Konya pomaže bratskom Novom Pazaru: Stiže bolnička oprema u vrijednosti većoj od 300 hiljada eura

Ukupna vrijednost donacije je veća od 300 hiljada eura, a realizovana je preko Turskog Crvenog pomumjeseca (Kizilay), dok je Grad Konya je snosio troškove prevoza do Novog Pazara

thumbs b c 21f3a52202ec3160129f026b93a58db7 

Iz turskog grada Konye u Opštu bolnicu u Novom Pazaru stigla je prva tranša pomoći od ukupno 400 električnih kreveta sa pratećom opremom, medicinskim aparatima i inventarom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova pomoć stiže sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Necmetin Erbakan iz turskog grada Konya, a zahvaljujući zalaganju dvojice doktora, Jusufa Šukurice iz Novog Pazara i Izeta Šalje iz Tutina, koji su devedesetih godina došli na studije u taj grad.

Prema riječima Šukurice ova donacija je ostvarena zahvaljujući dekanu Medicinskog fakulteta Univerziteta "Necmetin Erbakan", Celalettin Vatansevu koji je odlučio da gotovo nov bolnički inventar bude usmjeren za novopazarsku bolnicu.

"Organizovali smo da skoro nova oprema dođe do Novog Pazara. Nadam se da će ta saradnja biti još bolja, jača i sigurnija, a sve to kada se sastavi na jedno mjesto doprinjeće da ukupan tretman za ljude koji gravitiraju ka medicinskom centru u Novom Pazaru bude puno bolji, komforniji i bolji. Ide sve u tom smjeru da bude u dobrobit našem narodu i našem Sandžaku", rekao je Šukurica za AA.

Ukupna vrijednost donacije je više od 300 hiljada eura, a realizovana je preko Turskog Crvenog pomumjeseca (Kizilay), dok je Grad Konya snosio troškove prevoza do Novog Pazara. Donacija obuhvata 400 ortopedskih ležajeva za pacijente, oko 250 nadkasani i isto toliko stolova uz krevete, pet inkubatora za novorođenčad, krevet za fototerapiju i novoređenčad, pet novih hirurških aspiratora za operacione blokove i hirurške ambulante, te kuhinjsku opremu i inventar namjenjenu za bolničku kuhinju koja će omogućiti lakše i bolje uslove za pripremu hrane za osoblje i pacijente bolnice.

Prema riječima Šukirice od zvaničnika Grada Konye su dobili i obećanje da se renovira ili izgradi novo infektološko odjeljenje u Novom Pazaru

"Drago mi je da se ovako nešto dešava jer naš medicinski centar u Novom Pazaru polako prerasta u jedan regionalni centar što je izuzetno bitno za sve građane Novog Pazar ali i čitavu regiju u kojoj gravitiri blizu 300 hiljada građana", ističe Šukurica i naglašava da je od dekana Medicinskog fakulteta Celaletina Vatanseva obećano da ljekarima iz Novog Pazara koji su završili ili su na specijalizaciji omogućena doedukacija na toj prestižnoj visokoškolskoj ustanovi u Turskoj.

Inicijativu za ovu pomoć, kao i saradnju i bratimljenje Novog Pazara s Konyom pokrenuli su utjecajni Bošnjaci u tom gradu dr. Jusuf Šukirica iz Novog Pazara i dr. Izet Šalja iz Tutina. Kako se i sami slažu, preuzevši ulogu sandžačkih ambasadora, sada poznati doktori koji žive i rade u Konyi, Šukurica i Šalja su devedestih godina došli u Tursku i do sada su, kako ističu, uspjeli da naprave prijateljstva sa dobrim i utjecajnim ljudima u ovom gradu koji mogu i hoće da pomognu. 


"To naše prijateljstvo iskorišćavamo za naš narod, za naš kraj, grad. Pored mene u ovoj donaciji je koordinirao dr. Izet Šalja. On je više odrađivao posao sa predstavnicima Grada Konye, a ja sa Crvenim polumjesecom. Bitno je da smo odradili donaciju i da naš narod bude liječen u boljim uslovima i bolje tretiran", poručio je Šukurica, inače već poznati stomatolog u srcu Anadolije.

Direktor opšte bolnice u Novom Pazaru dr. Meho Mahmutović je potvrdio da će stručno odoblje koje došlo iz Konye montažu i postavljanje savremenih kreveta početi već naredne sedmice.

On je naveo da će se ovom dnoacijom omogućiti kompletna zamjenu postojećih kreveta, savremenijim i boljim, čime će se znatno poboljašti uslovi za boravak i liječenje pacijenata.
.
Ostale dvije tranše sa bolničkim inventarom i opremom iz Konye u Novi Pazar će biti dopremljene krajem ovog mjeseca, a za početak novembra ove godine se najavljuje i dolazak zvaničnih delegacija Turskog crvenog polumeseca i Grada Konye u Novi Pazar.

Novi Pazar je odlukom lokalnog parlamenta, od prije mjesec dana. bratski grad sa gradom Konya, u centralnoj Anadoliji.

(Anadolija)

Komentari  
-1 # Olivera 2019-10-20 21:57
Ko kaže da Turska ne vodi računa o Sandžaklijama? Ko god to bude od sada pominjao neka ga dragi Allah kazni za pogane i lažne reči. I u ovoj donaciji, kao i u drugim se ogleda veličina Turske. Zemlja koja ima svojih problema, od situacije u Siriji, sa svojim i drugim Kurdima, sa milionima izbeglica, sa turbulentnim odnosima sa Zapadom, sa terorizmom kao latentnom opasnošću...... ima snage i volje da pomogne onima koji žive u miru i meraku , sa prijateljskim okruženjem, maženi i paženi od država kako Srbije tako i Crne Gore. Valjda je sve ovo i uljuljkalo Sandžaklije, kad sposobniji i merhametli deluju oni koji su otišli davno iz Sandžaka kao ova dvojica lekara.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # TITO 2019-10-20 22:23
Kad ces da predjes na Islam???? ;)
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-10-20 22:48
Konvertiranje nije tema ovog članka, već nesebična pomoć Turske, tradicionalno malo zahvalnim Sandžaklijama. Da bi se to promenilo, da bi se merhamet nazvao merhametom i priznao javno, Sandžaklije, izvolte se setiti ove donacije kao i svega što je Turska učinila za vas, a ne biti nezahvalni i jadikovati što vam nisu doneli posao. Nešto i vi učinite za vas, ne mora Turska biti uvek dežurna, a onda pre i osporavana nego pohvaljena.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # ŜvercerServer 2019-10-21 18:48
Pošto ti sigurno radiš u redakciji ovog sajta,jedno pitanje:-Zašto I vi ne stavite članak o onome djubretu,narko-bosu,stou je zinulo dupe za 40 ha,bivše kasarne u NP banji ? Ne smijete aaaa!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # ŜvercerServer 2019-10-21 18:49
Pitanje je za "Oliveru".
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-10-21 20:57
Ne radim u Redakciji, jer da radim bilo bi i koji članak o Poslaniku i njegovim Ashabima, ako nizbogčega drugog a ono za dušu našeg Jusufa. Od toliko tema uvrstila i i one verske koje su istorijski potkovane. Dakle, ne bajke već događaje koji su oblikovali istoriju naroda bliskog istoka gde je začet i islam kao svetska religija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Sandžak je vječan 2019-10-20 23:24
Živimo od sadake,donacija,korupcije,plačke.
Kao društvo smo datakli dno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # ISTNA ALI ONA PRVA 2019-10-21 09:15
Tito Jeli stvarno mislis da je OLJIVJERA srpkinja?To je samo Jos jedan NICK od SB ili NP .Osoba ima potpuno isti stil izrazavanja samo ponekad razlicite komentare Za iste dogadjaje da bi Sto bolje sakrio identiteit.Kad bi jedna srpkinja rekla"dragi Allah" i Jos uz To upotrebila svoje L Za naseg gospodara?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-21 20:51
Ja jesam Srpkinja, a to što sam pisala "dragi Allah" je plod moga učenja ovde. Znam da ste pedantni kad je pisanje imena Stvoritelja u pitanju i da se mnogi ljute kad neko napiše "Alah". Ja učim, prilagodljiva sam jer ipak su muslimani večina na ovom sajtu i želim da sam precizna. Jer vaš Gospodar je ustvari i naš Gospod. Jedan jedini. Zato mi nije uopšte strano da ga nazovem i Allah i to za ove verski savršene sa dva L. Usput bi mogli i oni muslimani koji pišu ime Gospodara svih svetova malim slovom ili bez dva L da nauče neke stvari o svojoj veri upravo od mene.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari