Crkvu Svetog Jefrema vidim kao jedno novo bogatstvo grada Istanbula, poručio je na ceremoniji otvaranja turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodavši kako bi gradnja crkve trebala biti završena u roku od dvije godine

thumbs b c c52fc5cf5abc41d73a8b3297f19b6ffe 

Uz prisustvo predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, u Istanbulu je danas svečano položen kamen temeljac za gradnju crkve Svetog Jefrema Sirina, koja će biti prva crkva izgrađena u modernoj Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA). 

Riječ je sirijskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Jefrema Sirina koja će se graditi u istanbulskoj četvrti Yesilkoy, a Erdogan je u svom obraćanju na ceremoniji kazao kako ovu crkvu vidi kao jedno novo bogatstvo grada Istanbula. 

Erdogan je također kazao kako bi gradnja crkve trebala biti završena u roku od dvije godine. 

Podvukao je kako su, od Španije do sjeverne Afrike, vrata i srce njegove zemlje uvijek bili otvoreni za potlačene iz svih dijelova svijeta. 

Najčitanije danas 

"Trenutno smo u našoj zemlji ugostili blizu četiri miliona ljudi, među kojima su arapi, kurdi, turkmeni iz Sirije i Iraka, ali isto tako i manjinske vjerske skupine kao što su asirci i jezidi", rekao je Erdogan, te dodao: "U našoj svijesti i našim srcima nikada nije bilo niti će ikada biti mjesta za diskriminaciju."

Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvovali su i predstavnici crkve i brojni građani. Jefrem Sirin, po kojem će crkva nositi ime, bio je sirijski đakon i hrišćanski teolog iz 4. vijeka. Pisao je uglavnom himne, pjesme i biblijske komentare.

Republika Turska inače je posredstvom Generalne direkcije vakufa izdvojila vrlo značajna sredstva kojima je u više gradova dosad restaurirano ukupno 14 crkava i sinagoga. 

Prema informacijama do kojih je došao novainar AA, širom Turske djeluje ukupno 167 vjerskih zajednica ili fondacija, među kojima 77 grčkih, 54 armenske, 19 jevrejskih, 10 asirskih, tri kaldejske, dvije bugarske, te po jedna gruzijska i maroni zajednica. 

U sklopu aktivnosti Vakufske direkcije Turske koja se bavi restauracijom objekata od historijskog značaja, obnovljene su Velika sinagoga u Edirneu, Crkva Aja Nikola na otoku Gokceada, Grčka pravoslavna crkva Ajamarina na Gokceadi, Asirska katolička crkva u Hatayu, Grčka katolička crkva u Hatayu, Protestantska armenska crkva u Diyarbakiru, Katolička armenska crkva u Diyarbakiru, Crkva Nizip Fevkai u Gaziantepu, Sahinbey sinagoga u Hatayu, Crkva Aja Nikola u Ayvaliku, Crkva Mario Hanna u Hatayu, Crkva sv. Đorđa u Istanbulu, gdje je sjedište Carigradske patrijarhije, te Grčka pravoslavna crkva u Hatayu i Crkva sv. Stefana u Istanbulu. 

Početkom prošle godine u Istanbulu je svečano otvorena bugarska pravoslavna crkva Svetog Stefana, poznata i pod nazivom "Gvozdena crkva", jedna od najinteresantnijih crkava u Istanbulu i nalazi se na samoj obali Zlatnog roga. Jedinstvena je po tome što je u potpunosti od kovanog željeza. Restauracija ove crkve trajala je punih sedam godina. Svečanosti su prisustvovati predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i bugarski predsjednik Bojko Borisov. 

U toku je priprema za restauraciju Manastira Tunisina u Istanbulu, Centralne sinagoge u Hatayu, kapele Yildiz Koy na Gokceadi, te armenske crkve Samandag Yogunoluk.

Izvor:Anadolija