Eksperimentalna vakcina protiv koronavirusa djelotvorna na majmunima

Univerzitet u Oksfordu došao je do velikog pomaka u svjetskoj utrci za vakcinu protiv koronavirusa.

xsdfrtgzjhgfdsddfgthz

Mnogi naučni timovi morali su krenuti s testiranjem na malenom uzorku kako bi se očuvala sigurnost ljudi, ali naučnici iz Instituta "Jenner" imali su prednost u toj utrci jer su protekle godine radili slična istraživanja, odnosno testirali su vakcine na raniji oblik koronavirusa, što se pokazalo potpuno sigurnim za ljude, prenosi Index.

U svjetskoj utrci za vakcinu protiv Covida-19 zato su među prvima, piše "New York Times", a testiranje vakcine provest će na više od 6.000 ljudi do kraja maja, nadajući se pritom ne samo da je vakcina sigurna za ljude nego i da djeluje protiv novog koronavirusa.


Vakcina do septembra


Oksfordski naučnici tvrde da će njihova vakcina, ako sve protekne u najboljem redu, biti dostupna već u septembru. To je za nekoliko mjeseci ranije od svih ostalih koji su u ovom trenutku u potrazi za najtraženijim lijekom na planeti.

Naravno, to će se dogoditi samo ako se vakcina pokaže efikasnom.

"NY Times" piše da su najnovije vijesti iz tog naučnog tima vrlo ohrabrujuće.

Majmuni ozdravili
Naime, protekli mjesec na Nacionalnom Institutu za zdravlje "Rocky Mountain Laboratory" u Montani, izvršeno je testiranje na šest majmuna. Životinje su bile izložene teškim dozama virusa koji je uzrokovao globalnu pandemiju, što je umalo rezultiralo time da su zarazili i preostale majmune u laboratoriju. No, nakon 28 dana, svih šest majmuna bili su zdravi.

- Ova vrsta majmuna (op. a. Rhesus macaque) najbliža je čovjeku - rekao je Vinsent Manster (Vincent Munster), istraživač koji je proveo testiranje na majmunima.

Manster je dodao da će iduće sedmice diskutirati rezultate ove analize, a potom i objaviti naučni tekst u nekom od časopisa.

Izvor.Avaz.ba

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Mjesto Virus   Mjesto Virus
 N.Pazar 101    B.Polje 7
 Sjenica 6    Rožaje 0
 Tutin 27    Plav 7
 Prijepolje 9    Gusinje 3
 Priboj 19    Pljevlja 0
 N.Varoš 11    Berane 0
Podaci ažurirani 22.05.2020 godine
  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click