''Sjenički paket'': Karađorđe i Izetbegović zajedno u Sandžaku

Piše: Filip Mursel BEGOVIĆ

karadjordje izetbegovic 696x469

Država Srbija ustanovljava Adresni registar, a iako je čitav posao, u skladu s planom, za tu svrhu posebno formiranog koordinacionog tijela Vlade, trebao biti okončan do kraja prošle godine, stvari su poodavno “izmakle kontroli”, a u pojedinim općinama sve je i dalje na “mrtvoj tački”. Posebno to pitanje najveće političke implikacije proizvelo je u Sandžaku, gdje, po pravilu, sve stvari dobijaju osobite – i nacionalne i političke konotacije.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi u Srbiji, Adresni registar trebao bi sadržavati podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima objekata u svim naseljenim mjestima u Srbiji i on bi, pored Centralnog registra stanovništva, Registra privrednih društava i Registra nepokretnosti, trebao biti jedan od osnovnih javnih registara u ovoj zemlji. Razlog njegovog uređenja, između ostalog, jeste i u činjenici da, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, nešto više od dva i po miliona građana Srbije živi na adresama bez određenog naziva ulice, a nešto više od tri miliona bez određenog kućnog broja (“nema ulice bb”). Čitav projekt podržava Svjetska banka, a u njegovu realizaciju uključeni su i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Republički geodetski zavod kao i, naravno, jedinice lokalne samouprave.

Rješavanje, svakako, počinje prvo od lokalnog nivoa, gdje u nacionalno mješovitim sredinama, kakav je Sandžak, zapravo počinju i svi problemi. Prvo oni pravne prirode, s obzirom na kompliciranu zakonsku proceduru, u skladu s kojom na prijedlog odluke o nazivima ulica mišljenje trebaju da daju, prethodno, općinski savjeti za međunacionalne odnose (koji su formirani na paritetnom principu i koji odluke mogu donositi isključivo konsenzusom svih članova tog tijela), te nacionalni savjeti nacionalnih manjina, čija bi mišljenja trebala, zapravo, biti i odlučujuća u čitavom tom procesu. Nakon toga, prijedlog ide na saglasnost nadležnom ministarstvu (za državnu upravu i lokalnu samoupravu), uz koju, na kraju, skupština jedinice lokalne samouprave može donijeti konačnu odluku; tro ili četverostepeno odlučivanje, reklo bi se.

Drugi, još žešći problem jeste to što trenutni nazivi ulica u sandžačkim gradovima i općinama ne odražavaju procentualnu zastupljenost stanovništva u njima i što bi to stanje, realno, trebalo nacionalno izbalansirati. Iako su i jedni i drugi, i Bošnjaci i Srbi, prvi kao većinski, a drugi kao manjinski narod na ovom području, svjesni te činjenice, kao i potrebe da se to treba riješiti na dobrobit svih, problemi su veoma brzo prešli tu ravan i sveli se na pitanje nacionalnog – i identiteta i ponosa u isto vrijeme. A kada se stvari na taj način počnu “rješavati”, problem veoma često postaje, zapravo, nerješiv.

Upravo se tako desilo i u Novom Pazaru, gdje je odluka o prijedlozima naziva ulica, koju je pokušala progurati Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, oborena već na početku skupštinskog zasjedanja, i to od svih ostalih odborničkih grupa, iz razloga, kako je saopćeno, neusaglašavanja prijedloga i nepoštovanja utvrđene zakonske procedure (propisanog postupka). Isto se to desilo i u Sjenici, a prekompozicija vlasti i u jednom i u drugom gradu “visila je o koncu”.

S manje problema, rješavanje već iskompliciranog pitanja prošlo je u Tutinu i Prijepolju. Tutin je tu stvar završio “rutinski”, postupajući po dobijenom prijedlogu iz Novog Pazara, ne ulazeći u činjenicu da je u nazivima bio i značajan broj onih koje nose imena biljaka, životinja, prirodnih pojava, pa čak i nekih građevinskih materijala (kreča npr.). Iako u ovom gradu većina nikada nije bila upitna, s obzirom na činjenicu da je SDA samu ima i da joj za tako nešto nije potreban niko drugi, kako će reagirati nadležno ministarstvo, u vezi s tzv. pitanjem procedure, ostaje da se vidi. Nešto je drugačije stvar riješena u Prijepolju, u kojem je “nacionalnost ulica” bila znatno bolje izbalansirana već od ranije, pa je i spor oko nekoliko novonastalih problema riješen znatno “elegantnije” – davanjem nepristrasnih imena bez bilo čijeg nacionalnog predznaka.

Koliko međunacionalni, toliko i unutarbošnjački spor oko naziva u Novom Pazaru i Sjenici počeo se odražavati sve više i na cjelokupna politička kretanja u cijelom Sandžaku. I dok se za Novi Pazar kao najveći problem ispostavilo “nametanje” pojedinih albanskih imena (u javnosti kasnije nazvano “pokušajem albanizacije”), Sjenica je, zapravo, bila na testu političke izdržljivosti (i održivosti) aktualnog općinskog rukovodstva, na čelu s ljudima iz SDA u prvom redu. Iako u prijedlogu naziva u ovoj općini nije bilo “spornih” albanskih imena, odluka, ipak, nije dobila podršku nijednog drugog odborničkog kluba.

Dvadesetak dana stvari su “tapkale” u mjestu, a “kamen” je prvo pomjerila Sjenica. Dogovorom najznačajnijih političkih predstavnika i jednog i drugog naroda, usaglašen prijedlog odluke proslijeđen je svim učesnicima u procesu odlučivanja i stvar se, čini se, počela rješavati. Da je tako, potvrdila je i sjednica Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, na kojoj je, nakon krize oko inicijative o specijalnom statusu Sandžaka, o prijedlogu Sjenice dato pozitivno mišljenje, ovaj put kompletnog sastava Izvršnog odbora.

Šta, pak, sadrži najnoviji “sjenički paket” i ima li u predloženim nazivima imena na koje nadležni u Beogradu možda i neće dati saglasnost? Sporenja oko svih naziva u samoj Sjenici, kao i u cijelom Sandžaku, bilo je i ostat će i nakon sjednice skupštine, koja se očekuje “svaki dan”, a rasprave o tome, kako saznajemo, mogle bi trajati do unedogled, i s bošnjačke i sa srpske strane, naravno. Iako svjesni te situacije, predlagači odluke prihvatili su činjenicu da su ličnosti čija će imena ponijeti nazivi pojedinih ulica u Sjenici od historijske važnosti i stvar nacionalnog identiteta i jednog i drugog naroda i da ni jedni ni drugi ne mogu odstupiti od toga. Tako su u prijedlog odluke zajedno ušli i Karađorđe Petrović i Alija Izetbegović, i Vuk Karadžić i Muhamed Hevaji Uskufi, i Mak Dizdar i Ivo Andrić, isto kao i mnoge druge za Bošnjake i Srbe značajne ličnosti.

Sve to, opet, uz znatno adekvatnije poštivanje zastupljenosti i jednog i drugog naroda u ukupnom broju stanovništva općine. Prema mišljenju većine, takav pristup ovom pitanju zapravo je i jedini mogući način, ne samo da se uvaže nacionalne specifičnosti i identiteti obaju naroda već i da se u budućnosti gradi zajednički život koji će biti baziran na poštivanju identiteta i nacionalnih vrijednosti obaju naroda, koje ne moraju, apriori, biti kamen spoticanja za sve.

Kako se očekuje, primjer Sjenice trebao bi slijediti i Novi Pazar, kod kojeg je to pitanje nešto kompliciranije, ali ne i nerješivo. Kada se sve stvari, pored nacionalnog, svedu i na svakodnevni životni nivo, bit će, opet, i zadovoljni svi i nezadovoljni mnogi. Na priču o pobjednicima i gubitnicima, ipak, bila bi stavljena tačka.

Izvor: Stav.ba

Komentari  
+9 # Nur-Bec 2019-07-17 23:30
Ne mogu da vjerujem da ce sjenicki Bosnjaci dozvoliti da se jedna ulica nazove po Karadjordju Petrovicu koji je u maju 1809 god. Sjenicu zavio u crno napravivsi genocid nad 3500 Sjenicaka. U nedostatku mjesta za odsecene glave Bosnjaka naredio je da se glave nizu na vrbe. To bi isto bilo kao kad bi Bosnjaci u Srebrenici nazvali jednu ulicu po Ratku Mladicu. Mogu samo da kazem da sam ostala bez teksta.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Haha 2019-07-18 12:27
Tada niste postojali.Nastali ste 182 godine kasnije. :D
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Uhuh 2019-07-18 18:21
Haj ne jedi ono sto se ne jede...
po toj logici bi se i za vas moglo reci da ste narod koji je jako,jako star:koji je pravljen od 1389 do 1912 god ...pa sad ti razmisli,a pametnom je dovoljno.
Pokrij se usima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Nur-Bec 2019-07-17 23:41
Osim toga ima dovoljno nasih pisaca,npr.Nedzib Vucelj,Murat Baltic,Vehbo Popara itd. itd.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Sandzacki Srbin 2019-07-18 01:16
Ako im smeta Karadjordje, ne treba. Meni smeta Alija. Ja ga povezujem za preglasavanje Srba u BiH na referendumu 1992. Ima drugih imena. Pa gde se dade Nasiha Kapidzic Hadzic, pa nju smo jos u Jugoslaviji ucili pesme napamet.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Pljako 2019-07-18 09:29
Karađorđe je bio borac za oslobođenje Srbije od Osmanskog carstva i ratovao je protiv Turaka a ne protiv Bošnjaka (kojih 1804-1813. nije ni bilo kao takvih). Odsecanje glava poginulim neprijateljskim vojnicima u bici je bio varvarski običaj, ali uobičajena praksa kod svih balkanskih naroda u to vreme. Priče o nekakvim genocidima nad Bošnjacima u vreme Vladike Danila, Prvog srpskog ustanka i sl. (koji se ne navode u nijednim dokumentima iz toga doba, čak ni iz turskih) su grubo bošnjačko prekrajanje istorije. Srbi nisu manjinski narod u "Sandžaku" jer je "Sandžak" deo Srbije i Srbi ne mogu biti manjina u bilo kom delu vlastite nacionalne države.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # YU 2019-07-18 18:16
KARADJORDJE I ALIJA SU ISTA BAGRA.TACKA.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # SFRJ 2019-07-18 18:29
Karadjordje je kriv za 2.500 ubijenih Sjenicaka,a Alija za 5.000 Srebrenicana.
Samo sto je to za Sjenicu bilo pogubnije,jer je 1809 g.imala samo oko 4.000 stanovnika.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Ja mislim tako 2019-07-18 20:02
Ne seri
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # YU 2019-07-19 12:27
Ni jednom,ni drugom nema mesta u Sjenici.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Brada 2019-07-18 22:15
Koje nebuloze plasira ovaj portal i to tako perfidno i udarno u naslovima, da je za ne poverovati. Izravnjavati rahmetli Aliju Izetbegovica ovim naslovom i tekstom sa Karadjordjem je cisto jedna provokacija i podvala.Staviti u istu ravan rahmetli Aliju,koga je cenio i odavao mu postovanje ceo svet (izuzev Srba kojima smo mi svi isti izuzev poltrona koji im lizu dhupe) sa jednim ZLOCINCEM kome je cak njegov narod -SRBI odrubili glavu i za koga niko u svetu ni cuo nije izuzev srpskih guslara e to se zove cista provokacija od strane ovog portala.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # SFRJ 2019-07-19 12:32
Idi u Srebrenicu,počni da hvališ Aliju,pa da vidiš,šta će ti reći oni tamo...
Alija je izdao Srebrenicu,sve zbog šupačkog Sarajeva.
Sve vas *ebo Alija Izmetbegović.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Brada 2019-07-18 22:28
Dok budu neke nove generacije odlucivale o nazivima ulica u Sandzaku pa budu sledece ulice:
Glavna ulica ce se sigurno zvati "Ulica svetog oca AV",ona ce se ukrstati sa "ulicom svetog duha Seska". Sa tim ulicama ce se spajati "ulica svetog Zukimija cetirputavencanog".Pored reke ce biti "KEJ pravde i pomirenja". Centar ce nositi naziv "Trg golubara".Ulica prema pijaci ce se zvati "ulica Doktora Kviska". Glavno setaliste ce se zvati "aleja presvetih hanumica" a ulica prema autobuskoj stanici ce se zvati "Baustellska ulica". Nece biti problema da se svi usaglase.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Zulfikar 2019-07-19 09:31
Kada "bradati baustelac" posle ispijanja brlje pocne izgovarat nebuloze! Zavijaj armaturu i redovno se ubadaj insulinom znas ti dobro sta ja mislim !? Vlaska psino...
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Brada 2019-07-18 22:39
Put za Tutin ce se zvati "Dzada dozivotnog ministra",a put za Sjenicu ce se zvati "Sukijeva dzada treskavica" ili "Suljkova dzada za razbijanje kamenca u bubrezima".
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Islam-bošnjak-bosans 2019-07-18 23:40
Šta ti je sad Zukorlić kriv? On nikad nije bio na vlasti pa da znamo kakav je a od ovog što znamo, mnogo bolji je od ovih trenutno po tome šta je uradio za Sandzak. A sa ovim izjednačavanjem sa Rasimom i Suljom isto je kao što zločinci pokušavaju da izjednače žrtve i zločince u Bosni i Hercegovini.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari