Kataklizma sandžačkog pitanja

fthzrtuhjtr

Piše: Esad RAHIĆ

Sandžačko pitanje polako, ali sigurno, nestaje sa političke scene. Tri decenije se govorilo o njemu, ali nikakav konkretan i pametan iskorak i pomak nije napravljen.

Imam utisak da nikada nije  ni imalo  ozbiljnog nijeta ni ozbiljne namjere. Ovo pitanje je samo eksploatirano u dnevno političke svrhe i za predizborne potrebe.

Glavni cilj nikada nije bio stvarno rješavanje sandžačkog pitanja i ostvarenje njegovog odgovarajućeg statusa.

Primarni cilj je bio i ostao borba za vlast i sve povoljnostii i benefite koje vlast njenim držaocima nudi. Narod je za svo vrijeme držan u zabludi kako se neko tobože bori za rješavanje sandžačkog pitanja. A u stvarnosti postojala je samo jedna borba, za vlastitu političku poziciju i za goli opstanak na vlasti i u vlasti.

Neko se grdno ogriješio o ovaj narod. Potrošio mu silno vrijeme i energiju na lažna i neiskrena obećanja. Narod i njegove želje i iščekivanja  su kontinuirano iskorišćavane za vlastitu političku promociju i kao sredstvo za ostvarenje vlastitih ciljeva i ambicija.

Nije bilo greška nametanje sandžačkog pitanja kao fundementalne komponente opstanka i budućnosti našeg naroda. Ovdje je kardinalni propust naroda što ovoliko vremena nije bio u stanju da otvori oči i progleda, da se sandžačko pitanje koristi  samo u demagoške svrhe bez imalo nijeta da se ono stvarno riješi.

Jedino dobro je, da je poslije toliko vremena jasnije nego ikad pred narodom u svoj svojoj razočaravajućoj  jasnoći, ispoljila surova istina i pred njom se konačno povukla iluzija i laž.

Prodavci političke magle već decenijama egzistirali na laži kako se ubiše boreći se za status Sandžaka i status svog naroda.

Na kraju je postalo jasno kao dan, da se nikada nisu borili za Sandžak i svoj narod, već isključivo za sebe i svoje lične interese.

Komentari  
+13 # Deutschland 2020-08-28 16:49
Olivera javi se ..
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # mikla 2020-08-28 17:16
A,ovom tipu je trebalo 30 trideset godina da otvori oči i vidi da je sve bila magla i borba za sopstvene interese.Prodavci magle i dalje rabe ovo pitanje.Hebe se narodu,darvinistima, za sve ovo.kaki narod taki mu i vodje.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # TITO NP 2020-08-28 21:14
Milka ti si neki muftov jel da. Obično njegovi ne razmišljaju realno racionalno nego govore iz ugla mržnje. To je opasna zabluda, kao Olivera i njeni sledbenici koji slave ratne zločince kao heroje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Np 2020-08-29 08:54
A tacno se zna sta ce napisat. Viri iz dupe*a velikog vodje i samo iskace po potrebi. Cinjenica je da se za 30 godina nije pomerilo po tom pitanju sa mrtve tacke i za to su krivi svi (sda, spp i sdp) Sandzak se koristi samo za potrebe izbora. Jadno je i tuzno sto niko ne vidi koliku korist mi imamo od autonomije. Kad smo nezavisni od tudje milostinje. Po Beogradu se prave trgovi od 10m i crkve od 40m mi lijecimo nase ljude parama dijaspore i iz svog dzepa. To nije realno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Dosta 2020-08-30 10:52
Moj Rahicu a skoro si pricao da ti je srce puno sto su se "ujedinile bosnjacke stranke". Po meni krajnje dvolicno sa tvoje strane da pricas sad o ovome hvalio si jedinstvo i jos si u BNV. Je l vas posao u BNV samo da nam pricate o istoriji ili mozemo da se nadamo nekoj buducnosti u kojoj cete vi kao BNV da se zalazete za nase interese?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # mikla 2020-08-30 12:57
# TITO NP 2020-08-28 21:14
"Milka ti si neki muftov jel da". Ja nemogu da pripadam fašistima!
Odgovori | Prijavi moderatru
+17 # Nedim 2020-08-28 17:05
Sandzak kao autonomna regija je bio zajednicki projekat Bosnjaka i Srba za vreme drugog svetskog rata. Tadasnji partizani su se borili za to, ali je onda vrh partije i Tito odlucio drugacije. Onda 45 godina se nista nije desavalo. Sa pocetka rata to se opet javlja, ali ovog puta kao bosnjacki projekat. Srbi i Crnogorci u tome vise ne ucestvuju. Kad se CG odvojila, juzni dio Sandzaka gubi sve vise svoj sandzacki identitet, a severni dio se vrti u krug bez neke prave ideje. Eto tu smo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Karakal 2020-08-28 17:06
Nema od toga ništa ( do daljnjeg - ko zna do kad )......A trebalo je bit riješeno još 1995 g.kad su Velike sile pocijepale Bosnu i ostavili je onako n.a.k.a.r.a.d.n.u da kao država,nit živi nit mre....Bojim se da je bilo ( a to skoro uvijek ponavlja kad se završe ratovi )podkusuravanje i to odprilike ovako :Srbi u Hrvatskoj i Bošnjaci u Srb. I CG da ne dobiju ništa,ali zato se Bosna cijepa (Srbi dobijaju skoro pola Bosne,a Hrvati ostaju u "kvazi" federaciji kantona u onih ostalih "p.i.š.lj.i.v.i.h " 51 % teritorije) a Albanci dobijaju državu na Kosovu... I namjerno su bombardovali Sr. i CG da bi Milošević imao čime da se opere pred srpskim narodom,kao ,eto, htio je da odbrani Kosovo,ali NATO pritego i nije imao kud....Sve je na ovom svijetu politika...Jedno se priča,drugo se radi,treće.četvrto,peto i pedeseto se misli...Biće još cirkusa...Bog zna do kad...
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # NPN 2020-08-28 17:26
Kako se kroz (h)istoriju taj obrazac lijepo može uočiti.
Ništa novo, sve po starom ide. Mene lično uopšte ne čude niti fasciniraju dogadjaji od danas, juče, prije 10, 100 ili 1000godina.
Jedno te isto!!!
Homosapijensi, humanoidi, ljudi i sve te sujete i ćudi.
Egoizam, preterizam, ovde vera a tamo rasizam...
Ama ba bre pusti meeeee
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Bosnjak BP 2020-08-28 17:27
Vrijeme je potroslila SDA gosp. Rahicu, a sa njima i SDP mada oni to nisu nesto potencirali. To ste zaboravili naglasiti. Bosnjacka stranka je u Crnoj Gori ugradjena od tajne sluzbe i to svi znaju. Od njih se nista i ne ocekuje osim da te privatne hotele zavrse u Ulcinju. Dok se ne ujedinimo, ali sa istinskim vodjom bez licnog interesa, nema nam boljitka
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Dardan 2020-08-28 17:32
O sandzaku se moze pricati samo o istocnom delo sandzaku, jel nazalost zapadni deo je odavno ociscen. Tamo vise nema sandzak, ne za ljude ( vecina stanovnika ) koji danas tamo zive.
Sto se tice istocnog dela sandzaka, proces bosnjikizacije u 91 je zapecatio nazalost sudbinu i ovog dela.
Marginalan broj stanovnika u odnosu na naciju koja je usmjerena na izumiranje sandzaku, koja ne priznaje ni kao geografski denominacije, sluzbeno i nesluzbeno, dodamo i zabludi od 91, i bez podrske krucijaljni i strateskih partnera, daje nula sanse bilo cega sandzaku.
Sandzaklije samo kao sandzaklije su mogli imati neku sansu.
Ipak se nadam da nece toga biti, i da sandzak dobije poseban status, jel samo tako moze da opstane.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera je moje ime 2020-08-28 18:30
"Neko se grdno ogriješio o ovaj narod. Potrošio mu silno vrijeme i energiju na lažna i neiskrena obećanja"

Taj neko ima svoje ime i prezime. Trideset godina nije malo. Međutim, nije on kriv, krivi su oni kojima i posle 30 godina to nije još jasno i koji ga održavaju na političkoj pozornici.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Olivera je moje ime 2020-08-28 18:31
Možda je došlo vreme da se Sandžak drukcije pojmi u glavama Sandžaklija. Jer morate priznati da koliko god krivili druge u okruženju da su zaslužni za vaš loš položaj, imali ste i vi priličan doprinos istom. Razdvajanje Sandžaka na dve države ste podržali i kumovali čak tome pokazavši se više nego agilni tom činu. Kad je u pitanju deo Sandžaka koji je u Srbiji, mislim da je nakon ovih izbora stvorena odlična podloga za napredak u svakom smislu. Napokon su apetiti političkih stranki zadovoljeni, svaka od tri vodeće stranke ima svoj prostor da se iskaže. I vi bi mogli da se postavite tako da se oni počnu pozitivno takmičiti ko će biti korisniji za građane. Svi su u koaliciji sa vodećom strankom u Srbiji, tako da se ne mogu vaditi da će biti zapostavljeni od države, naprotiv, od toga mogu imati samo koristi. A tu je i verna i brižna dijaspora da ubrizga svežu krv u krvotok, ako bude počeo iz nekog razloga da zastajkuje. Bolji dani su na vidiku, dajmo svima šansku da se dokažu i pokažu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Np 2020-08-29 08:47
Botino, sto je babi milo to joj se i snilo. Treba da se nadamo necemu ako nemamo svoju autonomiju? Treba da se nadamo kad ce Beograd da nam baci mrvice. Tacno je da je potroseno 30 godina na ljude kojima su bitne samo svoje fotelje sda, sdp i spp. Treba da se oslanjamo na dijasporu a predsednik od nasih para da nam donira respiratore? Treba da ustajemo na himnu u kojoj smo mi potcinjeni srbima? Da postujemo ustav po kom smo gradjani drugog reda? To sto si ti tvoj obraz prodala da bi sluzila ja nisam a nadam se da cemo cijelu ovu garnituru (sda, sdp, spp i sns) na sledecim izborima ispratit u neku ruznu proslost.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Deutschland 2020-08-29 12:11
Olivera mislim da je najbolje da prepustimo vama Srbima cijelu bivsu Jugu,a mi sve nacije da se iselimo, da vi Srbi mozete mirno da zivite.
Stvarno ste dosadili sa otimanjem u Republici Srpskoj, Sandzaku, Vojvodini, Bosni, Crnoj Gori...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Safet 2020-08-28 19:46
Sandzacko pitanje nikad ne moze da se rijesi dok je na celu te ideje Ugljanin ili slicne pojave. Od 13 sandzackih gradova u 7 su vecina pravoslavni hriscani (srbi i crnogorci). Ko ce njih da ugura u Suljov Sanzdak, a tesko i srbe iz Novog Pazara ili Sjenice. To mora da bude multi-etnicka regija. I ako nisam za muftiju njegova ideja o Sandzaku kao evropskoj regiji mi se svidja. Mada je i to daleko od bilo kakve realizacije. Prvo mora da se napravi koncezus u samom Sanzdaku, potom sa tom platformom izaci pred Podgoricu i Beograd i naravno Brisel, posto i CG i Srbija pretenduju za clanstvo u EU. Svako crtanje etnickih linija vodi u rat, a to se nikome ne isplati.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Haber 2020-08-28 20:23
...bez rat(d)a,ne moze da se traži,,plata,,.dali je sandzački bošnjak spreman da rad(t)i da bi posle tražio da mu se plati...svi mi treba da budemo iskreni i pitamo sebe,koliko žrtve smo spremni da damo za ovaj cilj.trideset godina se borio samo jedan čovjek,dali je to bilo iskreno ili lazno saznat hoćemo pred zadnjim sudom pravde,no dali će nas to tad zanimati ponovo je dio naše zbilje i naseg bića.bojim se da ćemo tad imati preče brige..no iskrenost i povodom ovog pitanja neće biti zaobidjena,kako svih nas tako i onog pojedinca u čiju iskrenost mi sad sumnjamo...ovako razmišljanje je da najblaže kažem dio neizgradjene svijesti i psihe...ne može taj ,,sumnjivi,,pojedinac da bude vodja i demonstrant,da je general i obični vojnik,da se zalaže ili ne zalaže a mi da čekamo i da se pitamo koliko ono on beše iskren.a mi svi redom iskreni u teste...ne može to tako..u prirodi i u ljudskom društvu postoje zakoni po kojima se sve odvija.da bi se nešto pokrenulo mora da se ti zakoni ispune...
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Mire 2020-08-28 20:07
"Borba za status Sandzaka", za koji status?
Ko su politicari koji su se "30 godina borili za status", zasto ne imenuje?
I ova prica je samo fraza bez efekta, i samonametanje, jer ovu pricu zna svako, ali ne zna, koji status da se trazi? Kulturoloski i sta on podrazumeva, satus regie sa vise centralizacije unutar Sandzaka, decentralizacije Srbije, ili status tipa "pokrajine", i sta sve to podrazumeva, ovako,m jadnom narodu samo kazes "status" i tim se sve zavrsava, ili se bupne nemoguce, pa o tome samo raspreda... ko politicari ko Rahic, samonilcna promocija bez i jednog efekta.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # banda stara 2020-08-28 21:54
Aferim. To je ta "borba za status Sandžaka". Nažalost.
Dokle god postoji nezavisna i samostalna BiH, nezavisna i samostalna CG,...pitanje autonomije Sandžaka jepo meni, kulturološke prirode. Decentralizacija Srbije i regije sa administrativnim centrom u NP je rešenje. Takvih adminstrativnih centara u Srbiji bi bilo 6,7 sa svim institucijama koje takav cenatr treba da ima. Takođe treba se boriti za status Bošnjaka kao manjiskog naroda u Srbiji ukoliko se Srbija ne definiše kao građanska država Ukoliko dođe do nekakvog poremećaja naročito kod BiH i CG treba odmah aktivirati i političku i teritorijalnu autonomiju Sandžak i biti spreman za takvo nešto se boriti svim pravnim sredstvima i inrenacionilizacijom problema i glasno i jasno
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # banda stara 2020-08-28 22:13
E. Rahiću, što bi rekli stari "ušlo iz dupeta u glavu" pa si počeo da pišeš onako kako jest. Dosta je bilo od tebe hvalospeva o našim "ljiderima" iz raznoraznih razloga
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Marss 2020-08-28 22:46
Nazalost, fale nam licnosti sa ljudskim i politickim potencijalima. Skoro sve dosadasnje politicke strukture uz ogromnu pomoc Bg sovinisticke mafije, imale su prvenstveno za cilj zadovoljavanje sopstvenih finansiskih zelja a narodu je bacana kost da bi ostali zbunjeni,mirni i u neizvjesnosti.
A osobe kao sto si ti, koje su podrzavale i aktivno ucestvovale u tom vise deceniskom unistavanju naseg naroda, da sada otvara drugima oci je vise nego licemerno. Zajedno sve politicke partije i institucije Sandzaka koje su slijepo izvodili naredjenja Sanu i razjedinile nasu snagu ,zadale su smrtonosni udarac nasim zeljama, za boljim i tolerantnijim i jednako pravnim zivotom a o autonomnim snovima i da ne pricam.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # sara 2020-08-28 23:14
NA NEKOM ZASEDANJU AVNOJ-a U TOKU 2 - og
SVETSKOG RATA BILO JE GOVORA DA SANDZAK DOBIJE AUTONOMIJUPOŠALJI
ALI POSLE RATA, ZBOG SUKOBA MUSLIMANSKE
POLICIJE I PARTIZANA
SANDZAK JE KAZNJEN 25 GODINA DA NECE BITI
INVESTICIJA U EKONOMSKI RAZVOJ
AUTONOMIJA SE NIKADA NIJE VISE POMINJALA,
NASTUPIO JE MIR, ALI 60 - ih GODINA, RANKOVIC MOTIVISE RASELJAVANJE SANDZACKOG
NARODA, MUSLIMANE NARAVNO, ZA
ISELJAVANJE U TURSKU I TAKO JE BILO
NAZALOST
SA RATOM U BOSNI I PREKRAJANJEM GRANICA UNUTAR SFRJ JAVLJA SE PONOVO
IDEJA O AUTONOMIJI, STO JE DONEKLE I
RAZUMLJIVO.
Da li je to bila samo parola, da se SANDZACKI MUSLIMANI UMIRE ILI SE NEKO STVARNO ZALAGAO ZA TO, JA NEZNAM
TO CE SE POKAZATI, ISTORIJA PISE
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Ortakoy 2020-08-29 17:01
A sta ste tad bili,muslimani ili Muslimani.To je 50 godina pre nastanka novoformirane bosnjacke nacije.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # sara 2020-08-29 17:45
BILI SMO LJUDI I TADA I SADA
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # sara 2020-08-29 08:44
USTVARI PITANJE STATUSA SANDZACKA,
KAO POSLEDNJA SANSA TOGA RESENJA.,
BILA JE SA FORMIRANJEM BOSNE DRZAVE KAKVA JE SADA
ZASTO JE MILOSEVIC PREGOVARAO O POLOZAJU SRBA U BOSNI, A IZETBEGOVIC NIJE POMENUO SANDZAK?
ZASTO JE SADA VUCIC JAKO AKTIVAN POLITICKI U REPUBLICI SRPSKOJ A IZETBEGOVICA SANDZAK NE INTERESIRA
U MOMENTU I ZUKORLIC I UGLJANIN I RASIM IMAJU JAKO LOSE ODNOSE BOLJE RECENO
NIKAKVE, I SA BOSNOM I SA TURSKOM I SA KOSOVOM, STO ZNACI DA SANDZAK U CELOM REGIONU NEMA PODRSKU OD NIKOGA
ZASTO SA IZDVAJANJEM CRNE GORE, BAKIR NIJE REKAO - STOP, DELITE BOSNJACKI NAROD U DVE DRZAVE
I RASIM I UGLJANIN I ZUKORLIC SU30 GODINA MANIPULISALI SANDZACKI NAROD I SIGURNA SAM DA NJIH TROJICA NI ZA 300 GODINA NECE NISTA URADITI
GOSPODO SANDZAK JE RASELJEN, PESTER JE PUSTA, SANDZAKLIJE NAPUSTAJU SANDZAK INKOGNITO ZBOG EKONOMSKIH RAZLOGA
TURSKA JE OTVORILA 3000 FIRMI U SRBIJI, A KOLIKO U SANDZAKU????
KOLIKO JE FIRMI OTVORILA BOSNA????
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Bosnjak BP 2020-08-29 09:38
Slazem se u vecini tvojih stavova ali zasto je Zukorlic odgovoran za stanje u Sandzaku ako je tek sada uspio dobiti vlast u jednoj opstini? Na politickoj sceni je nesto vise od 4 godine. Nije mogao imati odgovornosti ako nema vlasti, ili mislis da je kao muftija imao zakonodavnu vlast:).
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Pešterka... 2020-08-29 18:58
I ja se isto slažem sa većinom Sarinih stavova ali kako ovo reče Zukorlic 30 godina nije mi jasno
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # svašta 2020-08-29 09:03
Da je ovaj text objavlhen prije 5,10,15,20 ili 25 godina bio vi dobar. Za trenutno stanje nije bas odgovarajuci jer nema prijedloga nikakvih,nema optimizma a ima previse positovjecivanja svih politickih stranaka u Sandzaku a nisu sve iste.
Ja sam ubijedjen da najmladja ozbiljna stranka u Sandzaku ima jos dista energije, volje i potencijala da popravlja situaciju u Sandzaku.
Neupitni su rezultati njihovog djelovanja.
Da ih Allah dz. s. nagradi za trud i da im olaksa a narod da uputi i ucvrsti na istini
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # sara 2020-08-29 09:21
ARISTOTEL JE REKAO, - DRAG MI JE PLATON, ALI ISTINA MI JE DRAZA -
A, JA CU RECI - DRAGI SU I MENI SANDZACKI POLITICARI, ALI ISTINA MI JE DRAZA -
GOSPODINE SVASTA, JA BIH RADO CULA VASE PREDLOGE, ALI OSIM STO STE OCENILI MOJ KOMENTAR NISTA VISE NISTE REKLI.
OPTIMIZAM KOJI, KAKO KAZETE MENI NEDOSTAJE, ZAHTEVA USLOVE I REALNU POGLOGU DA BI EGZISTIRAO
NADAJMO SE, NADA POSLEDNJA UMIRE
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # svašta 2020-08-29 16:45
Nisam komentarisao niciji komentar vec sam komentarisao tekst profesora Esada Rahica.
Jedan od mojih prijedloga je raditi na budjenju i edukaciji Bosnjka, da svaki bisnjak zna sta su zajednicki interesi i ciljevi i sta je crvena linija isood koje se neide.
Bosnhaci su uvijek pobedjivali kad su svi bili u jednom safu
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # sara 2020-08-29 11:14
ISTORIJA I ISTINA NE ZASTAREVAJU
MORAMO ZNATI KAKO JE BILO,
DA BI SMO MOGLI NASLUTITI
STA CE BITI
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # sara 2020-08-29 09:03
OTVORENI SU UNIVERZITETI ALI GDE CE DA SE ZAPOSLE SVI TI DIPLOMANTI.
PRIVREDA, INDUSTRIJA, AGRAR, SVE JE NULA
PAR KILOMETARA ASVALTA SLAVI SE KAO DA JE OTVOREN NEKI GIGANT KOJI CE ZAPOSLITI
PAR HILJADA RADNIKA
MISIM DA BI SANDZAK GDE ZIVI NACIONALNA MANJINA BOSNJACI MUSLIMANI,
U SLUCAJU RATOVA I NEMIRA U REGIONU,
MORAO IMATI NEKI STATUS ZASTICENE ZONE
ZATO STO SANDZAK NEMA ORUZJE, NEMA VOJNE FORMACIJE, NEMA KAPACITETE DA BI SE BRANIO I ODBRANIO U SLUCAJU POTREBE
I SACUVAO SVOJE STANOVNISTVO
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Marss 2020-08-29 09:52
Izdvajati Zukorlica iz ove grupe politickih nula je nekorektno i nemoguce.On je taj koji je sa svojim politickim ocem Suljom razbio nase jedinstvo, napravio od brace, rodjaka, prijatelja, najgore neprijatelje.
Zato sav ovaj politicki i vjerski nistavluk treba osuditi i svu moc koju posjeduju oduzeti i proglasiti ih kaoneprijateljima ovog naroda.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # sara 2020-08-29 10:52
REALNO, MISLIM DA SVI TROJICA NE ZASLUZUJU VISE NI JEDNU SANSU, ALI DOKLE GOD DOBIJAJU GLASOVE NARODA IMAJU PRAVO DA RADE STA HOCE
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Haber 2020-08-29 13:43
Nijesu bitni pojedinci.bitna je ideja.ideja koja se suprostavila genocidu(biološkom uništenju)bošnjaka je sda.prema njoj su okrenuti i danas noževi mržnje onih koje je ona omela u svome naumu.bacanje u isti koš troice vodja nije ništa drugo nego nastavljanje prikrivenog uništenja ove ideje...sva trica su bili u sda,ljajić i zukorlić izdaju ovu ideju i prave nezavisne partije sa programomima svima nama poznatim.zasto to rade,?ako je ova ideja bila branik našeg opstanaka.logički zakoni nam daju odgovor...sda je uništena u crnoj gori,uradio je to njen predsjednik harun hadzic bliski rodjak muamera zukorlica,i ako on nije bio njen osnivač.glavni pokretač sda u crnoj gori bio je famozni rifat fetic(otud i toliko mržnje i napada zukorlićevih ljudi prema njemu).harun hadzic je bio pozvan na gotovu siniju kao i njegov nećak zukorlic u novom pazaru na mesto muftije novoformiranog sandzačkog muftijstva.iza čijeg osnivanja stoji sda.kako su ova dvojica došla na pozicije???neko je tad zakazao...
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # sara 2020-08-29 16:03
ZA SIGURNOST SANDZACKA NISU BITNE IDEJE, TO SMO VIDELI, JER IDEJA LEBDI U VAZDUHU.
BITNO JE IMATI CRNO NA BELO,
