogućava joj da uči i radi sa najprestižnijim svjetskim profesorima, u laboratorijama opremljenim najmodernijom tehnologijom.

Zahvaljujući tome, kaže da je ne samo ovladala teorijom hemijskog i bioloskog inženjeringa, već je imala i priliku da svoje znanje praktično primijeni i pokaže kreativnost, radoznalost i inovativnost u istraživanju.

Zbog izuzetnog prosjeka, uspjela je da dobije preporuku da radi kao mentor mlađim studentima, kojima pomaže da savladaju zahtjevan studijski program i podstiče ih da razvijaju neophodne vještine za uspješno i kvalitetno školovanje. Obavljala je praksu kao asistent u istraživanju razvijanja nervnog sistema i regeneracije srca na Oksford univerzitetu.

“Primijenivši svoja znanja na važnim projektima, moj doprinos je bio prepoznat što me još više ohrabrilo da težim ka ostvarenju svog sna. U sklopu ovog istraživanje bila sam uključena u formiranju stabilnih linija zebra – ribe sa željenim mutacijama koja se koristi kao model organizam za istraživanje regeneracije srca. Takođe sam radila na optimizaciji CUT&RUN protokola koji se koristi u svrhe izučavanja razvoja nervnog sistema zebra – ribe”.

Ističe da već planira da obrazovanje usavrši kroz doktorske studije.

Želja joj je da se kvalifikuje da radi na otkrivanju metoda liječenja nekih od najrasprostranjenijih, a trenutno neizlječivih bolesti.

“Smatram da je za ostvaranje jednog ovakvog cilja najvažnije da imamo unutrašnju motivaciju, istrajnost i želju, ali i podršku najbližih. Tako da bih ovom prilikom željela da ohrabrim sve srednjoškoce i studente Crne Gore da konkurišu za ovakve i slične programe jer zaista jesmo konkurentni u cijelom svijetu”.

Amila kaže da se uvijek posebno radovala upoznavanju i novim prijateljstvima koje je stekla u Americi.

Sa Prinstona, osnovanog 1746. godine u američkoj državi Nju Džersi, poteklo je 35 dobitnika Nobelove nagrade.

Osnovnu školu “Marko Miljanov” u Bijelom Polju Amila je završila kao đak generacije i dobitnik diplome “Luča”. Prve dvije godine Gimnazije “Miloje Dobrašinović” okončala je sa odličnim uspjehom, a zatim završila i dvogodišnju američku školu United World College u Mostaru.

Komentari  
+8 # Nur-Bec 2020-01-14 10:39
Bravo Amila,diko sandzacka!
Odgovori | Prijavi moderatru
-13 # sukana baklava 2020-01-14 13:30
Ona je sad Amerikanka.Vidi je samo kako se oblaci
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Olivera 2020-01-14 15:23
Ona se primereno oblači. A da će biti Amerikanka to joj je u perspektivi zapisano. Neće se valjda vraćati u Crnu Goru u Bijelo Polje, kad će joj posle Prinstona biti otvorena sva svetska vrata.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Amir 2020-01-14 22:11
Nemas ti njegovo cehre i nur.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Boss 2020-01-14 13:41
Svi veliki mozgovi u svetu su iz Sandzaka a vi Smrdovi puknite
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2020-01-14 15:26
Kako onda Suljko sve te silne mozgove nije predložio za imena sandžačkim ulicama već je potezao za šćiptarskim zločincima čak? Verovatno si i ti Boss kalibar tih velikih svetskih mozgova iz Sandžaka.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Boss 2020-01-14 20:10
Suljko vuce na svoju stranu jer je i on cisti Albanac. Bogami si u pravu ima tu istine al otom potom cuce se
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2020-01-15 12:32
Vidiš Boss kako ja ipak znam da prepoznam istinu. A trebalo je toliko vremena i mom šefu Samiru da prizna da je Albanac, kao i tebi Bošnjaku (nadam se) da priznaš otvoreno da je Suljko čisti Albanac. I onda ja postavljam jedno pitanje svim sandžačkim Bošnjacima - zašto ste bili ovolike godine p..ke i dozvolili da vam vašim BNV ščiptar s ostalim ščiptarima kolo vodi, da izbacuje ljude od struke poput Džudža npr, da umesto Bošnjaka iz BiH dovodi šćiptare, da umesto BiH odlazi na Kosovo i liže se sa Kurtovićem,? Zašto ste to dozvolili???
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click