Jovanović: Ljajić treba da bude ministar u novoj vladi

Ne mogu da se složim sa stavom da je umrla demokratija u Srbiji, jer su i prethodni izbori održani u skladu sa zakonima koji su suštinski na snazi već dvadeset godina.

rfhztrzhrtz54ez

Podsetiću da smo u prošlom skupštinskom sazivu doneli niz zakona kojima se definišu izborna pravila, a takva rešenja su nastala na osnovu dogovora stranaka uz posredovanje evroparlamentaraca. Nema razloga da se unapred negativno komentariše sadašnji saziv parlamenta. Takve priče uglavnom dolaze iz stranaka koje neće imati predstavnike u Narodnoj skupštini. Parlament je centralna i najviša institucija u našem političkom sistemu, odnosno u sistemu podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Upravo je skupština odraz političke volje građana kroz demokratsku proceduru na izborima, kaže u razgovoru za Danas Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije na čijem je čelu Rasim Ljajić. Jovanović tako odgovarajući na kritike opozicije da je novim sazivom parlamenta umrla demokratija u Srbiji.

*Stiče se utisak da u parlamentu Srbije u ovom sazivu neće biti prave opozicije, možda samo one konstruktivne. Može li demokratija da opstane bez opozicije?

– Za demokratiju je dobro da postoji opoziciono delovanje u parlamentu. Kritika vlasti je često motiv za predstavnike vlasti da bolje rade, a nekada kritika i sučeljavanje kvalitetnim argumentima dovode do pronalaženja boljih zakonskih rešenja. Još uvek ne znamo koje će stranke imati svoje predstavnike u vladi, pa samo možemo da nagađamo ko će biti opozicija i kakva će biti strategija opozicije. Utisak je da će potencijalna opozicija u parlamentu biti manje oštrija od opozicionih stranaka iz prethodnog skupštinskog saziva. Ali, s druge strane svaka partija vodi računa o svom nastupu i snosi odgovornost za svoje postupke. Uostalom, neke stranke nisu prešle cenzus, iako su u prethodne četiri godine imale dovoljno prostora za nastupe u skupštini. A verovatno su i takvi nastupi doprineli da izgube poverenje birača.

*Da li je ovakvim sazivom parlament dodatno izgubio na značaju i uticaju koji bi trebalo da ima u društvu?

– Nezahvalno je da ocenjujemo rad Narodne skupštine, a da ona još nije ni počela da zaseda. Treba da prođe neko vreme da bismo mogli da procenjujemo i rad parlamenta i kvalitet rasprave i aktivnost narodnih poslanika. Poslanici Socijaldemokratske partije Srbije će nastaviti da rade u skladu sa skupštinskim poslovnikom i trudićemo se da svojim diskusijama i ponašanjem opravdamo očekivanja naših birača, a samim tim da damo doprinos na jačanju ugleda Narodne skupštine. S druge strane, ne možemo da krivimo stranke koje su i do sada činile vlast za dobar izborni rezultat. Cilj svake koalicije i stranke na izborima je da osvoji što više glasova i činjenica je da su stranke iz vladajuće koalicije napravile dobar rezultat. Pri tom je izlaznost bila malo manja nego prethodnih godina. Ako uporedimo taj podatak sa državama u okruženju, koje su u to vreme imale izbore, izlaznost je bila slična kao u Severnoj Makedoniji i viša nego u Hrvatskoj. Stranke koje su se opredelile za bojkot su i pre održavanja izbora bile svesne šta sve gube, ako ne učestvuju u radu parlamenta, a od stranaka koje su izašle na izbore samo su dve bile relativno blizu prelaska cenzusa.

*Ne treba zaboraviti da je jedan od naših argumenata za smanjivanje izbornog cenzusa bio da će niži cenzus obezbediti bolju reprezentativnost u parlamentu, ali se to ipak nije dogodilo.

– Očekujem da će narodni poslanici artikulisati interese građana, voditi argumentovane rasprave i da će uspešno kontrolisati rad izvršne vlasti. Sadašnji skupštinski saziv se razlikuje od prethodnih po većoj zastupljenosti žena i mladih ljudi. I to je dobra pretpostavka da novi narodni poslanici unesu i novi kvalitet u plenumu. Potrebno je da uspostavimo novu političku kulturu i da poslanici koriste prikladniji rečnik tokom debate.

*SDPS je izašao na listi SNS, pa se pretpostavlja da ćete vi biti deo vladajuće većine. Da li ćete, kao i u prethodnom periodu podržavai baš sve zakone koje prdedloži vlada?

– Ovo je treći izborni ciklus gde nastupamo u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i logično je da i dalje budemo deo vladajuće većine. Zakoni, koje predlaže Vlada, u skladu sa procedurom dolaze na dnevni red skupštine, ali ne budu uvek izglasani u formi prvobitnog predloga. Poslanici SDPS ozbiljno pristupaju analizi zakonskih predloga i često putem amandmana korigujemo određene zakone. Naravno, možemo da utičemo u skladu sa našom političkom snagom. Bilo je slučajeva da su naši amandmani prihvaćeni i bili smo zadovoljni izmenama. Nažalost, bilo je i situacija kada su amandmani odbijeni, ali to ne mora da znači da zakon u celini nije dobar.

*Svojevremeno je vaš lider Rasim Ljajić najavio da više neće ostati deo vlade i da će se povući. Da li će se to dogoditi?

– Moje mišljenje je da Rasim Ljajić treba da bude ministar u novoj Vladi Republike Srbije, jer ga za to pre svega kandiduju rezultati iz prethodnog perioda. On je odlično i odgovorno radio posao u svom resoru. Ponavljam, to je moj stav i sigurno stav većine u SDPS-u. Saznaćemo uskoro imena kandidata za sastav nove vlade.

Podela resora još nije tema

*Očekujete li da ćete u Vladi Srbije dobiti ponovo neko od ministarstava i da li SDPS priželjkuje ponovo isto, nepodeljeno, ministarstvo?

– Na osnovu dosadašnje saradnje sa koalicionim partnerima i na osnovu izbornog rezultata logično je da SDPS ima ministarstvo u republičkoj vladi. Koliko znam, do sada se nije razgovaralo o konkretnoj podeli resora niti se zna ko će voditi određene resore. U ovoj fazi razgovora je najvažnije da uskladimo stavove o načinu funicionisanja buduće vlade i ciljevima koje je neophodno da ostvarimo. Za nas je najvažnije da u kontinuitetu radimo na ostvarivanju što boljeg životnog standarda, na izgradnji infrastrukture ravnomerno u svim delovima Srbije i da ne odstupamo od politike koja je usmerena pristupanju Evropskoj uniji. Mi ćemo insistirati da što više naših ideja bude implementirano u plan rada buduće vlade.

(Danas)

Komentari  
+19 # Senko 2020-08-10 16:14
Još da budeš Ministstar za Ku.. c i sve si Ministeriume isprobo!
Odgovori | Prijavi moderatru
+18 # Krmadin 2020-08-10 16:30
Treba, sto jes jes.Malo je i bio.Samo 20 godina.
Odgovori | Prijavi moderatru
-18 # Olivera je moje ime 2020-08-10 16:31
Rasim - ministar za sva vremena. Svaki mandatar zna da sa njim neće pogrešiti. A to da bude ministar, jedino smeta nekim njegovim Sandžaklijama i nikom više.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Hamza 2020-08-10 17:11
Prasim te je pravijo ! Sednes mi na Olivera
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Analiza 2020-08-10 19:07
Pa odgovara vam vazal koji samo slusa. Olos je dobar samo vama.
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Demir 2020-08-10 19:20
Drzavnik dostojan funkcije..Nisam ga podrzavao ali otkad Zukorlic baci ahmedijh i krenu da kleveta Rasima cak plati i seselja pa zajedno cetiri god ga olajava potvrdeno da mu zukorle nije ni do kolenaR .Rasime sretno de god bio.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Olivera je moje ime 2020-08-10 19:32
Objasni to Demire ovim tvojim tupoglavim Sandžaklijama. Da imaju imalo u glavi trebali bi da muče doveka i kaju se zbog svake loše izgovorene i napisane reči o najboljem ministru Vlade Srbije.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Hamza 2020-08-10 20:22
Babo ili Tata Prasime
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # TITO je moje ime 2020-08-10 22:16
Prvo drago mi je da smo se opet sreli, čekamo još bradu, morgena, Nurku,Zivojinka, i Sukanoga.. .bila je to lepa ekipa, nedostaju mi pa čak i kad se ne slažemo. E sad malo da prokomentarišem, eto slažem se sa Oljom, Rasim je realan neopterecen političar koji se bori za rezultate za razliku od nekih koji se bore za akreditacije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Neska 2020-08-10 19:34
Rasima.je bar lijepo gledat i slusati a nista poganije od Zukorlica celavo bradato jos samo.sto.zine laze.Rasime sretno
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Safet 2020-08-10 20:20
Rasim realno treba da bude premijer, boljeg nece naci.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-08-10 22:38
Svakako , da ce mu njegov brat vucic dati neku fotelju.

