Muslimani danas obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda

Muslimani širom svijeta danas obilježavaju dan mevluda, odnosno dan rođenja Muhammeda a.s, koji su u islamskoj tradiciji obilježava 12. rebiu-l-evvela po lunarnom, hidžretskom kalendaru. Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane, javlja Anadolu Agency (AA).

dzamija svecanost 696x469 

Posljednji Božiji poslanik Muhamed rođen je u ponedjeljak, 12. rebiu'l-evvela, trećeg mjeseca muslimanskog kalendara, 571. godine po Isau. Ove godine 12. rebiu-l-evvel pada na današnji danas, 9. novembra.

Muslimani dan rođenja Muhammeda a.s. obilježavaju učenjem mevluda. Termin mevlud označava rođenje, ali je vremenom njegovo značenje znatno prošireno, te se svaka vjerska manifestacija na kojoj se okupi veliki broj muslimana naziva mevludom.

Rođenje Božijeg Poslanika bilo je inspiracija pjesnicima da napišu spjevove – mevlude u kojima kroz stih opisuju vrijeme u kojem se rodio Muhammed, a.s., njegovu majku Aminu i dr. Takve spjevove napisali su Šemsudin Sarajlić, Hafiz Salih Gašević, Hafiz Ibrahim Zenunović, dr. Safvet-beg Bašagić, Rešad Kadić, Ešref Kovačević i drugi.

Osim mevluda na kojima se okupi veliki broj vjernika organiziraju se i porodični mevludi u različitim dobima godine, a ne samo 12. rebiu-l-evvela.

Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s. 

Komentari  
-2 # Olivera 2019-11-09 13:33
Jusufe, evo članka za tvoju, napaćenu čekanjem, dušu. A taman sam htela da vest kopiram sa drugih medija. Hvala redakcijo što ipak misliš i na potrebe nekih svojih komentatora.
Prijavi moderatru
+5 # NP 2019-11-09 16:25
Muslimani ne slave rodjendane. Čak u pvih 400 godina se rodjenje Poslanika nije obeležavalo. Počelo je kasnije. Tu postoji mala razlika u mišljenju pravnih škola.
Tek da znaš da ovo Jusufa mnogo ne interesuje.
Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-11-09 16:51
Hvala na objašnjenju, ali neka se Jusuf ipak izjasni. Inače u tekstu piše: Dan mevluda je jedan od najradosnijih dana za muslimane jer poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. Tokom učenja mevluda, kao i tokom cijelog mjeseca rebiu-l-evvela muslimani donose salavate, blagoslove na Muhammeda a.s.
Pa ako je tako, onda neka se i obeleži. Možda Jusuf slavi pa nema vremena da se oglasi.
Prijavi moderatru
+1 # H ko ljep 2019-11-10 11:07
Ti si mu bese obecala nestoo tiii si slagala sad se ja seti kad ti vido ime,pricali o tekstu jes jes ti si ta
Prijavi moderatru
+1 # H ko ljep 2019-11-10 11:09
Ti si taa
Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-11-10 12:19
Jesam obećala, pod uslovom da ne bude teksta o Poslaniku. Međutim, pošto je redakcija ipak ispoštovala i objavila gore tekst, koji počinje rođenjam Muhameda s.a.w.s. , a nadam se da će i dalje pisati o njemu, nema razloga da ja ovde glumim većeg muslimana od toliko vas. Verujem da će redakcija objavljivati i članke iz islama, ali umereno i s povodom. Mislim da je to dovoljno da zadovolji svakog pomalo, pa i Jusufa.
Prijavi moderatru
-3 # H ko ljep 2019-11-10 14:05
Lazes puuu lazes smrduljo sve
Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-11-10 01:14
Шта је сад ово? И муслимани славе свеце? Јесу ли ово новотарије или традиција? ;-)
Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-11-10 12:23
Zašto ne bi muslimani obeležili dan rođenja svog Poslanika? Ne vidim da je to nešto strašno, već naprotiv, uvek bi trebali da se evociraju na dan kad je za njih tako veliki čovek ugledao svetlo dana. I ne vidim razloga da se i islam kao religija ne može menjati u prostoru i vremenu. Prvo bih burke i nikabe poželela da eliminišu iz tradicije jer deluju ponižavajuće na ženama XXI veka.
Prijavi moderatru
+3 # Cokoladna Tulumba 2019-11-10 06:51
Vise Jusufa nema, njegove reci prate njegova dela. Takvog insana u danasnje vreme cete tesko nac.
Zivojine,muslimani obozavaju samo Jednog Boga i nikog vise. Mevlud je novotarija, cim ga nije oblezavao Boziji Poslanik i njegovi ashabi, nema potrebe ni mi. Mi treba da se drzimo njegova suneta, to je ono najvaznije. Znamo da je on rodjen u Ponedeljak, i znamo da je rekao da su Ponedeljak i Cetvrtak lijepi za post, i da se dela uzdizu Allahu Ponedeljkom,znaci on je postio Ponedeljak i nista nije jeo niti obelezavao. Aman ove vere islama,sve li je kristalno jasno! Evo musliman sam koji praktikuje veru, ali me odusevljava iznova!
Prijavi moderatru
0 # H ko ljep 2019-11-10 11:02
Tulumbo cim je otiso mora da ga je neko nesto slago ili mu nesto obeco,pa nije ispunio. Moguce je
Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-11-11 10:03
Slučajnost, ili ne, i ja sam rođena jednog ponedeljka, upravo kao i Muhamed s.a.w.s.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click