I večeras protesti u Bijelom Polju, Beranama... (Video)

Građani Crne Gore okupili su večeras širom zemlje u znak protesta zbog izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti. Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, samo su neki od gradova u kojima se danim održavaju protestne litije i molebani.

fdg5435345 

Zakon o slobodi veroispovesti predviđa da država postane vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od verskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

Građani Berana i danas se u 16 sati okupili ispred zgrade Opštine, u centru, odakle su pošli u mirnu litiju do manastira Đurđevi stupovi. Okupljeni su na polasku skandirali "ne damo svetinje".

Duga kolona se zatim kroz park uputila čitavom širinom ulice 29. novembar.

Građani Berana se danima već mirno okupljaju u porti manastira Đurđevi stupovi na moleban u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Među njima je svakodnevno gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić (SNP) i veliki broj lokalnih funkcionera iz te i drugih partija koje vrše vlast u ovom jedinom opozicionom gradu na severu Crne Gore.

Manastir Đurđevi stupovi u Beranama zadužbina je Nemanjinog sinovca Prvoslava Nemanjića i star je 806 godina. Iz tog perioda u Beranama je i manastir Šudikova koji je bio u srednjem veku čuveno sedište fresko-slikarske i prepisivačke škole.

Tadašnji umetnici iz ovog manastira oslikali su i svetski poznati fresku Gavran hrani svetoga Iliju u manastiru Morača.

U manastiru Đurđevi stupovi danas stoluje episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. 

Komentari  
+6 # Malo Morgen 2020-01-03 20:38
Cudi me da sa sobom ne nosaju kakve leševe - mošti - u svom prizivanju zombi apokalipse :lol:
Prijavi moderatru
0 # Rifat 2020-01-04 09:44
Šta nas interesuju protesti SPC-e? Mi ćemo se boriti i podržavati pravoslavne tvorevine, a mi nemamo jedinstvenu islamsku zajednicu u Srbiji. Neću nikada podržati one, koji su blagosiljali tenkove, koljače, lopove, koji su organizovano ili neorganizovano, ubijali moj narod
Prijavi moderatru
0 # Oluja Montenegro 2020-01-05 02:12
...ponovo ce na traktorima ka Srbiji...
Prijavi moderatru
+1 # lobi 2020-01-04 15:35
Nekoliko puta sam provjeravao da nije foto montaza. Zar Bijelo polje ima toliko stanovnika?
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click