Prvi skijaši na savremenom Rožajskom skijalištu već 2022.godine - Raspisan tender za izgradnju žičare

U cilju valorizacije lokaliteta rožajskih planina Štedim i Hajla za razvoj turizma, nastavljena izgradnja puta i raspisan tender za izgradnju žičare.

RETERTER

Valorizacija lokaliteta Štedim-Hajla za razvoj turizma u rožajskoj opštini, decenijama figurira kao jedan od najvažnijih prioriteta lokalne vlasti kada je u pitanju brži razvoj ove opštine. Budući da je u pitanju veoma skup projekat kao i da do tog lokaliteta udaljenog od grada oko 9 km. nije imalo puta, sve aktivnosti vezane za te planove su odgađane sve do nedavno.

Prije dvije godine, Vlada Crne Gore, kroz program Direkcije javnih radova, obezbijedila je višemilionska sredstva i počela je izgradnja moderne saobraćajnice do tog lokaliteta što je bio preduslov za sve naredne aktivnosti. Ostalo je da se još uradi takozvana peta faza u dužini od oko 900 m. kako bi se “otvorila planina”, odnosno kako bi se do njenog podnožja moglo doći tom saobraćajnicom. Za tu fazu izgranje puta, nedavno je odabran izvodjač radova i u toku je takozvani žalbeni rok nakon čega se očekuje početak radova.

Prema informaciji iz nadležnog sekretarijata lokalne uprave, ukoliko sve bude teklo po planu, proboj i tamponiranje te dionice bi moglo biti završeno do kraja ljeta čime bi i ukupna saobračajnica mogla da se koristi. Da se ovom kapitalnom projektu za rožajsku opštinu ali i za ukupni razvoj turizma na sjeveru države, prije svega zimskog, ali planiskog,zdrastvenog… ozbiljno pristupilo, svjedoči i podatak da je Vlada Crne Gore nedavno objavila javno nadmetanje za izradu Idejnog rješenja, Glavnog projekta i izgradnju šestosjedne isklopive žičare, po principu “projektuj i izgradi”, kao i za izradu Idejnog rješenja ski staza na lokalitetima Hajla i Štedim.

Procijenjena vrijednost objavljenog tendera iznosi 9 miliona eura, a rokovi za radove su od dva do 12 mjeseci. Žičara je kapaciteta 2.600 skijaša na sat, dužine oko 1.400 metara. Ponude na objavljeni tender moguće je dostavljati do 24. aprila, a kompletan postupak javnih nabavki sprovodi Uprava javnih radova-kaže se u tom pozivu objavljenom na zvaničnom sajtu Direkcije javnih radova i dodaje,-Izgradnja žičara je samo jedan od projekata kojim će se valorizovati potencijali Hajle u Rožajama.

Planirana je izgradnja i ski staza, baznih stanica, pratećih objekata, elektroenergetske, saobraćajne, komunalne i ostale infrastrukture kao i nabavka opreme i mehanizacije te ostalog neophodnog, za stavljanje u funkciju Ski centra. Prema procjeni, vrijednost kompletne investicije na ovim lokalitetima, nakon čega će objekti, žičara i staza sa pratećim sadržajima biti otvoreni za posjetioce, iznosiće oko 16 miliona eura, a planirano je da novi ski centar prve skijaše primi već 2022. godine-kaže se izmedju ostalog u tom pozivu i konstatuje, Ski centar će biti izgrađen u skladu sa najvišim međunarodnim standardima i važećim propisima iz te oblasti, kako bi se postigao očekivani turistički i komercijalni efekat, u cilju održivosti projekta.

Važno je napomenuti da je ovim projektom predviđena samo izgradnja infrastrukture neophodne za valorizaciju tog prostora,koji je po mišljenjima mnogih stručnjaka iz te oblasti,gotovo idealan za razvoj zimskog turizma budući da se najniža kota nalazi iznad 1600 m. nadmorske visine te da snijega ima tokom 6 mjeseci,d ok će izgradnja hotela i drugih sadržaja, biti ponuđena investitorima, naravno u skladu sa planskom dokumentacijom kako se nebi narušio ambijent tog prostora.

RT (F.Kalić)

X

Right Click

No right click