Jer, rasim je najduze u Srpskim Vladama...on je i ucitelj i brat svim Srpskim Predsjednicima
- Idol je cetnika - GENOCIDASA , ratnih zlocinaca za kojima je plakao...
a on jednom rece..." opet bi plakao i pomagao ratne zlocince...

A ovih dana vidimo da su : spc, vucic, rasim stvirili ponovo 90 - godine...

eto posla za rasima...ponovo ce da pomaze i place za potencijalnim Srpskim zlocincima...

Srbija nemoze opstati bez Narko Valute svog OBLJUBLJENOG NARKO BOSA rasima.

Nastavak :
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mehmed 2020-08-10 23:06
Nastavak:

On je zasluzio da ga SPC , proglasi SRPSKIM SVECEM...trbalo bi mu dati, najtezi moguci Krst - optocen lisicijim jezicima...

A jusufspahic ce mu za 30- godisnje zasluge za Narod ,
cuvati ostake - mosti u Beogradskoj Dzamiji zvanoj " Muzej Vostanih Figura" ili " Muzej- Dinastija jusufspahica".

Na ulazu Muzeja ce ga na smjenu cuvati najpoznatiji Srpski zlocinci , a danonocno proklinjati Familije drogerasa i haman njegov rodjeni brat drogeras.

Vucic ce mu , kao svom bratu i ponekad ucitelju , svakog mjeseca -
drzati pjenusave emocionalne hvalospjeve i roniti krokodilske suze. ( pod uslovom da ZBOG KARTELA ...ne odfura u Zatvor. )

Njegovi - robovi ce, prepolovljeni od gladi , kao PRELETACI TRAZITI NOVOG sefa.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Safet 2020-08-10 23:17
Ponavljas se Meša, dosadan si.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Vlada 2020-08-11 00:33
Gospodin Ljajić, može neko da ga voli ili ne, da li je mogao više da uradi za Bosnjake i Srbe naravno da jeste, ali je čovjek bio dostojan svake svoje funkcije i ne postoji čovjek u Srbiji Sandžaku, da nije pomogao, na ovaj ili onajnačin, , najvece razočaranje u Sandzaku je gospodin Zukorlić, imao je ogromnu podršku u Sandžaku, Bošnjaci su ga podržavali čisto iz ubjeđenja i vjerovali su mu, što je pokazao kada se prvi put kandidovao za BNV, posle toga počinje da opada jer se oko njega okupili interesdzije koji nisi mogli da se istaknu na drugi način nego na ličnost Zukorlica, a kojima je Zukorlić vjerovao kao što je Tandir u Prijepplju, najveća podvala Islamskoj Zajednici i stranci SPP, što je dokazano dok je SPP bio 4 godine na vlasti U Prijepolju , i dan danas mu Zukorlić slepo vjeruje i tako polahko gubi podršku u Sandžaku koju nikada više nece imati.Upravo zbog takvih
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samko 2020-08-11 04:52
Eto vama Rasima Srbiji!
Ne Treba nama u Sandžak nista.

Muftija preuzima sve Akobogda Inshallah
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Begoo 2020-08-11 06:37
Sve je isto Rasim ministar ili Vulin kakve koristi mi u Sandzak imamo samo stetu za Bosnjake.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari