NOVE MJERE: Šta će vam se dogoditi ukoliko lajkujete lažnu vijest o koronavirusu na Facebooku?

Facebook je uveo nove mjere u zaštiti od širenja dezinformacija.

coronavirus zena kompjuter 696x469

Između ostalog, Facebook će uvesti kućicu koja će se pojaviti korisnicima koji su lajkali, reagirali ili komentirali objavu koju je Facebook naknadno uklonio, a koja će ih potaknuti na posjetu web stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako piše Verge, osim toga Facebook će pokrenuti i kategoriju Get the Facts, u kojoj će biti provjereno tačne vijesti o pandemiji.

Nove mjere stižu nakon što je organizacija Avaaz objavila nepovoljan izvještaj u kojem Facebook naziva “epicentrom dezinformacija o koronavirusu” i navodi brojne objave s opasnim zdravstvenim savjetima i lažnim vijestima.

U Facebooku su odbacili te optužbe, ustvrdivši kako su uklonili na stotine hiljada dezinformacija tokom proteklih nedjelja, kao i koliko su upozorenja na potencijalne dezinformacije imala povoljan učinak. Prema Facebookovim podacima čak 95 posto ljudi ne otvara sadržaj uz koji je objavljeno upozorenje.

Takva su upozorenja postojala i ranije, vezano uz sadržaje potencijalno vezane uz rusku promidžbu. Sadašnji pristup koji koristi „pop-up“ prozore ipak je proaktivniji.

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 101    B.Polje 7
 Sjenica 6    Rožaje 0
 Tutin 27    Plav 7
 Prijepolje 9    Gusinje 3
 Priboj 19    Pljevlja 0
 N.Varoš 11    Berane 0
Podaci ažurirani 22.05.2020 godine
  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click