Sabor IZ u BiH sutra bira tri kandidata za novog reisu-l-ulemu

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici u subotu izabrat će tri od četiri kandidata koji će ući u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme.

SABOR 

Sekretar Sabora Faruk Hašimović je podsjetio da je Sabor na sjednici održanoj u Sarajevu 24. augusta ove godine u skladu sa Ustavom i normativnim aktima IZ u BiH imenovao Komisiju za provođenje izbora za reisu-l-ulemu i Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu.

Komisiju za provođenje izbora čine predsjednik Sabora koji je po položaju predsjednik Komisije, dva potpredsjednika Sabora, predsjednik Glavne izborne komisije IZ u BiH i predsjednik Ustavne komisije Sabora.

Po jedan najstariji sabornik iz svakog od 18 izbornih okruga IZ u BiH, uključujući domovinske zemlje (Srbija, Hrvatska i Slovenija) i dijasporu, čine Komisiju za evidentiranje kandidata za reisu-l-ulemu.

Zadatak Komisije za evidentiranje kandidata je bio da na području svog izbornog okruga izvrši konsultacije sa muftijom, predsjednikom mešihata, glavnim imamima, predsjednicima izvršnih odbora, sabornicima i direktorima islamskih ustanova, te da nakon toga Komisiji za provođenje izbora dostavi evidentirane kandidate sa područja svog izbornog okruga, može biti i više kandidata.

Komisija razmatra evidentirane kandidature i utvrđuje da li dostavljena propisana dokumentacija za svakog kandidata i da li evidentirani kandidati ispunjavaju uslove za poglavara u smislu odredbi Ustava i normativnih akata IZ u BiH.

Nakon što je Komisija razmotrila evidentirane kandidature utvrdila je da četiri kandidata ispunjavaju propisane uslove – Husein ef. Kavazović, Husejin ef. Smajić, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Kandidature su proslijeđene Saboru na utvrđivanje kandidatske liste od najmanje dva, a najviše tri kandidata.

Predsjednik Sabora Safet Softić je za subotu zakazao sjednicu Sabora na kojoj će se nakon izlaganja programa svakog kandidata tajnim glasanjem utvrditi kandidatska lista od tri kandidata.

“Nakon što se utvrdi kandidatska lista, predsjednik Sabora je dužan zakazati sjednicu izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme koja će se održati u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu polovinom oktobra”, naglasio je Hašimović.

Izborno tijelo broji 350-400 članova, a čine ga članovi Sabora, Rijaseta, glavni imami, muftije, rukovodioci svih ustanova Islamske zajednice, i kako Hašimović kaže, to su uglavnom osobe koje imaju legitimitet cijele zajednice, BiH, dijaspore, (Australija, Amerika, Evropa) te domovinskih država (Slovenija, Hrvatska, Srbija).

Pređeni put od skoro stoljeća i pol, kako je kazao reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović na sjednici Sabora, obavezuje da se tradicija izbora reisu-l-uleme ljubomorno čuva i s dužnim dostojanstvom i odgovornošću provodi.

“Potrudimo se da imamo dobre kandidate, dostojanstvene, plemenite, poštovane u našem narodu i vrijedne u svom radu i zalaganju za dobro zajednice”, kazao je Kavazović i izrazio nadu da će izbori za poglavara Islamske zajednice proteći u dobroj atmosferi razmjene mišljenja, ideja i stavova.

Glasanje je tajno, a članovi izbornog tijela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata. Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati.

Nakon toga će Organizacioni odbor za dodjelu Menšure petnaestom poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini donijeti odluku o inauguraciji novog reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH.

Izvor: Fena

Komentari  
-5 # Живојин 2019-09-20 23:24
Ако ћемо поштено, међу њима је војвода санџачки најмлађи, а најпаметнији, најјачи, има највише жена и најдужу браду и зато ја навијам за њега!
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Vrba 2019-09-21 09:33
Povedi ga seki i ceri
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2019-09-21 11:54
НеЈмам ни секу ни ћеру, него само брата и синове (што твојих, што мојих), а војвода санџачки доказано воли само жене, као и ја, али можемо да свратимо код твоје ханумице и почастимо је продуженим еспресом!
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Olivera 2019-09-21 12:00
Posle produženog espresa, ta više Vrbu ne bi ni pogledala. Zato bolje neka muči ovaj grdni Vrba, nego što se roguši na tvoje komentare i Muamera Zukorlića. Verovatno je Suljkova dvonožna ovca.
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Olivera 2019-09-21 10:33
Ja ne navijam. Biću sebična i navijaću da ne pobedi iz prostog razloga što smatram da je Muamer Zukorlić potreban svojoj državi Srbiji i svom rodnom kraju Sandžaku. Šteta je da takav čovek bude u sferi religije, kad može da toliko pruži svakodnevnom svetovnom životu građana Srbije, kao lider stranke, poslanik u skupštini, predsednik odbora za obrazovanje...... Srbiji trebaju preduzimljivi i sposobni ljudi cenjeni u svetu, a Muamer je baš to. Zato, ostaj Muamere ovde. Dosta smo mi svakakvih Sandžaklija dali Bosni, ovog koji je dragocen vala ne damo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Kacavenda 2019-09-22 16:28
Kao prvo:
Muaner Zukrolic ke vas pulen iki plaćenik da rasturi Sandžak, vec je zavadio pola sandžaka brat sa brazom ne gocori sa ne pričam za daljne rođake .
Kao drigo:
Muamer Zukorlic ke čovek koji ce se preobraziti u svako sure sravit ahmediju i baciti ahmediju p lo potrebi tako se odnosi i prema narodu, boli ih kad ona koristi i ne traga oh kad ona koristi.
Kao treće:
Cim ga vi veličate znaci vas je pulen jer sto ne veličate Sulja pa upravo zato sto vam trazi nesto za svoj narod sto vas boli.
Kao četvrto:
Ako ga izaberu a ja bih bas voleo tek tad ce narod svatiti koliko je bijo u zabludi za njim kad sve ostavi i ode tamo gde mu je veći
isteres.
Kao peto:
Muamer Zukrolic je kod Bošnjaka vec odavno pročitana knjiga i sam je svatio zato se i povlači tamo gde ima veci interes za sebe. Nebi bilo čudo i da ga Srbija pomogne jer bi preko njega uspeli da ostavre Dodikove ideje. Netreba biti glup da bi ovo svavtio.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Kacavenda 2019-09-22 16:40
Prvo:
Muamer Zukrolic je vas pulen ili plaćenik da rasturi Sandžak, vec je zavadio pola sandžaka brat sa bratom ne govori da ne pričam za daljne rođake .
Drigo:
Zukorlic je čovek koji ce se preobraziti u svako sure stavit ahmediju i baciti je po potrebi tako se odnosi i prema narodu, voli ih kad ima koristi i ne traga ih kad nema.To vidimo po dedu sto je plako za asfalt i onom sto je stajkovao.
Treće:
Cim ga vi veličate znaci vas je pulen jer sto ne veličate Sulja pa upravo zato sto vam trazi nesto za svoj narod sto vas boli.
Cetvrto:
Ako ga izaberu a ja bih bas voleo tek tad ce narod svatiti koliko je bijo u zabludi za njim kad ih ostavi i ode tamo gde mu je veći interes.
Peto:
Zukrolic je kod Bošnjaka vec odavno pročitana knjiga i sam je svatio zato se i povlači tamo gde ima veci interes za sebe. Nebi bilo čudo i da ga Srbija pomogne jer bi preko njega uspeli da ostavre Dodikove ideje. Netreba mnogo pameti da bi to svatio
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Nur-Bec 2019-09-21 11:31
Budite danas mudri pa izbacite Seseljevog pajtasa!
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # NP 2019-09-21 12:08
))))
Muamer neće biti izabran. Tačka.
To što mu skidaš grijehe - tvoj problem.
Šešelj je jednostavno shvatio da mu Zukorlič nije Suljo ili Rasim da može da se šega sa njima i da je on intelektualni kapacitet sa kojim je bolje biti u "miru" nego u "ratu".
Takav stav Šeselja samo šteti Zukorliću.
To ne vide samo suljofili.
Mada mislim da ni oni nisu baš toliko ćoravi nego to koriste rad napada.
Njima smeta i Zukorlićeva senka.
Smeta im i to što je bio Muftija i preporodio IZ.
Smeta im i to što je pobedio paravjersku tvorevinu.
Smeta im što vraća Vakufe.
Smeta im što pravi dzamije, mektebe,obdaništa, medrese, FiS.
Smeta im sto postoji IuNP a ne vide da je bas zbog IUNPa otvoren i Drzavni.
Smeta im što se aktivirao u politici a ne vide da su se baš zbog toga ujedinili pas i mačka (SDA i SDP)
Smeta im i što se kandiduje za Reisa a ne znaju dje im stoluje njihov parareis niti kako se zove.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-09-21 12:32
Шојићу, а хоће ли да остане и Посланик, мислим народни, и председник Одбора за науку и образовање, са свим партијским местима државних секретара за Санџачко Приватно Предузеће у Влади Србије? Како се назива активно партиципирање верских вођа у власти? Да није можда КЛЕР? Шта би рекао да посланик и председник Одбора за науку и образовање у БиХ буде нпр. епископ захумско-херцеговачки Григорије, а у Црној Гори митрополит Амфилохије и да свештеници СПЦ оснују политичку партију праведног помирења и постану парламентарна странка??!! :eek:
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Šone 2019-09-21 13:46
Možda ti i Pahomije osnujete stranku?
On je iskusniji pa će te naučit svemu
Ionako imate pristalica - od premijerke pa redom
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2019-09-21 15:33
Jе ли твоју основао хоџа Граца, Лудовић, Омерхоџић или можда Нуредини!? :-*
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2019-09-21 15:35
... а бушњачким вештинама те учи Џуџа на босанском! :-*
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda 2019-09-21 23:27
Ono što je za pohvalu, pohvaliti se mora.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # banda 2019-09-21 23:33
NP, kažeš Muamer neće biti izabran i tačka. Objasni potez njegovog kandidovanja ako znaš i ti i on da neće biti izabran. Nije valjda da je dobio zadatak od AV da testira Bošnjake u BiH, jer ovde pare nisu uticale kao za kandidaturu za Predsednika Srbije
Koji je on cirkusant. Cirkus pravi i sa IZ i sa narodom. Svaka mu čast, kad mu se može
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # NP 2019-09-21 23:51
Ti bi banda najradije da u svemu ovome nadješ nešto a'la teorija zavere pa da ospeš paljbu po Zukorliću?
Čuj - Vučić mu naredio da se kandiduje?
A zaboravljaš da je IZuS ravnopravni deo rijaseta BiH i da ima pravo na svog kandidata.
Ali ... neki potezi se jasnije vide tek po završenoj partiji šaha. A to je uskoro.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # banda 2019-09-22 00:14
Očigledno da sam slab šahista, velemajstore
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Samir_sandzaklija 2019-09-21 13:11
- Hahaha,kpje-kakve interesne grupe u Bosni,su našle svog konja za trku...ali gde bas nadjose ovog šarlatana iz Orlja....hahahahaha. Ovo je živi cirkus,zamislite,Zukorlic Muamer,zvani šarlatan iz Orlja da bude reis....hahahahahahaha. Ove sprdačine,ovo nidje nema.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # RS 2019-09-21 16:13
Mi vam se smejemo od vaseg nastanka pre 26 godina ahahaha.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Brada 2019-09-21 21:08
MATICA DRVOSECA kandiduje svoga AKODEMEKA BRADU ZA REISA.Na damo se da ce Konjakovic udeliti bar jedno 50000 EVRICA za naseg kandidata.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Живојин 2019-09-21 22:34
Ето ти неправде, иста брада, а војвода санџачки 4 џипа, 4 ханумице, одједном БАНУ акодемек мрдр и још јеврићи БАНУше из Босне док се ти припремаш са Осмом Салиховим за параду на босанском Џуџе Немањића? ;-) :-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # TITO 2019-09-22 16:56
Konjakovic mu je poslao pare za kandidaturu, preko BANU. Ej pa mi smo glup narod stvarno, pa vidis sta se desava. Napadnes dronom postrojenja da bi optuzio onoga koga nameravas napasti, ovde pošaljes BANU pare da bi ovaj uzeo za kandidaturu... mnogo providnih stvari se oko nas desava ljudi cute nesmeju da reaguju, ćutanje nije uvek znak odobravanja, uvek ima mnogo raloga za ćutanju...nekad se ćuti jer misliš da nije pravo vreme da se kaze nekad misliš da si sam, nekad misliš da ce to neko drugi umesto tebe....
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sesko Voja 2019-09-22 21:26
Ja i moji RLADIKALI imamo puno poverenje u naseg Efendi-Vojvodu 'ODZU Zlukorla i verlujemo da ce uspesno zavrlsiti postavljeni mu zadatak stvaranja smutnje i podela i u Bosni kao sto je to zavrsio u Raskoj oblasti-Sandzaku.
Njegovu AHMEDIJU smo mu prlonasli pod hastalom u jednom beogrladskom klubu i dozvoljavamo mu da je nosi i na taj nacin da zajhebava te Srbe Mu'amedanske vere i u Bosni.
'ODZA Zlukorle nam je najpouzdaniji VOJVODA.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Turkiye 500 tdi 2019-09-23 14:30
Zukorlic je najveci dokaz kako pohlepa vremenom unisti covjeka,vakufsko privatizovao,familiju uhljebio,i na kraju ahmediju skinuo, a kao slag na tortu kada je dobro obavio razdvajanje safova ,brata od brata,dosla je nagrada iz Bg,a sad jos ovo...mislim da je besmisleno vise pricati o njemu,mada mislim da je on najvece zlo za Sandzak !
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari