Pljevlja željna beba

Negativan prirodni priraštaj na severu

01 Pljevlja Glavna gradska uli 620x0

U PLjEVLjIMA, već godinama, više ljudi umire nego što se rađa, i po ovoj odlici je daleko ispred ostalih opština u Crnoj Gori. I najnoviji podaci Monstata, državnog Zavoda za statistiku, o prirodnom kretanju stanovništva ove opštine za prva tri meseca 2018. godine, govore da je negativan prirodni priraštaj u najsevernijoj crnogorskoj opštini u značajnom porastu. Lane je zabeležen negativan prirodni priraštaj od -237, a ove godine za prva tri meseca -84. I po ovim pokazateljima, Pljevlja prednjače u odnosu na ostale opštine. Ako se ovakav trend nastavi do kraja godine, negativan prirodni priraštaj bi mogao preći cifru od -300.

Drugo mesto po negativnom odnosu umrlih i rođenih stanovnika dele Nikšić i Cetinje sa -35, sledi Ulcinj sa -25, Bijelo Polje sa -16.

U odnosu na početak sedamdesetih godina prošlog veka, broj novorođenčadi, u gradu na Breznici smanjio se za šest do sedam puta. Za prva tri meseca ove godine, rođeno je samo 46 beba i to 24 dečaka i 22 devojčice.

Pored negativnog prirodnog priraštaja, statistički podaci pokazuju da je sve više i onih koji odlučuju da napuste ovu sredinu. Samo se za prva četiri meseca ove godine iz Pljevalja odselilo 128 ljudi. U istom periodu u najseverniji grad se doselilo 27, što je negativni saldo od -101, po čemu su Pljevlja, takođe na prvom mestu u Crnoj Gori.

CELA DRŽAVA U "MINUSU"

U CRNOJ Gori se za prva tri meseca 2018. godine rodilo ukupno 1.682 beba od toga 883 dečaka i 799 devojčica. U istom periodu umrlo je 1.716 osoba što čini negativni prirodni priraštaj od -34.

Prethodne godine prirodni priraštaj u Crnoj Gori bio je 909, dok je recimo 2013. godine 1.558, 2014. - 1.515, 2015. - 1.057, 2016. - 1.105. (Novosti)

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj