Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja nalazišta gasa i nafte u vodama kod Кipra, na šta je zvanična Ankara odgovorila da neće odustati od svojih aktivnosti.

eu turska zastave 

Šefovi diplomatije zemalja EU naveli su da će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o avio-saobraćaju, da će da zatraži od Evropske investicione banke da razmotri kredite koje daje Ankari i da će smanjiti finansijsku pomoć Turskoj naredne godine, prenela je agencija AP.

Ministri spoljnih poslova naglasili su i da se radi na dodatnim “ciljanim merama” kažnjavanja Turske, koja je započela pregovore o priključenju Uniji još 2005. godine.

Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko Кipra ili će se suočiti sa merama EU. Brisel je tada naveo da turske naftne bušotine krše suverenitet Кipra i međunarodne zakone.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da odluke EU da ograniči kontakte i finansiranje Ankare neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu.

U saopštenju se navodi da to što EU nije spomenula kiparske Turke u svojim odlukama donesenim u ponedeljak, na sastanku šefova diplomatija EU, “pokazuje pristrasnost EU što se tiče pitanja Кipra”.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da ne treba posebno ozbiljno shvatati odluke EU o smanjenim kontaktima i finansiranju Ankare zbog njenih naftnih i gasnih bušotina oko Кipra.