Rožaje - Iz zatvora se vratio u školsku biblioteku

Direktor rožajske škole i otac nekadašnjeg nastavnika tvrdi da se nije ogriješio o propise kad je zaposlio sina u ustanovu kojom rukovodi

c94678d7d5fbe3e852ef14e8c4caa95e

Nakon što je zbog pokušaja ubistva odslužio zatvorsku kaznu, Rožajac Armin Nurković dobio je ponovo posao u tamošnjoj Osnovnoj školi “25. maj”.

Na mjesto bibliotekara zaposlio ga je njegov otac Avdo Nurković, direktor te obrazovne ustanove.

Stariji Nurković potvrdio je “Vijestima” da je zaposlio sina kao bibliotekara, ali tvrdi da je to učinio zakonito.

“Na postavljeno pitanje da li sam primio Armina Nurkovića na radno mjesto bibliotekara za rad u biblioteci, tačno je. Imenovani je prema zakonu i Pravilniku rada škole priložio sva tražena dokumenta i uvjerenje da se protiv njega ne vodi krivični postupak. Pošto je ispunio uslove predviđene zakonom za pomenuto radno mjesto primio sam ga na određeno vrijeme do povratka radnika sa bolovanja. Drugih kandidata nije bilo”, kazao je bibliotekarov otac.

Armin Nurković je u septembru 2016. pravosnažno osuđen na 25 mjeseci zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanina Ferida Camića.

Opšti zakon o obrazovanju o obrazovanju i vaspitanju predviđa da nastavniku prestaje radni odnos ako navede na obljubu ili protivprirodni blud učenika, odnosno zaposlenog u ustanovi, onižava, vrijeđa ili tjelesno kažnjava učenika, zloupotrebljava položaj, ne izvršava zadatke...

Pravdajući svoju odluku da u Osnovnoj školi zaposli sina koji je prethodnih mjeseci bio u zatvoru, Nurković ističe da je sve u skladu sa propisima.

“Sve što sam uradio uradio sam po Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta ustanove”, tvrdi Nurković.

Zakon o radu, međutim, predviđa da poslodavac može raskinuti ugovor o radu ako zaposleni zbog izdržavanja kazne zatvora mora biti odsutan sa rada duže od šest mjeseci, te ako mu je izrečena mjera bezbjednosti, vaspitna ili zaštitna mjera u trajanju dužem od šest mjeseci i zbog toga mora da bude odsutan sa rada - danom početka primjenjivanja te mjere.

Nurković je 2. novembra 2015, ispred ugostiteljskog objekta “Dajmond” u centru Rožaja, pokušao da ubije Camića. U presudi piše da je Camiću nanio teške tjelesne povrede, kada je iz pištolja “astra”, kalibra 7,65 milimetara, ispalio tri metka, od kojih su dva Camića ranila u noge...

Iz Ministarstva prosvjete kratko je saopšteno da su tražili “hitno izjašnjenje škole”.

“Uputićemo dopis upravi za inspekcijske poslove kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta prilikom angažmana kadra u toj ustanovi”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Po dolasku na funkciju, ustupio sinu nastavničko mjesto

Avdo Nurković je za direktora škole “25. maj“ imenovan 2015.

“Vijesti” su ranije pisale da je stariji Nurković odmah po dolasku na funkciju, na svoje mjesto nastavnika maternjeg jezika doveo sina Armina.

Tada nam su iz Ministarstva saopštili da je Armin i ranije radio u školi, na određeno vrijeme.

“Armin Nurković je u JU OŠ ‘25. maj’ u Rožajama bio angažovan kao nastavnik crnogorskog jezika i književnosti u 2012/2013, 2013/2014, 2014/2015, kao i 2015/16. školskoj godini na određeno vrijeme, shodno zakonskoj proceduri koju sporvodi škola”, odgovoreno je “Vijestima”.

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj