Uništiš preko 600 džamija, pa bi ih sad branio?

dragan bursac 696x469

Piše: Dragan Bursać

Ima jedan podatak koji ovih dana para oči, uši i duše svakom ljudskom biću. On kaže kako su u Bosni i Hercegovini četnici samo za vrijeme zadnjeg rata porušili 614 džamija. Dakle, gotovo svaku koju su mogli i koja im je bila pod šapom. Bio je to jedan od najorganizovanijih anticivilizacijskih poduhvata uopšte. Zapravo sukus tehnike, logistike i žiža “pameti“ na teritoriji manjeg BiH entiteta koji se odaziva na ime Republika Srpska, svoje bitisanje je pronalazila u rušenju islamskih vjerskih objekata, grobalja i spomenika kulture.

Tačno ste mogli znati, prolazeći kroz mjesta koja pripadaju Republici Srpskoj, od Banjaluke do Foče, od Ferhadije do Aladže, koje su stotinama kilograma eksploziva nošene u vazduh, kažem tačno ste mogli znati koliko je neko mjesto prilježno u srpstvu.

A zašto je to sad važno?

Bio bi dobar da je srpski diktator

Pa važno je zato što isti, u uncu istii nositelji četničke ideologije, koja je počinila urbicid, elitocid, kulturocid, masovne zločine i genocid, isti ti pod motom “odbrane svetinja“ napadaju vjerske objekte u Crnoj Gori koji pripadaju Islamskoj zajednici i bošnjačkom narodu. Nisu to neki drugi, slični, neki tamo najnoviji… ne, to je soj ponikao na ideološkom mlijeku Dobrice Ćosića i zločinima Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Slobodana Miloševića. To je četnički uzrast pogonjen stupidnim i naivnim političkim gorivom liberala Dritana Abazovića, koji mijenja navodnog “diktatora“ Milu Đukanovića i vaspostavlja velikosrpske i četničke vrijednosti.

A nedostatak Đukanovićev u očima litijaša i “nedavača svetinja“ nije njegovo tridesetogodišnje diktatorstvo, ne zaboga, nego priznanje srebreničkog genocida, formiranje građanske države, razlaz sa SPC mafijom, put ka EU i pristup NATO paktu. E to sve velikosrbi zamjere Đukanoviću. Diktatorstvo, ne nikako! Na koncu konaca, to su isti oni koji slave Vučića, Dodika, Putina, Lukašenka i njima je diktatorstvo kao iščašeni oblik vlasti prirođen.

Popravni za devedesete u Crnoj Gori

Na stvari je potpuna, totalna restauracija četništva u Crnoj Gori, zemlji koja je nekako izbjegla sukobe u zadnjem ratu i koja se na volšeban način od “drugog srbijanskog oka u glavi“ izdigla do ponosne, samostalne, građanske, antifašističke i nezavisne Crne Gore. A ovaj ustavni epitet “građanska“, e to Srpskoj pravoslavnoj crkvi ponajviše smeta, pa je ista skautirala soje četnike na terenu i vjetrom u leđa Srbije i Rusije, dovela na pred vrata vlasti srpske četničke ultranacionaliste.

I kažem, to bi bila stvar, možda “unutrašnjih previranja“, da nije pustog fakta o postojanju građana Crne Gore, onih kojima je identitet npr. bošnjački i koji sad gledaju četnička orgijanja na pravdi Boga u svom dvorištu.

Ne vjerujete, pogledajte stanje u Pljevljima. Saslušajte priče živih ljudi, koji se boje zanoćiti u svojim domovima, oslušnite apele i molbe Islamske zajednice, pa će vam biti zastrašujuće jasno, ovo je pomaljanje devedestih na crnogorskom tlu.

Naravski sa uvijek istom retorikom, koju kreira trenutačni izborni pobjednik mitropolit Amfilohije Radović sa svojim pijunima na terenu. A to je navijek ista priča o ugroženosti srpskoj, koja se ničim izazvana manifestuje prvo ispisivanjem sramnih grafita, pa prijetnjama i na koncu kamenovanjem i fizičkim obračunima sa nedužnim ljudima.

Jer. Jer nedužni ljudi, čitaj Bošnjaci, po toj ideologiji treba da sjede kući i da se ne miješaju u četničanje po svojim rodnim mahalama. Jednako kao što je bilo u Pirjedoru ranog ljeta ’92, pa se sve izrodilo u početak genocida.

Zvanični narativ sad već ubrzano vladajućih, koji su u pet dana od opozicionara postali Bog i batina je taj da je ovo njihova-srpska zemlja, oteta od nekakvih Crnogoraca udbaša i ostalih, opet čitaj Bošnjaka i Albanaca, pa je na njima da je “poprave“.

A “popravljanje“ je uveliko u toku. “Popravljajnje“ uključuje strah i fizičku silu. I to “popravljanje“ ima još jednu vrlo važnu funkciju o kojoj je slabo ko pisao – unormaljivanje nenormalnog ili kreiranje nove stvarnosti. A nova stvarnost preporučuje i pretpostavlja neku vrstu npr. Pljevaljskog ili Beranskog geta, u kojima će Bošnjaci, eto tako bitisati kao trećerazredni ljudski pijuni i to će svima biti, strašno je reći, normalno.

Sarajevski poučak

Za sve one koji kažu „ovo je 21. vijek, to je nemoguće“, sjetite se silnih ljudi u Bosni i Hercegovini koji su isto tako prije tačno tri decenije govorili kako je Sarajevo olimpijski grad, kako je bilo prijestonica svijeta i kako nikome ne bi palo na pamet da baci flašu na čaršiju, a kamo li nešto drugo. Za manje od dvije godine nakon tih utopističkih priča, znamo šta je bilo i sa Sarajevom i sa ostakom zemlje i znamo kako se četnički gnoj izlio po njoj.

Jer, velikosrpski narativ ne podnosi bilo šta ili bilo koga na izmaštanoj “srpskoj zemlji“ po cijenu… pa vidjeli ste, genocida u konačnici.

Najnovija četnička jogurt-revolucija u Crnoj Gori, ako ima išta dobro u sebi, to je onda snaga dešavanja in vivo, u kojima svaki čovjek, makar preko digitalnih medija može sad, konačno sagledati kako se razvija virus četništva i u šta izrasta u svega desetak dana, ako nije preveniran i zaustavljen.

A niko ga ne zaustavlja.

Pa onda Arkanov sin, sa krdom sličnih, nadrealno objašnjava kako će baš on braniti džamije u Crnoj Gori, pa onda ispod pljevaljske džamije uz sve silne prijetnje osvane ispisan ćirilični transparent “Ne damo svetinje“. Dakle četnički moto sa trobojkom u pozadini nalijepljen na zid džamije koji tobož treba “unormaliti“ situaciju (sic!)

A zamislite transparent na albanskom na kome stoji – Istina, nada i ljubav, sve sa crnim orlom u pozadini ispod hrama Svetog Save? Ne možete zamisliti, naravno! E takva pervertija se trenutno dešava u Crnoj Gori.

Dritanov put

Koliko je situacija teška i čini se beznadežna svjedoči vam i ova izjava:

“Žao mi je što se sve dešava, ali ja ovdje vidim i ruku vlasti. Ne mogu da vjerujem da policija ne može da identifikuje osobe koje stoje iza svega. Tenzije odgovaraju onima koji su izgubili vlast i koji su kriminalom i korupcijom sticali bogatstvo.“

I znate li ko je ovo rekao? Neki lokalni četnik, koji u svemu vidi zavjeru Đukanovića i njegovih “Milogoraca“? Neki srbijanski medijski lešinar i desperado koji dolijeva ulje na vatru? Neki ruski tajkun što čeka da se omrsi o novovaspotavljenu prosrpsku vlast? Neki dužnosnik SPC-a?

A ne, ovo kaže Albanac Dritan Abazović, sarajevski student i kako se čini novi Fikret Abdić na leđima bošnjačke kičme u Crnoj Gori.

Da, situacija je loša, ali vjerovati tek tako da će je popraviti oni koji su je napravili lošom i oni koji se klanjaju monstrumima koji između ostalog uništiše preko 600 džamija u BiH, jednako je vjeri po kojoj će pedofil-novi vaspitač u vrtiću raditi svoj posao kako treba.

Da li je slobodna, nezavisna, multietnička, antifašistička, sekularna, građanska Crna Gora još živa i da li je ovo zaslužila?

Pitajte Crnogorce!

Izvor: Autonomija

Komentari  
-5 # Karakal 2020-09-08 17:09
Srbi su u Bosni uništili oko 514 do 520 džamija,mesdžida i drugih islamskih vjerskih objekata,a Hrvati oko 100....Pošto Srba ima na prostoru biše SFRJ oko 3 puta više od Bošnjaka,a Hrvata oko 1,75 put više od Bošnjaka,to bi bilo ko kad bi sad Bošnjaci svim Srbima( na području bivše SFRJ)porušili oko 1550 crkava,a Hrvatima ( na cijelom području bivše SFRJ)uništili oko 175 crkava....ŠTA MISLITE,KAKVA BI REAKCIJA SRBA I HRVATA BILA?......
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Живојин 2020-09-08 23:42
У БиХ од 1991-1995, уништени или оштећени верски објекти СПЦ:
Бањалучка епархија[7] Порушене 2 цркве, Оштећене 3 цркве, Порушена 2 парохијска дома.
Бихаћко-петровачка епархија[130] Порушено 26 цркава, Оштећено 68 цркава,Порушено 10 парохијских домова и осталих црквених здања, Оштећено 26 парохијских домова и осталих црквених здања.
Дабробосанска митрополија[49], Порушене 23 цркве, Оштећено 13 цркава, Порушено 11 парохијских домова и осталих црквенихздања,Оштећена 3 парохијска дома и остала црквена здања.
Захумско-херцеговачка и приморска епархија[78], Порушено 36 цркава, Оштећено 28 цркава, Порушено 12 парохијских домова и осталих црквених здања, Оштећена 2 парохијска дома и остала црквена здања.
Зворничко-тузланска епархија[148], Порушено 38 цркава, Оштећено 60 цркава, Порушен 31 парохијски дом и остала црквена здања, Оштећено 19 парохијских домова и осталих црквених здања.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Живојин 2020-09-08 23:43
7+130+49+78+148 = 412 уништених или оштећених верских објеката СПЦ у БиХ.
САД НА ТО ПРИМЕНИ ТВОЈУ МАТЕМАТИКУ ПО БРОЈНОСТИ НАРОДА, па испадне да је "REAKCIJA SRBA" BILA БЛАГА?
Страшан злочин је да је само један верски објеакт нападнут, без обзира чији је, али
НАЈПРЕ ПОЧИСТИ СВОЈЕ ЂУБРЕ, ПА ОНДА СМРДИ О ТУЂЕМ!
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Hich jok! 2020-09-09 07:07
Cetnici na respiratorima zbog jednog teksta. Oni cesce i usrdnije citaju sandzaklive vijesti nego 'Oce nas' i Katihizis.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Hich jok! 2020-09-09 18:45
Cijenimo napore Dragana Bursaca na razotkrivanju zlocina pocinjenih tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, medjutim brojke koje je iznio u vezi porusenih dzamija su samo djelomicno tacne jer se odnose samo na do temelja srusene velike dzamije sa munarom. Preciznije podatke o unistavanju vjerskih objekata u ratu u BiH su prezentovali Drzavna komisija za prikupljanje cinjenica o ratnima zlocinima na podrucju Republike Bosne i Hecegovine i jedan od vodecih eksperata za Osmanlijsku zaostavstinu u BiH, András Riedlmayer koji je svjedocio u predmetu protiv Ratka Mladica i u nekim drugim predmetima u Hagu.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hich jok! 2020-09-09 18:46
U svom istrazivackom radu naslovljenom 'From the ashes: The past and future of Bosnia’s cultural heritage' (Iz pepela: proslost i buducnost bosanskog kulturnog naslijedja) Riedlemayer navodi da su u ratu u BiH od 1992 do 1995 godine potpuno unisteni i tesko osteceni: 927 vecih dzamija sa munarom, 259 manjih dzamija ili mesdzida, 87 vjerskih skola/skola Kur'ana ili mekteba, 554 zgrada vakufa ili islamske zaduzbine, 44 turbeta i 9 tekija = ukupno 1887 islamska vjerska objekta.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Hich jok! 2020-09-09 18:47
Riedlemayer dalje navodi da su od ukupnog broja, Karadzicevi i Mladicevi banditi srusili i/ili tesko ostetili 985 dzamija i mesdzida, 69 mekteba, 7 tekija, 40 turbeta i 470 vakufskih zgrada = ukupno 1571 islamska vjerska objekta. Banditi takozvanog Hrvatskog vijeca odbrane su unistili
201 dzamiju i mesdzida, 18 mekteba, 2 tekije, 4 turbeta i 84 vakufske zgrade = ukupno 309 islamskih vjerskih objekata.
Izvor: Riedlmayer, A. (2002). From the ashes: The past and future of Bosnia’s cultural heritage. Islam and Bosnia: Conflict resolution and foreign policy in multi-ethnic states, pp. 99-100.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hich jok! 2020-09-09 19:02
Posto sam ja objavio precizne podatke o porusenim i tesko ostecenim islamskim vjerskim objektima uz uredno dokumentovan izvor koji je lahko moze provjeriti, pozivam dokazanog lazova koji se ovdje potpisuje cirilicom kao Живојин da navede svoj izvor, uz napomenu da nas ne interesuju sovinisticka baljezganja vec samo objektivni i nezavisni izvori.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-09 19:37
То се на босанском, који ти још ниси савладао, каже "питај брата лажова", нарученог НАТО и бушњачког сведока на суђењу Младићу и хистеријске изворе мастер-бушњака с Косова.
Моји подаци су, за писмене људе, јавно доступни на сајтовима наведених епархија са тачним пописом и сликама прушених и оштећених верских објеката. Па, стога, ЛАЖОВЧИНО ти сада дај где је попис уништених муслиманских верских објеката са доказима и одакле ти је брат лажов András Riedlmayer прибавио податке!
Као што рекох, ваш извор података су Нурка и Мео, а они су их добили од мастер-бушњака с Косова са Едукативног факуЉтета из Призрена, истурено одељење у Љипљану за литру љуте муслимаске шљивке Бихорке! Hich да!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Hich jok! 2020-09-09 20:11
Nemoj da vrdash, daj izvor i da navedesh ko je rusio, jer se zna da su posebno u Tuzli i Sarajevu mnoge pravoslavne crkve granatirane sa polozaja Karadzicevih i Mladicevih bandita. Riedlmayer i Drzavna komisija BiH tacno navode imena objekata i ko ih je rusio. Jasno je da su krscani, katolici i pravoslavci jedni drugima rusili crkve daleko vise nego li muslimani. nemoj da shizis kad te se dogura do duvara, nego izvor na sunce!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-09 20:46
Ја лепо, за писмене, на босанском написах тачно где се налазе сви подаци са сликама. Нисам ти ја крив што за 20 година постојања бушњачке нације ниси успео да научиш босански. Зови првог интернационалног преводиоца војводе санџачкога, сердара мрдр Живка Фехратовића, нека ти преведе и купи Буквални Буквар Џуџе Немањића и почни да учиш босански
Е, сад, очигледан геноцид, за који највећи геноцидаши у ХистЕрији нису одговарали, да су Срби сведени на ниво статистичке грешке диљем Педерације са 412 уништених или оштећених верских објеката од стране усташа и највише од усташког муџахединског цвијећа, све говори. Општепознате и очигледне чињенице се не доказују, како у међунардном, тако ни у било ком другом праву!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hich jok! 2020-09-10 03:57
Nadalje, o unistavanju katolickih vjerskih objekata Ilija Zivkovic u svojoj knjizi "Raspeta Crkva u Bosni i Hercegovini: Uništavanje Katoličkih Sakralnih Objekata u Bosni i Hercegovini (1991–1996)" da su od 188 potpuno unistenih vecih i manjih katolickih crkvi, Karadzicevi i Mladicevi banditi do temelja unistili 86% ovih objekata. Zivojine lazove, rusili ste i crkve i dzamije i do dan-danas to pokusavate da opravdate pa vam demoni ne daju mira. Onda ne pomazu ni zapisi i vradzbine Rista Sotone iz Ostroga vec zlocinci idu kod bosanskih hodza da ih vidaju od demona i ludila e da bi to malo popustilo, da se mogu nositi sa silnim zlim djelima. I ti ces zaglaviti sve dok to pravdash i iznosih lazi.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-10 10:08
А што не каже ујко фратар Илија Живковић, покатоличени "Ћетник"и сродник Алије Живковића, Хисламизираног "Ћетника", колико су "vecih i manjih" (и православних и Хисламских верских објеката) уништили усташки кољачи ХОС и ХВО као отворени наследници Павелићевих кољача? Ти исти бандити који су срушили Стари мост у Мостару могу некога другог назвати бандитом!? И сада је то веродостајан извор са прозивољним навођењем броја, а није поуздан јавно доступан списак са сликама који се у сваком моменту може проверити?? А све и да је тако, као што није, то Јопет по бушњачкој наопакој математици из Каракловог кометара испада да је "REAKCIJA SRBA" BILA БЛАГА?
И Јопет - Страшан злочин је да је само један верски објеакт нападнут, без обзира чији је, али НАЈПРЕ ПОЧИСТИ СВОЈЕ ЂУБРЕ, ПА ОНДА СМРДИ О ТУЂЕМ!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Hich jok! 2020-09-10 12:19
Daj izvor kuchko (ne)ljudska!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-10 23:15
Јопет си неурозан!? Не помаже ни бели запис хоџе Граце?
Добро, ево нда Јопет мало терапијицена босанчици - Као што већ два пута написах извори су оригинални - спискови порушених верских објеката са адресама и сликама на званичним сајтовима епархија и све лако проверљиво. Наравно то је за оне који су за 20 година успели да науче матарњи босански, а за оне који нису нека траже превод од првог професора босанског језика мрдр Живка Фехратовића по Буквалном Буквару Џуџе Немањића!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hich jok! 2020-09-10 12:48
Nadalje, Slobodan Mileusnic (Mileusnić, S. 1997. Spiritual Genocide 1991–1995. Belgrade: Museum of the Serbian Orthodox Church) navodi da su 121 pravoslavne crkve porusene a 169 tesko ostecene u ratu u BiH. Mileusnic ne navodi ko su banditi koji su rusili i ostetili ove objekte. Zivojine lazove, kada se razgovara o ozbiljnim i osjetljivim stvarima mora da se navede izvor, naucnoistrazivacki rad sa referencama, a ne da se pausalno navode sajtovi.
Ja sam licno u uniformi Armije BiH 1992 i 1993 godine strazario ispred 'Crkve svetih arhanđela Mihaila i Gavrila' u Sarajevu da ne bi kakvom banditu palo na um da je osteti. I nisam to radio zbog bilo kojeg politicara ili nacionalnog obzira, iako je to bila naredba, vec iz dubokog vjerskog ubjedjenja. I opet bih to uradio, ponosam sam na to i tako vaspitavam svoje sinove i kceri.
napadne ili osteti. I nisam to radio
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-10 23:31
Управо тако како је Милеуснић навео 121+169=290 уништених и тешко оштећених само цркви, а остало до укупно 412 уништених и теже оштећених верских објеката СПЦ су парохијски домови, манастирски конаци,капеле и остала верска здања! И шта ти се сад ту не слаже? Мало ли је уништено?
Него, кад си већ "strazario ispred 'Crkve svetih arhanđela Mihaila i Gavrila' u Sarajevu" како не виде да одведоше онолику српску нејач и поклаше на Казанима? Где нестадоше сви Срби из Срајева који су били половична већина? Значи, ти си отишао у Сарајево да "стражариш" док се убијају и протерују сарајевски Срби, а док у Србији твојој породици ни длака с главе није усфалила од Срба и још лајеш као побеснело псето?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-10 23:32
Друго, ако си "стражарио" "1992 i 1993 godine" док су протеривани и убијани сви сарајевски Срби, ти сад имаш геноцидних 60 и кусур година!!?? Па, погани матора НЕЉУДСКА,кад си већ геноцидно муџахедински спрдио толике године, бар сад иди и чувај унуке уместо што овде бљујеш отров и мржњу за будуће нараштаје.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hich jok! 2020-09-09 20:17
I dje si navuk'o te halucinacije o Nurki? Svasta ti si prividja. Vidi to da ti neko izvida dok ne uzme maha, jer ako zastari, ne gine ti lopata tretman kod onog u Crnoj Rijeci.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hich jok! 2020-09-09 20:24
Ti i tvoje cetnicke lazi. dosadili ste vise cijelom svijetu a posebno komsijima. I postenim Srbima, poput ovog Bursaca, ste prekipeli vise sa vasim izmisljotinama i baljezganjem.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-09 20:50
Ауууууууууууу, шта учини бели запис хоџе Исмета Граце? И Јопет си неурозан! Нејма друге него да га залијеш љутом шљивом Бихорском, да ако помогне да мало до сабура дођеш! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Zoran 2020-09-08 19:11
[censored] koji je pisao ovaj text spada u one retarde koji su pravili ratove ! Ti si bre budalo okoreli balija i maloumnik, jebali te Karadžić, Alija i Tuđman zajedno !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Хомер 2020-09-08 19:56
За чланак могу рећи једно. Фуј. 1. Мило је добар јер је антисрбин иначе би и њему био диктатор. 2. Лукашенко је диктатор за 26 година а мило за 31 није. 3. Албанци нису у Београду а Срби гле чуда јесу у Црној Гори.4. СПЦ мафија а ислам и католици су верске организације јел? 5. Људи су добили изборе а не сила. 6. Вест је разбијен прозор(а Рајхстаг паљење) а није гажење Срба аутом у литији? 7. Нормално је газити Србима веру,језик,писмо?8. Пре сваког рата људи су мислили да је немогућ више. 9. Највише боли аутора чланка што су Срби стали испред џамије јасно је. Како би аутор био срећан да запалимо 601 џамију. Богами би нас изгубио.Фуј. Поздрав свим нормалним људима
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Хомер 2020-09-08 21:02
Заборави чувени антифашизам милогораца,Томпсон за дан победе, прослава олује уз за дом спремни,опкољавање цркве и звање попа да изађе напоље а сама попадија,слање Срба да се иселе после избора. Открили државни удар и то руски а не могу да нађу ко лупа прозоре. Фуј фуј
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Vlada 2020-09-08 23:31
bravo!
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Aha 2020-09-08 20:06
Nece Milova policija i opstinska DPS-BS vlast da otkriju pocinioce iz svojih redova pa im smeta sto Srbi brane tudje svetinje...
Odgovori | Prijavi moderatru
+18 # Biljana 2020-09-08 21:05
Овим текстом се распирује мржња према свему српском. Српкиња сам и волим и поштујем све народе и нације. Овај чланак није писао човјек који воли људе, већ који гаји мржњу. Могу се само помолити за њега да се исцијели.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # otvoreno oko 2020-09-08 21:13
autor teksta mora da kaže odakle mu podatak o spaljenih 614 džamija... bez tiga tekst je zlo smišljeno u ratnohušksčkim kuhinjams zbog čega dsnas treba da odgivaea da nam se ne ponove ratovi... insče sutor teksta je lažov
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-08 23:57
Како "odakle mu podatak"? Дали му Нурка и Мео, а они добили од мастер-бушњака с Косова са Едукативног факуЉтета из Призрена, истурено одељење у Љипљану!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Hich jok! 2020-09-09 07:46
Citaj ovo i razmisljaj o znacenju:

Отче наш, иже јеси на небесјех, да свјатитсја имја Твоје, да приидет царствије Твоје, да будет воља Твоја, јако на небеси и на земљи. Хљеб наш насушчниј дажд нам днес и остави нам долги нашја, јакоже и ми остављајем должником нашим. И не воведи нас во искушеније, но избави нас от лукаваго. Амин.

...sta si se zadavio u lazima kao pas.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Живојин 2020-09-09 19:44
Браво, тако су се и твоји преци Живко и Живана молили пре него што је Живко постао Јахја! Мир душама њиховим! Сад се јадни у гробу преврћу због такве пасје аветиње која их је наследила!
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Nur-Bec 2020-09-08 22:56
chapeau gospodine Bursac! Da ima vise ljudi kao sto ste vi svijet bi bio bolje mjesto za stanovanje nego sto je to slucaj sada. Potpuno ste u pravu za sve sto ste napisali.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Живојин 2020-09-08 23:53
Da ima vise ljudi kao sto ste vi svijet bi bio bolje mjesto za stanovanje nego sto je to slucaj sada за све лажове који лежу и устају са мржњом према Србима, односно за побеснелу побушњачену арнаутију која глумата Бошњаке по порталима!
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # mehmed 2020-09-08 23:22
Aferim , Bravo COVJEKU Bursacu za objektivnu analizu.

Ovaj COVJEK Bursac je ZDRAV COVJEK u svakom pogledu u odnosu na onu manitu cetvoronoznu hordu Primata, koje izrodi srednjovjekovna spc .
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-09-08 23:50
А сад да би и ти био "Bravo COVJEKU", уради "objektivnu analizu" порушених или оштећених верских објеката СПЦ или лај као пашче!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Aleksa 2020-09-08 23:42
Bravo gospodine Bursać. Sve je tako od reči do reči.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Aleksa 2020-09-08 23:43
Nama Srbima najteže pada istina.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Abdula 2020-09-09 13:37
Nekad sam bio Aleksa...
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # ALADIN 2020-09-09 00:00
Aferim. Konačno jedan Srbin koji govori istinu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Abdula 2020-09-09 13:38
Bivsi...
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # VlahAlija 2020-09-09 04:26
Bursać
Kliše
Tlapnje..
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Tomo 2020-09-09 07:18
Mislio sam da su ovakvi ratnohuskacki tekstovi, zasnovani na otvaranju balkanskih rana od pre 30tak i vise godina stvar proslosti. Sama uvodna recenica gde istice rat od pre 30 godina kao nesto sada bitno govori o autoru kao nekome ko zivi u proslosti zagnojem mrznjom i nije u stanju realno da sagleda sadasnjost i buducnost.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Рсшо 2020-09-09 07:58
Кад човек чита овакав текст пита се је ли га писао за новац или је мржња тако јака? За мржњу разлога нема, дакле можда је и болест у питању! Гомила лажи и измишљотина а предвиђање свега другог!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Рашо 2020-09-09 08:35
И да Вас питам још нешто господине Драгане. По званичном попису становништва у ЦГ живи нешто више од 26% Србс. Ипак, у тој демократској европској земљи ти људи немају право на писмо и језик, у државнојмуправи су запослени у проценту мање од 2%! На крају им се покуша отети и имовина цркв којој припадају а када покрену мирне протесте - литије онда "мирољубива и европска модерна" власт поручи да ће да их на тракторима врате одакле су наводно дошли, прослави "олују" - етничко чишћење из Хрватске, на обележавању победе у Другом СР слави уз песме Томпсона, ...
а када честити Албанац стане у ред бораца против такве власти онда пистане и он четник! Срамите се господине Драгане.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Pešterac 2020-09-09 09:53
Ako želimo da konačno na Balkanu krenemo putem napretka i da se uključimo u društvo uspešnih i prosperitetnih koji su svoju istoriju smestili u udžbenike, odakle je uče, a treba je znati, moraćemo potencirati mir i raditi na stvarima koje nas mogu povezati i zbližiti.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari