Hrvatska policija optužena da sprejevima crta križeve na glavama migranta

dvgse564w6567

Guardian je dobio i brojne fotografije ovog čina koji su dobrotvorne organizacije opisale kao "najnovije poniženje", koje su hrvatske vlasti počinile nad migrantima koji putuju balkanskom rutom. UN je zatražio od hrvatske vlade da istraži sve navode o zlostavljanju.

"Očito je da je ovo način ponižavanja izbjeglica i migranata koji pokušavaju prijeći granicu. Koliko vidim, ili se hrvatske vlasti koje su počinile ova djela koriste sprejnom bojom kako bi identificirale i ponižavale migrante koji ponovo prelaze granicu ili, što je još zabrinjavajuće, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih muškaraca , od kojih su većina muslimani, vjerskim simbolom", rekao je Jack Sapoch iz organizacije No Name Kitchen (NNK), nevladine organizacije koja djeluje u Velikoj Kladuši, dva kilometra od granice.


Organizacija NNK je 6. maja dobila prijavu kako je skupina ljudi otjerana s te granice i kako su posprejani narandžastom bojom. Ovom prilikom su im ukradeni mobiteli i novac, a nekima su uzeli čak i cipele.

Druga skupila vratila se u kamp Miral u blizini Velike Kladuše 7. maja kazavši kako su dobili sličan tretman kao i prethodna grupa.

Za komentar je kontaktirana hrvatska policija, a prije toga vlasti su naglasili potrebu da zaštite svoje granice.

Komentari  
+3 # mehmed 2020-05-12 20:52
Izvjestaj Guardijana je istinit .

A istinito je i ovo:

Ustase ostavljaju krscane u Hrvatskoj , ostale ubijaju ili tuku , otimaju vrijdni nakit , novac a i mobitele

a onda ih proptjeruju u Genocidnu rs tj. cetnicima , a ove bradonje im uzimaju i ono sto je preostalo i onda ih nocu - jer nisu Pravoslavci... prebacuju u Federaciju BIH .
Prijavi moderatru
0 # mehmed 2020-05-13 14:50
Istorija se ponavlja :

Ono Njegosevo sad vazi za : cetnike i ustase . - vase carstvo je na mezarima - grobnicama ...
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click