IMATI DOKUMENT KOJI CE GARANTIRATI SIGURNOST SANDZAKA
U SLUCAJU SUKOBA U REGIONU.
MEDZUNARNODNO PRAVO KAZE,
TAJ DOKUMENT SE NE MOZE OSTVARITI
PREKO PREDSTAVNIKA POL. STRANAKA.
POTREBNO JE U DOGOVORU SA BEOGRADOM I MEDZUNARNODNOM
ZAJEDNICOM POSTIGNUTI SPORAZUM
DA SANDZAK DOBIJE STATUS ZASTICENE ZONE U SLUCAJU RATOVA
BEZ APETITA ZA OTCEPLJENJEM.
TO JE POSAO LJUDI OD STRUKE,
PRAVNIKA I ADVOKATA A NE ZUBARA, LEKARA VERSKIH LICA
U SANDZAKU SA TAKVIM STATUSOM
POL. PARTIJE MOGU DA NASTAVE
SA BORBOM ZA VLAST, DA PRAVE IZBORE SVAKE GODINE, DA PRAVE TEATRE KOLIKO HOCE DA OBICNI GRADJANI IMAJU TEME ZA MUHABET UZ KAFU I CAJ.
.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # sara 2020-08-29 16:17
PO MENI OTCEPLJENJE NE DOLAZI U OBZIR
PRVO ZBOG MESOVITOG STANOVNISTVA JER CE STANOVNISTVO SRPSKE NACIONALNOSTI DOCI U NEZAVIDAN POLOZAJ
DRUGO, ZBOG SLABE EKONOMIJE
I LOSE BOLJE RECI NE POSTOJECE
INFRASTRUKTURE, SANDZAK NE MOZE FUNKCIONIRATI SAMOSTALNO
SANDZAK NIJE MONAKO
A ISTO NIJE LIHTENSTAJN,
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Haber 2020-08-29 17:20
Najbitnije je šta narod želi i hoce.sve izvan toga je iluzija..ako se osvrnemo na nase susjede albance sa kosova,oni su od osamdesetih godina prošlog veka probali sve.od demonstracija(studenti)preko gandijevskog otpora(rugova)do revolucije.(uçk).sve je to bilo moguce jer su imali kolektivnu svijest svoga problema.zadnji vid borbe je dao rezultate.naravno njihovi interesi su se poklopili sa geopolitičkim interesima naprednog svijeta,dobili su podršku.napravili su svoju državu
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # sara 2020-08-29 17:41
RAZUMEM TE, ALI ALBANACAJE BILO OKO 2 MILIONA SA MALIM PROZENTOM PRIPADNIKA SRPSKE NACIONALNOSTI,
A BOSNJAKA U SANDZAKU, JE
MNOGO, MNOGO MANJE I SA ZNATNIM BROJEM PRIPADNIKA SRPSKE NACIONALNOSTI
KOSOVO JE U SASTAV SFRJ
USLO KAO AUTONOMNA POKRAJINA
USTAV IZ 1973-e GODINE JE PREDVIDIO JOS JACE OSAMOSTALJENJE KOSOVA I
TO NA TITOVU INICIJATIVU.
KOSOVARI SU IMALI INTELEKTUALNU ELITU VIZIONARSKU.
ADEM DEMACI NIJE SPAVAO 27 GODINA U SAMICI, NEGO JE CITAO PISAO I MUDROVAO
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Inkognito 2020-08-29 23:00
Bravo,divno je za vidjeti da se oglasi neki intelektualac!
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Deni Kacar 2020-08-29 11:02
Rahic najbolje zna kako se ubija ideja o Sandzaku jer je bio u vlasti i sa ovim i sa onim..Sad se nesto raspisao i prosipa pamet,trebalo je malo ranije da se razmislja...
Zasto ne pomene imena svojih saradnik....
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Olivera je moje ime 2020-08-30 18:08
Nije kataklizma, već relaksiranje Sandžaka od pustih snova. Kao prvo, voljom svojih Sandžaklija Sandžak se podelio u dve države. U CG, Sandžaklije nemaju nerealnih zahteva, jer nemaju nekog poput Suljka u svojim političkim redovima. A ove srpske Sandžaklije što imaju Suljka, bolje da ga nemaju. Trideset godina: te hoćemo, te želimo, te sanjamo, te probudili smo se. U sandžačkim opštinama su na vlasti bošnjačke stranke u simbiozi sa SNS. Smatram da će ta simbioza dati odlične rezultate u budućnosti, gde će Sandžaklije sanjati otvorenih očiju bolji život pre svega. A kad je život Švicarska, kako peva Dino Merlin, nebitno je i SDA trtljanje i Rahićevo lamentiranje.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari