U velikoj akciji policije učestvovali su operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije koji su napravili takozvanu sačekušu na auto-putu Beograd - Niš.

jhgfddfghntjzjtzjj 

Uhapšeni su: Beograđani D. U. (51) i D. Đ. (53) i Novopazarac Z. F. (40) 

Uhapšenima je određen pritvor do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

- Novopazarac Z.F.(40) je, kako se sumnja, drogu kupovao na teritoriji Kosova i Metohije. Heroin je poreklom iz Afganistana, a do južne srpske pokrajne stizao je preko turske i bugarske teritorije, najčešće u kamionim sakriven među drugom robom. To je bio jedan krak, a drugi je išao iz Bugarske direktno u Srbiju, tačnije Novi Pazar - navodi sagovornik "Novosti" iz istrage.

Heroin je najčešće bio sakriven među balama tekstila, ali i trenerki, odeće, patika... Novopazarac Z.F.(40) je bio jedan od karika tog krijumčarskog lanca, tačnije on je drogu kupovao i preprodavao je dilerima u Beogradu.

Z.F je uhapšen kada je iz vozila kosovskih registarskih oznaka izvadio šest paketa heroina spakovanih u kesu, težine tri kilograma, koje je pokušao da preda Đ. i U.

Kako i gde se odvijaju primopredaje?

Najčitanije danas 

Trgovina ovom drogom do tančina je utvrđena, a krijumčari na našoj teritoriji koriste već utabane puteve krijumčara. Tako se primopredaja droge najčešće odvija na stajalištima auto-puteva ili parkinzima benzinskih stanica na prometnim saobraćajnicama, kao što je to auto-put.

Krijumčari koriste najveće gužve smatrajući da tako neće upasti u oko niti da će neko primetiti nešto neuobičajeno.

Ova akcija pokazala je da je takozvana balkanska ruta za šverc i dalje vrlo prometna iako se verovalo da su krijumčari promenili pravce šverca. Zbog geografskog položaja, naša zemlja je nekada bila glavni tranzitni pravac.

Sada se to menja, ali mnogi krijumčari i dalje pokušavaju da iskoriste dobar položaj naše zemlje, jer se preko Srbije prostire taj "najkraći pravac" do Evrope. Svojevremeno je bilo objavljeno i da se preko te balkanske rute švercuje i do nekoliko tona heroina godišnje, ali su se ovakve akcije pokazale kao izuzetno korisne u smanjenu protoka droge kroz Srbiju.

Izvor:Novosti/Blic