Oštećenje vida šest prijatelja nije spriječilo da nauče čitati Kur'an

U Agriju je prije tri godine pokrenut kurs namijenjen osobama s oštećenjem vida, koje su željele učiti Kur’an. Zahvaljujući tom kursu, šest prijatelja naučili su Kur’an čitati preko Brailleovog pisma

thumbs b c 6a406fc0880b8a9444cb3761fad82cc5

Šest prijatelja iz Agrija, u Turskoj, odlučilo je naučiti čitati Kur’an, svetu knjigu muslimana iako imaju značajno oštećenje vida, zbog čega su naišli na pozitivne reakcije javnosti.

U Agriju je prije tri godine pokrenut kurs namijenjen osobama s oštećenjem vida, koje su željele učiti Kur’an. Zahvaljujući tom kursu, šest prijatelja naučili su Kur’an čitati preko Brailleovog pisma.

Ovi ljudi željeli su biti primjer drugima da oštećenje vida nije prepreka za učenje kako pravilno čitati Kur’an, a žele i podučavati druge.

Muftija Agrija Tandogan Topcu za Anadolu Agency (AA) kazao je kako muftijstvo želi pomoći svima da nauče pravilno učiti Kur’an, bez obzira na pol, godine i da li je riječ o osobi s invaliditetom.

”Kurseve sufare i tedžvida prvi put za osobe s invaliditetom organizirali smo 2016. godine. Materijal priprema Uprava za vjerske poslove, a Kur’ani bivaju štampani na Brailleovom pismu“, rekao je Topcu.

Dodao je kako je šest osoba s oštećenjem vida uz pomoć stručnog nastavnog kadra naučilo pravilno čitati Kur’an.

Pojasnio je i kako dvije su osobe od tih šest, savladale materiju u toj mjeri da mogu druge podučavati.

Smatra kako nema prepreke koja se ne može prevazići ukoliko postoji volja da se nešto nauči ili uradi, i da je potrebno samo čvrsto odlučiti i u sebi pronaći snagu.

Garip Duman, predsjednik Udruženja za osobe s oštećenjem sluha, koje je bilo inicijator kursa, zadovoljan je postignutim rezultatima i činjenicom da nekadašnji polaznici kursa koji su došli kako bi naučili osnove, danas imaju mogućnost drugima prenijeti svoje znanje.

Salih Cavdarci, jedan od polaznika kursa, kazao je kako je prije tri godine s prijateljima došao kako bi naučio čitati Kur’an.

”Kur’an popravlja insanov ahlak (ponašanje, op.a.). Za svaku požrtvovanost postoji nagrada”, smatra Cavdarci koji je Kur’an preko Brailleovog pisma pročitao četiri puta.

Polaznik kursa je i Fecri Polat koji je kazao kako ga obuzmu snažne emocije u trenutku kada počne učiti Kur’an.

Polat se tako i prvi put upoznao s Brailleovim pismom, a danas može druge podučavati kako pravilno učiti Kur’an.

”Nikada se ranije nisam susreo s takvim pismom. Sada čitam već tri godine, ali opet u određenim situacijama, neke me stvari iznenade“, rekao je Polat koji je dodao kako učenje Kur’na donosi mir te svima preporučio da ga počnu čitati. (Anadolija)

Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari