''Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka'': Manjine u Srbiji diskriminisane

Kamberi je nakon posjete i susreta sa Ugljaninom iznio zajednički stav da Srbija, kao zemlja koja želi da bude dio Evropske unije, mora poštovati standardi EU u pogledu poštovanja prava manjina

thumbs b c c6747762a317545dd54f7e855fcc0ec5

Predsjednik jedine opozicione poslaničke grupe u srbijanskom parlamentu "Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka" Šaip Kamberi i predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenili su da su manjine u Srbiji i dalje diskriminisane, te da će iskoristiti sva politička sredstva da glas građana, Albanaca iz Preševske doline i Bošnjaka iz Sandžaka, bude prisutan u srbijanskom parlamentu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kamberi je nakon posjete i susreta sa Ugljaninom iznio zajednički stav da Srbija, kao zemlja koja želi da bude dio Evropske unije, mora poštovati standardi EU u pogledu poštovanja prava manjina.

"Suočavanje sa istinom će morati da prihvati ova ili neka naredna vlast jer je to proces koji mora da se završi pomirenjem svih naroda na Balkanu. Bez suočavanja sa istinom i pomirenja ne može biti kompromisnog rješenja sa Albancima, niti sa Bošnjacima, niti može biti napretka u nekom procesu demokratizacije", naglasio je Kamberi, inače predsjednik Partije za demokratsko djelovanje (PDD) Albanaca iz Preševske doline, s juga Srbije.

Ocijenio je da u Srbiji postoje demokratski dio javnosti koji želi da vidi svoju zemlju u Evropi, a koji ni u vladajućoj većini, niti u vanparlamentarnoj opoziciji ne vidi svog predstavnika.

Navodeći primjer Preševske doline gdje je, kako je naglasio, od posljednjeg popisa stanovništva prepolovljen broj građana, Kamberi je istakao da to pokazuje da ti građani imaju ogromne probleme, ali i da pitanje zastupljenost manjina u državnim institucijama nije nešto o čemu govore samo predstavnici manjina.

Predočavajući da se to može vidjeti u posljednjem izvještaju o napretku Srbije za ulazak u EU, ponovo je pozvao premijerku Srbije Anu Brnabić da iznese statističke podatke o zastupljenosti Albanaca i Bošnjaka u državnim institucijama na području lokalnih samouprava gdje oni žive.

"Nek oni, kao Vlada, iznesu statističke podatke koji će pokazati da Albanaca i Bošnjaka ima veoma malo, ili uopšte nema u državnim institucijama. Neće biti dovoljno hrabrosti ni kod premijerke niti bilo kog ministra da izađe s takvim podacima jer će to potvrditi sve naše navode i diskriminisanu poziciju u kojoj se nalaze manjine, posebno bošnjačka manjina u Sandžaku i albanska u Preševskj dolini", rekao je Kamberi, dodavši da je situacija različita kada se tiču prava manjina koje žive u Vojvodini.

Naglasio je da položaj Albanaca još više otežava odnos Srbije prema Kosovu i da se Srbija, ukoliko ne želi dijalog sa predstavnicima Albancima Preševske doline, u nekom narednom procesu, u okviru dijaloga s Kosovom, mora suočiti s pitanjem uspostavljanja reciprociteta i poštovanju prava albanske manjine u istom odnosu koji Republika Kosovo garantuje Srbima.

"Oni (Srbi, op.a.) imaju Ustavom zagarantovano pravo na deset mandata u parlamentu, jednog do tri ministra i imaju procenat zastupljenosti u svim državnim institucijama Kosova. Sa druge strane nama su uskraćena i ona prava koja su predviđena u Ustavu Republike Srbije. Obaveza države je da u jedinicama lokalne samouprave gdje žive pripadnici nacionalnih manjina, u svim javim i državnim službama i policiji zastupljenost manjina treba da bude srazmjerna zastupljenosti manjine u ukupnom broju stanovništva", istakao je on.

Kamberi je ukazao da je nakon oružanog konflikta 2001. godine Vlada Srbije donijela poseban program mjera za rješavanje krize na području opština Preševeo, Bujanovac i Medveđa, ali da nije bilo napretka i političke volje da Albanci budu integrisani u institucije Srbije.

"Znači da 19 godina nije bilo napretka jer nije bilo političke volje. Da je bilo političke volje to su problemi koji su mogli da se riješe. Govorimo o nastojanjima jedne manjine koja teži da bude integrisana u institucije Republike Srbije i imamo nastojanje aktuelne i prethodnih vlada koje odbijaju da uopće parcipiraju Albance kao ravnopravne građane da budu dio institucija", zaključio je Kamberi.

Ugljanin je nakon razgovora sa predsjednikom i članovima manjinske poslaničke grupe "Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka" u Skupštini Srbije izrazio očekivanje da će ta poslanička grupa otvoriti sva pitanja za koja je dobila podršku građana.

Komentarišući stav vladajuće većine u srbijanskom parlamentu prema kojem su prava manjina zadovoljavajuća, Ugljanin je ocijenio da "država u kojoj vladaju paralelne strukture vlasti je ona fašistička Srbija i predviđa jednobojnu državu, bez ikakvih manjina, drugih nacionalnosti i bez drugačijeg mišljenja".

"Borimo se za normalnu, demokratsku Republiku Srbiju u kojoj će manjinski narodi, i Albanci i Bošnjaci, ostvariti svoja prava izražena voljom građana na referendumu, Bošnjaci 1991. godine, Albanci 1992.", poručio je Ugljanin dodavši da "u paralelnim strukturama vlasti birani su jedni, a vladaju drugi ljudi".

Kako je naglasio Ugljanin, pozivajući se na izvještaj Minority Rights Group od 2014. godine, Albanci, Bošnjaci, Romi i Hrvati u Srbiji su narodi kojima prijeti opasnost da nestanu.

”Pokušavamo da stvorio uslove da Albanci, Bošnjaci i druge manjine na ovim prostorima gdje žive mogu da ostvare Ustavom i zakonom zagarantovana prava", poručio je Ugljanin konstatirajući da nakon trideset godine ove dvije manjinske stranke, imaju priliku da u parlamentu Srbije, kao jedina opoziciona grupa budu nezaobilazan faktor.

Ugljanin je izrazio očekivanje da će poslanička grupa "Ujedinjena dolina-SDA Sandžaka" otvoriti sva pitanja za koja je dobila podršku građana.

Delegacije Albanskog nacionalnog vijeća i manjinske poslaničke grupe „Ujedinjena dolina - SDA Sandžaka“ ranije danas posjetila je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV).

Komentari  
-11 # Olivera je moje ime 2020-11-05 21:08
Ovo dvoje separatista glume kao neke demokrate i opoziciju. Pljuju po svojoj državi, misle Srbija će se na njihova žvalavljenja nešto posebno potresti. Ima ova država pametnija posla, nego da obraća pažnju na svog starog znanca Suljka od Sandžaka ili Kamberija od doline.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2020-11-06 00:47
Старо братство Немањића и Кастриота! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # srky 2020-11-10 09:17
zile,ti si Turski isprdak.Imas li deda Muratovu sliku povise kreveta?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # More 2020-11-06 19:46
Olivera, ne mijenja temu oni kažu da smo diskriminisani pri zapošljavanju
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Soko 2020-11-05 21:15
Zukomana uvalili u fotelji i time su resili.manjinska pitanja i naravno da zukan kleveta videnoje Bosnjake. ..isvakog ko ne ulaze u zukan fondaciju..Gori ce nam biti Zukorle nego palme marijani martinovici .......Zukàn mora da se ulizuje bruka
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # NP 2020-11-05 21:50
AKROFOBIJA ili ti strah od visine, svega što je visoko, strah od umno i intelektualno visokih ljudi... od visine uopšte - je prisutan kod vas malih sitnih duhovnih crva koji nagrizaju zdravo tkivo nebi li vas neko primetio.
Gde god se okrenu ovi crvi i crvići vide Zukorlića. On im se pričinjava svuda.
Čak i u tekstu koji blage veze nema sa njim.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2020-11-05 22:30
На босанскоме се каже АЕРОфобија! ;-)
Па кад ћеш више научити тај матерњи босански, Шојићу, иди БРЕ Хебо те асфалт Бегишки?!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # TITO NP 2020-11-06 07:48
Soko je rekao tacno u centar . A ti nikad menozes pogoditi centar jedino ako odes u naše restorane koji su u centar a koje je uzurpirao Zukoman i ubira kiriju za sebe. Ako je vakufsko onda je svija a ne samo njegovo. Al on može sve jer radi za vlast a protiv gradjana. A to što ima lepu priču za seljake to je druga stvar.. Sad ćeš ti reći da je neko bolestan u mirznji prema Muftiguzu, a nije to samo je narod normalan pa vidi šta radi i ne voli ga... Niti ga mrzimo niti ga volimo, samo nemoze da.mu prodje to kod nas...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2020-11-06 11:03
Pazi Tito, nism te svrstao u ludake kao Zivotinjka nego u mrzitelje.
Sto ne pises istinu?
"...ubira kiriju za sebe"...
Kako mozes tako mrtvo hladno da slazes i naturis nesto sto je lako proverljivo - osim ako ne mrzis doticnog ????
Svi mi znamo ko je zakupac, gde uplacuje kiriju ...itd dzabe naturas.
Svi to veoma dobro znaju - dzabe lazes - veruj mi JER JE VAKUF OSJETLJIVO DELO KOD VJERNIKA.
Zukorlic nije "oteo" vec povratio davno oteti vakuf.
I to veoma RIZICNOJ borbi sa drzavom - gde je moja malenkost ucestvovala zajedno sa stotine iskrenih vjernika - na sta sam ponosan - i nije ga povratio da ga ponese u Orlje ili prepise na brata, svata ...vec ga je i ZVANICNO preveo 1/1 na IZ
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP 2020-11-06 11:12
Kao sto rekoh Vakuf je vracen. U jednom dijelu je FIS a drugom lokali.
Zasto lokali?
Pa zato sto IZ nema ćupove sa zlatom, nema fabrike, avione, kamione... vec zivi od sadake. Tu sadaku daju ljudi kao ja i ti. Neko je daje a neko ne.
Pored sadake tu su i kirije na Vakufske lokale.
Svako od tih zakupaca svakog prvog u mjesecu nosi kiriju i to znaju svi.
Niko i ne pomislja da to moze da se zloupotrebi kako ti zlobno tvrdis da Zukorlic to uzima u svoj dzep.
Ako slazes tu - zasto ne bi i o drugom?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-11-06 11:28
Како само клевееееећууу, а тек што лажуууууу, јер није Шојић по цео дан на једење и пијење у вакуфски кафани, него звог Предузеће! ;-) А "Niko i ne pomislja da to moze da se zloupotrebi у Приватно Предузеће ... и још санџачко, праведно и помиритљско! Према томе, помирите са сас вакуф, иначе.... ето га Јопет Шојић на хисламски багер за увакуфљивање! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-11-06 11:17
1/1 na IZ, a ИЗ = СПП - Санџачко Приватно Предузеће, "JER JE VAKUF OSJETLJIVO DELO KOD VJERNIKA" ;-) ..., а пошто су комунисти неверници, друже Тито неЈма ништа за тебе док ти Шојић не увакуфи глас! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-11-06 11:39
А да, само зарад матрњег боснског: "...DELO KOD VJERNIKA" :P ... иде БРЕ, Хебо те афалт Бегишки! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Hamza 2020-11-06 14:14
Živojine, pišeš malo latinicu malo ćirilicu, glumiš nekog Srbendu, sigurno za to dobijaš i neke pare, ukoliko to ne činiš po službenoj dužnosti. Jasno je da si Bošnjo, ali mi nije jasno zašto ti je autentični Šoić dao zadatak da osim što širiš govor mržnje međ Bošnjacima u toj lonac ubacuješ i Srbe.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Живојин 2020-11-06 14:45
Кад би ту бушну бушњачку главурду употребио и за размишљање после шишања, вероватно би закључио зашто пишем "malo latinicu malo ćirilicu" у одговорима!
Само настави да студиозно анализираш моје коментаре и само ће ти се казати, па ће ти разјаснити и колико у то ваше "човекољубље", које са овим шејтан-хоџом Шојићем ширите овде на порталу, ја убацујем "мржње"!
И Јопет, ДРЖТЕ ЛОПВОА, како само клевеећуууу, а тек штомрзеееее...!
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Hamza 2020-11-06 15:04
Ti si po zanimanj bot, ja svremena na vreme napisem neki komentar, radim pametnije stvari od blejanja na portalima, ne analiziram gluposti ničije, ponajmanje one za koje nisam kvalifikovan, nemam dodira sa psihijatrijom. Dokon si ti i znam da bi do sutra nastavio sa širenjem mržnje, ja sam već ogladnio, odoh s’ prijateljima na ručak i vince.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera je moje ime 2020-11-06 18:22
Bravo Hamza, jer priznaješ da ručak zalivaš vincem. A ovde na portalu toliko njih što loču ljutu šljivku bihorku, što se može i osetiti sudeći po njihovim komentarima i replikama, a ne bi priznali ni za živu glavu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Hamza 2020-11-06 15:13
Naravno, isto vazi i za Oliveru, na istom ste platnom spisku, s’ tim da ona ima pristojniji pristup.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Olivera je moje ime 2020-11-06 18:23
Hamza, kaži od koga da tražim honorar i podelićemo ga.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Analiza 2020-11-05 22:59
Ti si skole nazalost obicna gluperda, koja gleda samo do vrha nosa. Imao je udbas 30 god vremena da se zalaze za svoj narod. Ne da se nije zalagao, nego ga je maljem po glavi bio. Idite vise oslobodite narod od tih vasih seljackih zaostalih demagogija. Slijepci jedni i sa suljom. Pihh!
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Safet 2020-11-05 23:01
U tome je i problem, dosta Bosnjaka ima na funkcijama, samo sto ne rade nista za narod, nego za svoje dzepove.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera je moje ime 2020-11-06 10:48
I onda, da li je problem u državi koja je te Bošnjake postavila na funkcije ili u njima samima? Kod Suljka postoji još taj žal za vremenima kad je bio ministar, a Kamberi je neko ko želi da svojom retorikom skrene pažnju na sebe, ne bi li se Vlasi dosetili. Ipak, tandem Nemanjić-Kastriot treba da imaju na umu da im je sudbina vezana za Srbe.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Belma 2020-11-05 23:57
Olivera, kiptiš i ključaš od srbofobije. A Živojin je obični blento, koji je sebe ubjedio da je duhovit.
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2020-11-06 00:22
На босанскоме језику србофобија је антисрбизам, антисрпство, осећање нетрпељивости, непријатељства или мржње према Србима! :eek:
Е сад, србофобија постоји и у српском и у босанском речнику, али акрофобија аерофовбног високолетача Шојића постоји само у српском. Можда зато што се ђикан Јахић, као и ти и Шојић, плашите летења, а хтели би досегнете српске српске висине, као ону коју си досегла кад ти је маХрама остала код комшије Радована! ;-)
Е јес заХебан тај матерњи босански и никако се неда научити, србољупко Белмице наша плавушице паметнице! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # TITO NP 2020-11-06 08:09
To si našao ISLAMOFOBIJA pa si samo okrenuo reči....
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2020-11-06 09:15
То је Јопет на српском, а Ђикан Јахић није се сетио да убаци БОШЊОФОБИЈУ! ;-) Једино да сад дрмр Живко Фехратовић то исправи, стрпи само још двадесетак година док научи тај матерњи босански! :P
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Deutschland 2020-11-06 07:49
Blento hhhhhhh, pravo dobru rijec si upotrebila belma hhhhhhh,a pokusava da glumi intelektualca na baterije
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2020-11-06 09:20
Ето, прави швапски смисао за хумор, што би ми сељаци рекли "ко луд на брашно"!
А шта ти мислиш, да ми вако необразовани сељаци не знамо језике? Јес да неЈмамо пара за интернаци дипломе високијех звања техничких грешки, али ми ето ипак научисмо тај босански пре првог интернци професора и аутора речника!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera je moje ime 2020-11-06 18:25
Kako sam ja srbofob? Ja sam suprotno tome, a vi Bošnjaci, Sandžaklije i šćiptari ste ustvari većinom srbofobi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # mehmed 2020-11-06 18:57
Postovani Kamberi taj pored Vas , smanjuje eho Vaseg briljntnog predavanja .
U toj Skupstini ste Dacica izbacili ili ubacili u alkohlizovano stanje - pa taj od mrznje i nejasnog inelekta koluta ocima - bljuje i idiotske PRIJETI i samo sto nepozva 1500 specijalaca da TE izvuku iz Skupstine.

Postovani Kamberi ,
SPC i Vuciceva Srbija su na "srpsko-pravoslavnom " putu sa 12 Amfilohijevih apostola - jahaca apokalipse ......!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # mehmed 2020-11-06 19:12
Uvazeni Kamberi , ne citajte neke komentare - postoji opasnost da se pritom za trenutak vratite u srednjovjekovnu ljudsku i intelektualnu MAGLU tj. MRAK
njima vec stoljecima Josipa Lisac pjeva : "... magla svuda ..magla oko nas..."
Neka sami odluce , hoceli svojoj djeci i unucima kupovati slikovnice i udzbenike Historije inspirisane filmom " svedok Bozije ljubavi " .
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari