Salji Beriša podržao inicijativu za specijalni status Sandžaka

Beriša izrazio zabrinutost zbog „masovnog iseljavanja, istrebljenja i asimilacije Albanaca u Sandžaku od srpskih vlasti u poslednjih 100 godina”.

Sali Berisha sali berisa wiki kkk

Salji Beriša, nekadašnji predsednik i premijer Albanije i bivši lider opozicione Demokratske stranke, podržao je aktivnosti Bošnjačkog nacionalnnog veća i predsednika SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina na pokretanju inicijative za dobijanje specijalnog statusa tog dela Srbije.

Na sajtu BNV saopšteno je da je rukovodstvo organizacije „Kosovo za Sandžak”, koja deluje u okviru tog veća, na čelu sa predsednikom Ismetom Azizijem posetilo Berišu sa kojim su, kako se navodi, razgovarali o položaju Albanaca u Sandžaku.

Beriša je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog, kako se tvrdi, „masovnog iseljavanja, istrebljenja i asimilacije Albanaca u Sandžaku od srpskih vlasti u poslednjih 100 godina”. 

U saopštenju koje je objavljeno i na Berišinom zvaničnom sajtu stoji da su ga predstavnici organizacije „Kosovo za Sandžak” upoznali sa „ozbiljnim aktivnostima i naporima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Sulejmana Ugljanina za vraćanje uskraćenih prava građanima Sandžaka i uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak”.

„Iskoristio sam priliku da iskreno čestitam gospodinu Ugljaninu, sa kojim smo 90-ih godina sarađivali protiv agresije Miloševićevog režima na Bosnu i Hercegovinu i da pozovem međunarodnu zajednicu da podrži njegov projekat za Sandžak kao uslov za stabilnost i mir u regionu”, naveo je Beriša.

Navodi se i da je organizaciji „Kosovo za Sandžak” u Bošnjačkom nacionalnom vijeću dodeljen konsultativno-participativni status kao organizaciji čiji su ciljevi delovanja od značaja za „zaštitu prava Bošnjaka, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, vladavinu prava i pravnu sigurnost”, prenosi Tanjug.

Komentari  
+1 # sandzo 2019-06-29 10:12
Od vase podrske prosu mi se caj.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Sesko Voja 2019-06-29 15:01
Nas Efendi-Vojvoda 'ODZA Zlukorle je bez nase podrske i bez naseg sodera samo prda kulaseva.
Zato cekajte nasu podrsku,narlavno ako dobro platite.PLaca 'ODZA do sada dobrlo.
Jedini prloblem je sto ove godine je prikupljeno malo tog Zekata i Vitrova,pa ce i podrlska 'ODZI biti onolika koliko ima para.

Bez podrlske RLADIKALA I NASEG CETNICKOG OTADZBINSKOG SAVETA NEMA SODERA.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Olivera 2019-06-29 13:44
Da li je to Sali Beriša poistovetio Bošnjake Sandžaka sa Albancima kad je izrazio zabrinutost zbog „masovnog iseljavanja, istrebljenja i asimilacije Albanaca u Sandžaku od srpskih vlasti u poslednjih 100 godina”. Na koje Albance je on mislio? E moje Sandžaklije, vi ste u glavama šćiptara Albanci koje treba samo ozvaničiti. A to se postiže najbolje ako se izdvojite od Srbije, pa postanete drhtavi vrapčić pred ščiptarskom predatorskom macom.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # zz 2019-06-29 15:03
Olja sellam su ti braca Popusi. Selam ti je i Hajdemi Popusi i njegov brat Hajdenam Popusi.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Dugagjini 2019-06-29 17:35
Olivera pratim tvoje komentare ti si jedna nacista ja mislim na moje shiptare da sigurno ne bi se isperlali da te jebu ko perlavu kubilu Sta se tice sandžaka uviek sandžak ne Bila pokraina a vi srbi nemate ni storiu ni deržavu
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sajo 2019-06-29 21:04
Dugagjini-Dobro si joj rekao, ona uvijek lupa gluposti i šalje nacističke i fašističke poruke na račun Albanaca, a i Bošnjaka.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sajo 2019-06-29 21:00
Olivera- Ti ili si glupa, ili si luda, čovek lijepo kaže; " masovno iseljavanje, istrebljenje i asimilacija Albanaca od strane Srba u poslednjih 100 godina" a ti govoriš da on u stvari misli na Bošnjake kad govori o Albancima, ako nisi znala, u Sandžaku žive pored Bošnjaka, Srba, Crnogoraca i Albanci, sigurno drastično u manjem broju nego prije 100 godina, ali i dalje Albanaca ima u Sandžaku.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Ilir 2019-06-29 21:12
Sancak je Albania
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # cake 2019-06-29 23:32
Sandzak je Srbija ,malo morgen Albanija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # cake 2019-06-29 23:34
Kosovo Metohija je Srbija razumes Ili.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-06-30 20:45
Ilir-Cake- Sandžak nije ni Albanija, a neće biti abgd ni Srbija, a Kosovo i metohija ne postoji, samo Kosovo, tako je priznato i prihvaćeno u svijetu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Ceda 2019-06-30 21:38
U kom svetu? U Interpolu,Unesku,UN,Pesmi Evrovizije? Nema ih nigde!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-06-30 09:36
Sandžak je Raška oblast. Kao takva, nalazi se jednim delom u Republici Srbiji, a drugim delom u Republici Crnoj Gori. I to je i de jure i de facto tako. Energija koju neke dokone i nesvesne vremena Sandžaklije troše godinama, da bi ove činjenice preokrenuli u svrhu stvaranja Velike Albanije kao poslednje faze, bolje bi bilo da iskoriste u cilju zaštite životne sredine u Sandžaku, privlačenju investicija, razvoju svojih mesta, gradova, opština ...... Toliko životnih stvari ima koje valja rešavati ili unapređivati, a tupoglavci navrli da granice Sandžaka čuvaju trupe UN. Kao da ta svetska organizacija nema druga posla nego da se zamajava sa ocvalim ljiderom i njegovim maloumnicima koji i da im se da ono što traže, ne bi znali kako će i šta će. Ali nije to ni cilj, oni svakako i neće voditi glavnu reč, jer će šćiptari uveliko odraditi ono što zovu projektom VA. Ali, sve džaba, VA, ne da AV.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Sajo 2019-06-30 20:38
Olivera- "Raška oblast" je za tebe Rožaje, B. Polje, Berane, Pljevlja, Prinepolje, Priboj, Sjenica, Tutin, itd, hajde za Pazar što ga povezujete sa rijekom Raškom, ali kakve veze imaju ovi drugi gradovi sa Raškom, i kad su ovi drugi gradovi pripadali toj famoznoj Raškoj nazovi državi, mada to nije bila ni d. od države, bila neka plemenzka zajednica kao i Duklja, i Zeta, jedino je Bosna imala neki vid državnosti u srednjem vijeku i pre, ovo drugo su bila sve poludivlja brdska plemena.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Mali 2019-06-29 23:47
Ni u jednoj riječi nije spomenuo Bošnjake??????
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-06-30 09:44
A zašto bi ih pominjao kad ih on smatra šćiptarima. U tome je poenta, a meni ovaj tuposuljoglavi Sajo ovde drži pridike i kao nešto se slaže sa ovim šćiptarom Dukađinijem ili kako se već zove. Zunzara i dalje nudi pušenje, iako bi trebala da zna da ono što je za njega dobro, ne znači da bi trebalo da preferiraju i neki drugi. A Bošnjaci Srbije su u odnosu na Bošnjake u regiji lideri. Tek sada se u Makedoniji formira BNV, a ovo u Srbiji već bi i trupe UN angažovalo protiv rođene države. Ono na tzv Kosovu i postoji jer imaju Dudu i Emu. Da imaju nekog poput Suljka što ga ima Srbija nažalost, ne bi se šćiptari baš radovali. Oni bi to po kratkom postupku u svom šumskom stilu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Ilir 2019-06-30 12:30
Bosnjanci ne postoju.Vi ste Albanian
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Salih 2019-06-30 14:34
Ja zivim na Kosovu i nikada nisam bio niti cu biti Albanac
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Sajo 2019-06-30 20:41
Salih- To je sreća za Albance, šta ćeš im ti takav.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-06-30 22:27
Suljina gluperdo, čovek hoće da kaže da je Bošnjak i da neće dozvoliti svoju albanizaciju. Još da vas nekako i razumem što nama Srbima skačete za vrat kad prozborimo protiv šćiptara, ali da ste kadri svojima oči vaditi kad i oni nešto kažu što ne ide u prilog šćiptarima, to mi nikad neće biti jasno. Samo mogu zaključiti da si i ti Sajo šćiptar u bošnjačkom odelu. Pravi sandžački Bošnjaci će imati puno posla u perspektivi, da odbrane svoje veće od šćiptarskih uljeza koji su ga prilično inficirali i u kom veću pravi Bošnjaci su prinuđeni da istupe poput Džudža i Semsovića ili da budu u opoziciji.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Salih 2019-06-30 14:37
Samo kad cujem A slovo odmah mi ide da povracam jos Albanac odmah bih se bacio sa mosta
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Pljako 2019-06-30 12:31
Što ne kaže koju o sistematskoj arnautizaciji Srba u severnoj Albaniji od 1913. godine (kada je zbog sebičnih interesa nekih evropskih sila i stvorena ova veštačka država) pa sve do danas? I kakav je položaj onih malobrojnih koji se, i nakon više od 100 godina državnog terora od strane svih režima koji su se u Albaniji smenjivali, i dalje izjašnjavaju kao Srbi? Kakva su njihova prava u pogledu jezika, pisma itd.?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-07-01 12:00
Pljako...Starce....ili Pljakicu...tj Starcevicu. Ima toga u nekim selima oko Shkodre...Ali je taj broj znatno preuvelican. Niko ne treba da bezi od sopstvenog identiteta ma kakav god da jeste. Svi koji se u Albaniji osjecaju kao srbi mogu tako i da se izjasne po zakonu. Medjutim broj ljudi koji se tako izjasnjavaju je minoran. Tacno je da je Enver Hoxha bio naporan po tim pitanjima, Ali tu praxu su u to vreme sprovodili i svi ostali u okruzenju. Ja vjerujem da u Albaniji ima par hiljada poalbancenih srba, Ali ne iz neke zle namjere vec zbog okolnosti i izazova koji su ih primorali da se adaptiraju na sistem Hoxhine diktature u kojoj su opet patili svi redom. Mislim da je ukupan broj svih slavenskim naroda asimiliranih u Albaniji manji od 10000...a medju njima ima svega i srba,boshnjaka,crnogoraca, makedonaca i vlaha. Albanci nikada nisu i nece bjezati od istine kakva god bila.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-07-01 00:20
