"Feka automotiv", kompanija za proizvodnju auto-delova, u Ćupriji gradi fabriku vrednu 11 i po miliona evra, u kojoj bi početkom 2020. godine u prvoj fazi trebalo da se zaposli 130 radnika. U tamošnjoj Industrijskoj zoni uz Koridor 10 već radi jedna kineska kompanija, a ugovore o zakupu hala potpisao je još jedan investitor iz Kine.

tutuztru

Najčitanije danas 

Najzahtevniji radovi na podizanju hale od oko osam hiljada kvadrata su završeni. Opština je turskoj kompaniji "Feka automotiv" dala četiri hektara zemljišta za izgradnju fabrike. Oni bez posla sa nestrpljenjem čekuju nove pogone.

Ćupričani od investitora iz Turske očekuju mnogo, jer većih proizvodnih pogona u tom gradu nema.

Ipak, i manji pogoni poput kineske kompanije "Jurofiber", koja proizvodi predivo, rastu, pa će oni uskoro preuzeti i radnike "Tibet mode" i proizvoditi čarape.

U kinesku četvrt, kako je Ćupričani zovu, do kraja godine dolazi još jedan investitor, koji proizvodi plastične granule.

Kuansi He iz kompanije "Džong čao" navodi da su imali dobru saradnju sa opštinom.

"Paralelno smo sa dobijanjem dozvola radili i uvoz mašina. Investiraćemo dva miliona evra i zaposliti 50 radnika", najavio je He.

Pomaci u privredi povećali i opštinski budžet

Da pomaka u privredi Ćuprije ima govori i bolje stanje u lokalnom budžetu, u kojem je povećan priliv poreza na zarade.

Turska kompanija "Feka automotiv" najavila je veće plate od trenutnog proseka u opštini.

Ninoslav Erić, predsednik opštine Ćuprija, ističe da su odnos prema investitoru postavili tako da im je to najbitniji cilj.

"Kada se tako postavite prema investitoru, investitor to prepozna i vidi da je u prethodnom periodu neko investirao u Ćupriju i da je brzo došao i do dozvole i do svega", kaže Erić.

Vlasnici "Feka automotiva" otvaranje fabrike najavljuju za kraj ove ili početak naredne godine.