Svi ugovoreni rokovi na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin do sada su ispoštovani, radovi ne kasne i počeće krajem septembra, rečeno je radiju Sto plus u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

radovi na putu znak timokpress 2019

Oni su podsetili da je ugovor o izradi projektne dokumentacije, planova i izvođenju radova sa turskom kompanijom “Tašjapi” potpisan u oktobru 2018. godine i da su oni već ugovorili izradu neophodnih dokumenata.

“Očekuje se da će krajem septembra, kako je i najavila potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović, otpočeti radovi na rehabilitaciji i rekonstrukciji ove saobraćajnice na teritoriji Novog Pazara. Za sada još uvek nije poznat tačan datum početka radova, a biće čim Tašjapi bude spreman za otpočinjanje radova”, odgovorili su nam u Ministarstvu.

Turska kompanija formirala je u novopazarskom naselju Selakovac asfaltnu bazu, gde se nalazi mehanizacija i materijal neophodan za početak radova.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je prilikom poslednje posete Novom Pazaru da će rekonstrukcija puta do Tutina početi u septembru i da je rok za završetak radova dve godine. 

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava ovih gradova kazala da je projekat vredan 24 miliona evra koji su obezbeđeni kreditom Turske.

Na naše pitanje zašto se na rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin čekalo 10 godina, Mihajlović je odgovorila da se ne bi bavila time i da je najbitnije da će radovi početi u septembru.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da su dva glavna razloga za to – prvi to što su Turci tražili da njihove firme učestvuju sa 51 odsto u rekonstrukciji puta, a drugi visoke kamate.

“Kamate su prvobitno iznosile preko 5,5 odsto, ali zahvaljujući dobrim odnosima između dve zemlje, političkoj volji i posvećenosti Ministarstva građevinarstva sada su uslovi kreditiranja znatno povoljniji, kamata je 2,5 odsto”, rekao je Ljajić.

Izvor:Beta/Radio Sto Plus