Cinjenica je da je Berisha podrzao legitimni zahtjev BNV a samim tim i boshnjake i albance jer je nuzno uspostaviti reciprocitet za rs etnitet u BiH i ZSO na Kosovu kao i Presevsku Dolinu. Jasno je da je majoritet danasnjih boshnjaka Albanskog porijekla odnosno ilirskog bilo da su tu hiljadama godina ili pridosli iz Hercegovine ili CG...Vazno je da u Albaniji postoji visoka svijest i zelja da se pomogne Sanxhaku da se definise kao prosperitetni kanton koji ce povjezivati Balkanske narode i biti spona nase kulturoloske, etnicke i genetske raznovrsnosti i hibridnosti. Nadam se i skorom otvaranju Katedre za Albanski jezik u Pazaru i Kulturnim centrom Albanaca u kome ce Sanxhaklije upoznati sva kulturoloska ostvarenja svojih predaka i zbliziti se preko muzike i jezika sa sopstvenih identitetom koja je kod svakog gradjanina Balkana ustvari jedna hibridna kategorija. Sandzaklijama preporucujem da inspiraciju traze u albanskim melodijama.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # ProdajemVeruZaVeceru 2019-07-01 11:36
Danasnji bosnjaci su Siptari poreklom i pricaju srpskim jezikom i imaju srpska prezimena.. npr zukorlici su od zukaja iz severne Albanije.. sad prica toboz bosanski iako ima veze s Bosnom ko Maca diskrecija sa majkom terezom
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Pljako 2019-07-01 15:08
Svaki Srbin (i Hrvat ) sa prostora Hercegovine, Dalmacije, Like i Korduna, te svaki Crnogorac i Slovenac ima u sebi više ilirske krvi nego bilo koji šiptar jer šiptari su na Hemus (Balkan) došli tek u XI veku. Neka neko objasni kako su od ilirskih plemena Dokleata, Istra, Dalmata, Japoda i Karna mogli nastati šiptari?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-07-01 16:09
Pljakicu evo ti najstrucnije obrazlozenje. Rimljani su prva imperija koja je izvrsila genocid nad ilirima inmnostvo zdravih ljudi i zena povela u ropstvo nakon osvajanja Ilirika. Rimske legije su godinama i vjekovima explatisali Ilirik u svakom smislu i romanizovali autohtono stanovnistvo sve do danasnje Rumunije i Bugarske. Istovremeno su Ilirik pretvarali u farmu robova, ovde su bile raskrsnice za transport roblja koje su legije dovodile na Balkan. U pocetku su to bile slavenske zene koje su radjale djecu sa ilirima a obzirom da je maternji jezik i dominantniji su postepeno slavizirali ovaj prostor. Kulminaciju slavizacije Balkana postize crkva jer je primarni interes crkve bio da sto vise naroda i ljudi uvede u svoje pastorstvo. Zbog velike brojnosti slovena crkva cak prihvata da modifikuje Hriscanstvo potrebama slovena pa stvaraju i svetce jer paganima je jedan bog bio suvise malo. Ta intereakcija crkve i panslavizma doprinosi i pomodarstvu koje se namece ilirima.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samir 2019-07-01 16:14
Ti procesi su dugo trajali i veci narodi su se stalno namjetali manjim. Rumuni kao dacani su pre romanizacije imali jezik koji je bio slican ilirskom....tako da Gl grad Bukarest nastaje od Albanskog Bukur eshte ( lep je) u prevodu. Bugari su tracani u miru sa svim ostalim sa istoka i oni su takodje slavizirani u jezickom smislu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-07-01 16:20
U tim visevjekovnim procesima dzepovi prezivelih ilirskih plemena po vrletima Balkana je u toj interakciji sa pridoslim slovenima i izgubio jezik...zbog zena uglavnom. U to vreme se i radja panslavisticka ideja u Ruskoj crkvi da se priblizi toplim morima, pa su stoga i gradili svoju mitologiju koja bi opravdala njihov priliv na obale Jadrana.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samir 2019-07-01 16:24
Sve ovo je savrseno jasno svima u svijetu koji se bave lingvistikom i Balkanskom istorijom. Albanski jezik je majka svih ostalih jezika na Evropskom tlu, 36 slova i melodija otkrivaju svu mistiku Albanskog jezika, koji su govorili i Homer i Zeus.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-07-03 19:56
Pogotovo Zeus.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-07-03 22:08
Da bas i Zeus, jer je Proisteko iz Zot. A i Albanske zelje se ostvaruju mozda zbog Zeusa?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-09-16 23:28
Siptari odjebite od Sandzaka!
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari