Korisnici fonda PIO u Pljevljima nezadovoljni svojim mesečnim primanjima. Od njih 6.630 više od pola dobija penziju ispod prosečne u Crnoj Gori

cg 04 620x0

OD 6.000 pljevaljskih penzionera 591 pripadnik treće dobi prima minimalni iznos penzije od 125 evra. Na sednici Udruženja penzionera Pljevlja istaknuto je da je materijalni položaj pljevaskih penzionera dosta loš. Tome u prilog govori i podatak da od ukupno 6.630 penzionera, više od pola prima penziju koja je ispod prosečne u Crnoj Gori

U Pljevljima su penzije strahovito male kod velike većine penzionera, tako da jedva peživljavaju - kazao je Vukadin Damjanović, predsednik Udruženja penzionera Pljevlja. - Penziju od 125 do 179 evra dobija 1.312 pljevaljskih penzionera. Od 179 do 283 evra ima 2.079 penzionera, a od 283 do 500 evra prima njih 1.928. Limit penziju ima 581 penzioner dok šest Pljevljaka dobija penziju veću od limita.

Prema njegovim rečima, prosečna penzija u Pljevljima je 278 evra. 

Na sednici Udruženja penzionera je istaknuto da radovi na stambenoj zgradi za penzionere, iako je kamen temeljac postavljen u septembru, još nisu počeli. U udruženju očekuju da će se problem sa Fondom za solidarnu stambenu izgradnju i zarobljenim sredstvima u Atlas banci prevazići i da će radovi ubrzo početi. Pomoć na tom planu obećao je i predsednik opštine Pljevlja.

- Došlo je lepo vreme, ali izvođača na terenu nema. Nama ne preostaje ništa drugo nego da istovremeno jednim istim aktom Opštine i Udruženja zvanično opomenemo crnogorski Fond za solidarnu stambenu izgradnju i da dopis uputimo i Fondu penzijskog osiguranja da bismo ih podstakli da što pre uđu u posao i da započnu da rade tu zgradu - kazao je Mirko Đačić, predsednik Opštine Pljevlja.

ZGRADA ZA PENZIONERE

SREDINOM septembra prošle godine postavljen je kamen temeljac za stambenu zgradu u kojoj će 20 stanova, po povoljnoj ceni, pripasti penzionerima. Radovi na zgradi trebalo bi da budu završeni za 210 dana, a još nisu počeli. Penzioneri će stanove plaćati 375 evra po kvadratu. Stotinu pljevaljskih penzionera nema rešeno stambeno pitanje, a iz Fonda PIO kažu da je Vlada Crne Gore izdvojila 300.000 evra za ovu namenu.

Izvor:novosti