Šaljić: Slikanjem uz skulpturu zločinca Mihailovića uvrijedili ste Bošnjake i dio srpskog naroda koji baštini antifašizam!

Rožajac Edib Šaljić uputio je otvoreno pismo parohu rožajskom Slobodanu Radojeviću, povodom skandaloznog fotografisanja ovog sveštenika uz drvenu skulpturu četničkog komandatanta Draže Mihailovića, koje je uznemirilo Bošnjake i izazvalo brojne negativne komentare i osudu na društvenim mrežama.

saljic skulptura 696x469 

Pismo prenosimo u cjelini:

“Uvaženi svešteniče pravoslavne crkve u Rožajama,

Ovih dana sa zebnjom pratimo dešavanja u Crnoj Gori želeći da razum i dijalog pobjede, te sam se začudio da ste Vi koji na osnovu hrišćanskog učenja trebate osuđivati sve one koji ubijaju i nered na zemlji čine, predmet Facebook svađa, jer ste se slikali pored skulpture ratnog zločinca Draže Mihailovića, uprkos što živite i radite u gradu sa oko 95 posto muslimana. I sve se ovo dešava u danima kada je naša zajednička država Crna Gora postala bure baruta zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti, kada trebamo svi pozivati na toleranciju, strpljenje i dijalog kako ne bismo dozvolili da, ne daj Bože, neko strada ili da se prolije ni kap krvi bilo čije krvi.Podsjećam Vas i javnost da ste se nespretno (o)pravdali kada ste se slikali ispod slika ratnih zločinaca Pavla Đurišića i Draže Mihailovića u Zaostru sa tvrdnjom da ste bili samo gost na tom skupu, a sada se ne pravdate već tvrdite da drvenu skulpturu niste Vi rezbarili već ste se “samo’’ slikali. Možda “čiča Dražu’’ niste rezbarili ali ste na taj način povrijedili ne samo bošnjački već i srpski narod, odnosno onaj dio srpskog naroda koji baštini antifašizam!

Poštovani gospodine Radojeviću, nadam se da poznajete ne tako davnu historiju kada je pod komandom tog zločinca kojeg Vi grlite, u pljevaljskoj Bukovici 1942. godine ubijeno 1.370 muslimana od čega veliki broj žene i djece. LINK

Godine 1943. u Bjelopoljskom srezu i Istočnoj Bosni četnici su takođe počinili genocid ubijajući djecu i žene. LNIK

Poznato je da su četnici Mihailovića i Đurišića pored bošnjačkog civilnog stanovništva ubijali i antifašiste Srbe. Pod komandom Draže Mihailovića je ubijeno još mnogo mojeg muslimanskog, ali i mnogo Vašeg pravoslavnog naroda. LINK.

Gospodine Radojević, napominjem da je ovo samo dio optužnice koja se odnosi na ratne zločine, a cijela optužnica se može naći na internetu.

No, nije mi cilj da se bavim četničkim i revizionističkim pokretom, odnosno rehabilitacijom poraženih ideologija u Drugom svjetskom ratu, već da istaknem da se Rožaje kroz svoju historiju pokazalo kao sredina koja može biti primjer ne samo Balkanu već i cijeloj Evropi. Rožaje je primjer uvažavanja različitosti i udomljavanja onih koji su protjerani sa svojih ognjišta, a koji su potražili spas u ovoj dolini ispod Dermandola (izbjeglice iz Kolašina poslije Berlinskog kongresa 1878. godine, izbjeglice iz Donjeg Bihora i Istočne Bosne za vrijeme Drugog svjetskog rata, izbjeglice iz Istočne Bosne i Trebinja za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992-1995. godine, izbjeglice sa Kosova 1999. godine).

Rožaje je i Vas primilo sa puno uvažavanja. Sami ste svjedok da su rožajski muslimani više puta nesebično davali novčanu pomoć za izgradnju i popravku crkve Ružice. Rožajci će sigurno nastaviti i dalje da uvažavaju svoje komšije rožajske pravoslavce jer je to ono što je oduvijek krasilo i što će krasiti ovaj grad. A Vas će uvažavati onoliko koliko budete to Vi htjeli, zavisno od toga da li ćete se izviniti svima koje ste uvrijedili tim činom. U prilici ste da pokažete i dokažete da volite ovaj grad, da volite ovaj narod, pravoslavni i muslimanski, i da želite da date doprinos očuvanju dobrih međuljudskih odnosa.

Poštovani gospodine, obraćam Vam se otvorenim pismom jer ne želim da niko, pa ni Vi poremetite dobre odnose nas Rožajaca, muslimana i pravoslavaca. Zato želim da pismo pročitaju i moji Bošnjaci i da ne dozvole da uvrijede naše sugrađane pravoslavce i njihove svetinje, kako na društvenim mrežama niti na bilo koji drugi način i to baš u ovim danima kada nam je svima prijeko potrebno razumijevanje i tolerancija.

Pozivam moje Bošnjake da ne vrijeđaju ni paroha Radojevića, jer smo svjedoci brojnih psovki i uvreda koje se objavljuju i šire na Facebooku.

Posebno moje prijatelje pravoslavce pozivam da i oni dadnu doprinos i ne odgovaraju na eventualne uvrede koje im upućuju neodgovorni pojedinci. Ne zaboravimo da će i ovo će proći, a mi ćemo ostati da zajedno živimo i dijelimo teret života.

I na kraju uvaženi gospodine Radojeviću biće mi drago da se lično upoznamo te Vas pozivam da popijemo kahvu u našoj čaršiji i pokažemo da je najveća hrabrost priznati grešku i time stavili tačku na ovu ružnu priču i zaustavili neprimjerene komentare koji vrijeđaju sve ljude dobre volje.

Samo zajedno možemo i trebamo graditi bolji svijet za nas i našu djecu, kako u Rožajama tako i u Crnoj Gori, Balkanu i cijelom svijetu cijeneći napor svih onih koji su uložili u zloljudim vremenima svoj autoritet a često i svoje živote da bi sačuvali druge od sebe. A meni su moji preci ostavili u emanet da čuvamo mir i slogu kao najveće ljudske vrijednosti. I ja ih sigurno neću iznevjeriti”, navodi se u pismu koje je potpisao Rožajac Edib Šaljić.

Izvor: Bosnjaci.net

Komentari  
+7 # KANGAL 2020-01-30 12:05
Kako ratni zločinac,kad su ga rehabilitovali ( i ne samo njega) u srpskoj skupštini,a na Ravnoj Gori mu podigli spomenik već poodavno...I redovno dolaze tamo svakog 13. maja da ubijede i sebe i druge kako je Draža vodio rat protiv fašizma,a ne Tito....Mislim,gdje mi živimo....Neko je možda l.u.d a neko se možda pravi l.u.d .....Pa [censored] glumca MIŠE JANKETIĆA ( rodom iz Šahovića),između ostalih partizanki,ubio je pop Milorad Vukojičić ,prozvan MACA jer je macolom ( macom) ubijao i SPC mu diže spomenik...E,sad, nisu ni svi partizani bili "zlatni",niti su svi četnici bili ubice....Ali,treba utvrditi ko je šta radio,jer živjeti u laži je nešto najgore...Put do istine najteži je mogući put,ali zato i najvrijedniji!
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Krmadin 2020-01-30 13:19
Tacno je to, Draza ima svoje spomenike u Srbiji i RS.Medjutim, on ima svoje spomenike i u SAD, Australiji i Kandai.Da li neko moze da mi objasni kako jedan fasista moze da ima spomenike u drzavama koje su se borile protiv fasizma i pobedile ga?Argumentima naravno.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Krmadin 2020-01-30 13:22
Musolini nema svoje spomenike u tim drzavama.Hitler takodje, iako on nije bio fasita nego nacista.Nemaju ni Himler. Gebels, Gering, Ribentrop...Kako i zasto ima Draza?Zasto su na primer cetnicke organizacije potpuno legalne u SAD i Britaniji?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # KANGAL 2020-01-30 15:53
Slušaj Krme ,i MILE BUDAK ima ulice po Hrvatskoj i JURE FRANCETIĆ ( komandant USTAŠKE CRNE LEGIJE)...A to što spominješ te zemlje,pa one su bile i ostale manje više fašističke,sve pod maskom DEMONkratije...One su isto s.r.a.nj.e ko i Njemačka u doba Hitlera....I oba svjetska rata vođena su za podjelu svijeta,da vi Srbi i mi ostali na Balkanu,a i mnogo šire, budemo njihove sluge a oni gazde...Misliš li da je Mao Ce Dung i Staljin bili bolji od Hitlera ili Truman koji je bacio 2 atomske bombe na Japan..Šta se zanosite tim g.l.u.p.o.s.t.i.m.a...Četnička emigracija je imala dovoljno da plati i to je to..Na zapadu novac ima primarnu ulogu..Kao i ovo g.o.v.n.o od suda u Haagu...
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Krmadin 2020-01-30 16:30
Briga mene za Hrvatsku koja je bila Hitlerova marionetska drzava.Ja pitam za drzave koje su se borile protiv fasizma i nacizma, kao sto su SSSR(Rusija), SAD, Britanija, Australija, Kanada, Francuska, Poljska.
Dakle, recimo da je Draza bio fasista.Kako su onda moguce dve stvari:
1.da ima svoje spomenike u tim drzavama i da su cetnicke organizacije legalne.
2.ako on ima zasto ih nemaju drugi fasisti a bilo ih je u to doba koliko hoces po Evropi i svetu?
Hvala.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Jaa 2020-01-30 12:25
Uvredili ste bosnjake i 1,2% srba.gde god ima srba tu ima i problema ali je zalosno sto bosnjaci sve zaborave u roku odmah.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Milos 2020-01-30 12:40
U pravu si,Bosnjaci sve zaborave brzo.
Pa tako zaboravljaju da su im djedovi Srbi bili..
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # KANGAL 2020-01-30 16:00
Kako da ne ! Jel ti to Šešelj reko ? Ma,đe to da zaboravimo ! Kad smo nosili krstove i poslije se p.o.s.r.a.l.i na njih !...Pa zašto nas onda ne volite ko braću,nego nas mrzite ko da smo vam mi krivi što i dalje nosite krst i klanjate se idolima,ikonama i kojekakvim svecima,umjesto da prihvatite vjeru u Jednog Jedinog Gospodara svih svjetova,Allaha Uzvišenog!...Ali,Allah najbolje zna zašto vas je odvojio od Njegove vjere i ostavio vas u neznanju...
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Srbin 2020-01-30 19:17
Volimo vas i vi jeste nasa braca. Pitaj Pazarce po Beogradu da li su ikad imali neku neprijatnosti.Ne veruj ovom portalu i drugim senzacionalistickim glasilima koji zbog citanosti sire mrznju. Pozdrav.
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Cetnik 2020-01-30 13:12
busnjaci uvek lako uvredljivi.Prave devojcice. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # SAMIR 2020-01-30 13:30
Ništa Čudno , Srpska Pravoslavna Crkva je Zločinačko Nacionalističko Leglo ,a Srpski Popovi su prenosioci tog zla na prostoru bivše Jugoslavije,SPC je blagosiljala ubijanje svakog nesrbina, u SPC su planirani planovi za izvršenje Genocida nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku,u svim srpskim Crkvama se Ratni Zločinci smatraju idolima i herojima.Normalni Srbi su za njih Idajice.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Krmadin 2020-01-30 13:34
Znameniti Muslimani u JVUO I Drazini saborci:Mustafa Mulalic, Alija Konjhodzic, Ismet Popovc,
Fehim Muskadic, Omer Kalajdzic, Smajo Cemalovic, Muhamed Begovic, Abid Mehmedbasic...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # KANGAL 2020-01-30 16:07
Nemoj da ti sad nabrajam koliko je Srba bilo najgori koljači u JASENOVCU i oficiri u vojsci NDH...U glavi bi ti se zavrtjelo...Pa jedini feldmaršal austro ugarske vojske,da nije Njemac,bio je Srbin iz HRVATSKE KOSTAJNICE SVETOZAR BOROJEVIĆ ( Borojevići potiču iz okoline Nove Varoši),mada se izjašnjavao kao HRVAT PRAVOSLAVAC....I u 1. svj. ratu 25 % VOJNIKA AUSTROUGARSKE i NJEMAČKE BILI SU PRAVOSLAVNI SRBI i 50 % HRVATI,a 20 % BOŠNJACI MUSLIMANI..E oni su vaše prađedove ganjali preko Albanije,a prije toga RAZBILI CRNOGORCE na MOJKOVCU....Tek toliko da znaš !
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Krmadin 2020-01-30 16:23
Moj argument rusi sliku o cetnicima kao o iskljucivo srpskoj vojsci sto je daleko od istine.Nije se to zvalo za dzabe JVUO.Bilo je i Slovenaca dosta.Sto se Borojevica tice on je rodjen u Austrougarskoj i normalno da je joj sluzio.Na kraju krajeva nema ni veze jer AU je izgubila rat.Srbija je pobedila i dosta je ucestovovala u porazu i raspadu Austrougarske.Srbija i dan danas postoji.A Austrougarska?Carevina od 55 miliona stanovnika je izgubila rat od male kraljevine sa 4.5 miliona stanovnika.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Mitomanija 2020-01-30 21:10
Jedini slucaj u svetu je uradila srpska vojska bezeci od svog neprijatelja.Ta vojska je pobegla iz svoje zemlje ostavljajuci civile(svoje zene,sestre, decu, roditelje....) na milost i nemilost neprijatelju. Takav slucaj civilizacija nije zabelezila. Sreca za srpsku vojsku je bila ta sto su Austrougari imali jako mocne neprijatelje koji su je porazili i srpsku vojsku spasili
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # kemo 2020-02-04 04:42
krmadine nije austro ugarska izgubila od srba nego su je napale sve evropske zemlje budalo neskolovana
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Fuck 2020-01-30 19:11
Krmeedno koji si ti debil, srbija nikad nije niti ce ikad biti nekakav znacajni faktor u proslost, buducnosti. Vasa prica o vasim ratovima i pobjedama i zrtvama je u najmanju ruku smijesna i laicima interesantna,zato vam se ismijava cijeli svijet i naziva lazlivcima i drzavom prevaranata i zrtvama sopstvenog ludila.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Cetnik 2020-01-30 19:20
Vi ste bas postali faktor sa 1111 genocida za 28 godina postojanja. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click