Forenzičar: Presuda Fahrudinu Mavriću zasnovana na nezakonitim dokazima

Dokazi koji su doprineli da Fahrudin Mavrić pre 7 godina bude osudjen za ubistvo policajca Željka Zečevića na putu Ribarići – Tutin bili su nezakoniti – tvrdi direktor i forenzičar Centra za forenzička istraživanja iz Novog Sada Nenad Šipka.

Thumb 10 HRO GORNJI 2 Tutin Fahrudin Mavric 20100310 

On je na konferenciji za medije u prostorijama Stranke pravde i poverenja izneo detalje forenzičke 3D rekonstrukcije pravosnažne presude Višeg suda u Novom Pazaru u slučaju protiv Mavrića koji je osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo policajca Željka Zečevića. Njega su angažovali roditelji Mavrića a urađenom forenzičkom 3D rekonstrukcijom, želi da ukaže na greške koje su se dogodile u pravosnažnoj presudi.

Šipka smatra da su tragovi krvi ključni detalj.

“Prolazak projektila kroz balistički želatin pokazao je da je pritisak morao povući biološki materijal, odnosno delove tkiva. Time bi se potvrdilo da li je to putanja i projektil koji je pogodio Zečevića. Drugi ključni detalj su nezakoniti dokazi, jer je veštak koji je doneo dokaze, na osnovu kojih je Fahrudin i osuđen, morao biti izuzet sa suđenja. Ako se ovo izuzme onda nema nijednog dokaza da je Fahrudin povukao obarač pištolja“, rekao je Šipka.

On je istakao da je pravni zastupnik pre mesec dana Višem sudu u Novom Pazaru poslao Zahtev za ponavljanju postupka.

Fahrudinov otac, Džafer Mavrić rekao je da porodica od suda očekuje samo istinu i pravdu.

“Ako u ovoj zemlji postoji pravde i zakona očekujem da će sud povratiti ovaj postupak, jer forenzičar ima nove dokaze. Ukoliko se dokaže da je pravosnažno rešenje bilo ispravno mi se slažemo sa kaznom zatvora od 30 godina“, rekao je Džafer.

Podsetimo Veće Višeg suda u Novom Pazaru, kojem je presedavao sudija Adil Bibić, osudilo je u maju 2012.godine na 30 godina zatvora Fahrudina Mavrića iz Ribarića, kod Tutina, zbog ubistva policajca Željka Zečevića (39), radnika Policijske stanice u Tutinu. Ubistvo se dogodilo 2. marta 2010. godine u mestu Batrage, na putu Ribarići – Tutin.

Komentari  
-13 # Olivera 2019-12-11 17:51
E ovo je tuga, ako je mladić nevin. A Sandžaklije ko crni gavranovi grakću nad Nobelovcem Handkeom i onima koji su srećni što je dobio najprestižniju nagradu za književnost. Koju je, da se razumemo, itekako zaslužio. Kao da će mu švedska akademija oduzeti nagradu zbog toga. Neće, jer je previše vredan da bi ga lišili prestižnog priznanja zbog jednostrane pravde međunarodne zajednice koja je nepravedno satanizovala srpski narod 90-ih. Meni bi bio žao da nevin čovek strada i zato, ako postoje nove činjenice koje idu u prilog slučaju Mavrić, onda bi trebalo da se ponovi ceo postupak i napokon utvrdi istina. Baš kao što bi trebala i međunarodna zajednica da uvaži sve ćinjenice i srpske strane kad su događaji 90-ih u pitanju. Videće, koliko je bila u zabludi i koliko je nažao učinila srpskom narodu.
Prijavi moderatru
+13 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-11 17:59
Oliva- Psssssssst, ne lupaj gluposti.
Prijavi moderatru
-1 # Najnoviji genocid 2019-12-12 13:36
Samo ostro sa teroristima!
Prijavi moderatru
+26 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-11 17:58
E moj Fahrudine, oni ubiše 8 000 nevinih muškaraca, staraca i djece u Srebrenici za par dana, a i dan danas to poriču, a da ne osude tebe nevinog za nešto što nisi počinio, allah da ti pomogne.
Prijavi moderatru
+18 # NP 2019-12-11 19:03
Pravda za Fahrudina Mavrića!
Prijavi moderatru
+15 # Zasto 2019-12-11 19:37
Oke Fahrudin je “ubio” policajca osudjen je na 30 god ...ubio je policajac Beloica decka iz Tutina zasto nije osudjen na 30godina zatvora ....zasto je ubica Ernada jos uvek na slobodi i ako imaju jasni snimci da je vozio prebrzo i to ga je jos usmrtio na pesackom prelazu gde i je i te kako obaveza svakog vozaca da stane ? Zasto i jos 100x zasto ?
Prijavi moderatru
-1 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-12 14:22
Zasto- Zašto ovo, zašto ono, pa zato što je taj narod iskompleksiran do bola, kvaran ko niko na svijetu, zlonameran, zlokoban, fašistički nastrojen od vajkada, (čast izuzecima kojih nije mali broj, ali ipak premalo da bi napravili prevagu nad fašistima), sve rade zbog ovih nekoliko stvari, u[censored]o hoće da se istaknu po nečemu, a uspeva im samo po zlu, nigde se na svijetu u 20-om i 21 vijeku ratovi ne vode samo radi ubijanja, nego zbog nekih resursa i ekonomije, jedino je Srbima i cilj i svrha ubijanja, samo zato što nisi Srbin.
Prijavi moderatru
+1 # Elmer 2019-12-12 22:35
Zato, f.ka.o jedna, što je ovo pašče ubilo sa namerom da ubije i da čoveku uzme život. Ovaj policajac što je ubio u TT je u zatvor u KG. Ovaj u BG što je ubio Bakana je stao 30m niže ali se ne vidi na kameri. Podneta je krivična prijava. Međutim sva krivična dela iz saobraćaja su dela iz nehata. Šta bi vi? Šerijat? Seči glavu bez suđenja i suda? Svaki zločin treba kazniti ali na način na koji to civilizovan svijet radi.
NAJVEĆI je problem što iza svake ljudske nesreće stoje "lešinari" koji bi da se preko toga na ma koji način okoriste. Novac, publicitet, politički poeni...
Prijavi moderatru
+3 # Petar 2019-12-12 17:34
Hahahaha,ljudi koji su bili u handzar diviziji i klali Srbe su takodje nevini?
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click