Položen kamen temeljac za izgradnju džamije u Sjenici (Foto)

Danas je u Sjenici uz prisustvo džematlija i delegacije Mešihata, predvođene muftijom sandžačkim hfz. Abdurahman ef. Kujevićem, položen kamen temeljac i proučena dova za novu džamiju u ovom dijelu grada.

0 2

Iz organizacionog odbora hfz. Esad ef. Mahmutović poručio da su najljepša mjesta na dunjaluku džamije.

“Posebno zadovoljstvo je okupljanje i druženje u dobru, sa našim rođacima, prijateljima i komšijama. Ovdje smo danas da se sakupimo u dobru, da činimo dobro i proizvodimo dobro. Volim da kažem da su džamije najbolje fabrike. One proizvode ono što je dobro, lijepo, korisno i kvalitetno, a ne odnosi se na materijalnu dobit. Džamije nas uče da činimo dobro, a klonimo se lošeg. Ona nas uči dobru, istini, moralu, poštenju, pravdi, jedinstvu. Odvraća nas od neistine, nemorala i svega što uništava jednu zajednicu. One su naš vodič za bolju budućnost”.

U suzama, vakif zemljišta prof. Šaban Maslak zahvalio se svima koji su danas došli, istakavši da je ovo bio san njegovih roditelja koji je uz nesebičnu podršku sproveo u djelo.

“Ovakav je objekat nedostajao ovom naselju, a mi, budući džematlije, trebamo učiniti sve kako bi on živio, kako bismo ispunili svoje dunjalučke obaveze i tako obezbijediti lijepo mjesto na ahiretu. Ovo je zalog za ahiret, ali isto tako i zalog za našu budućnost, našu djecu koja će se ugledati na nas”.

Berin ef. Ljajić, glavni imam medžlisa IZ-e Sjenica kazao da su vakufi su najbolje investicije, a vakifi su najpametniji investitori.

“Poruka svih ovih silnih uvakufljenja kojih smo svjedoci svakodnevno jeste da pitamo sami sebe kakvi smo mi to investitori? Kad je u pitanju imetak svakog od nas, svi gledamo da ne pogriješimo, ali često puta zaboravljamo da su vakufi najbolje investicije, a da su vakifi najpametniji investitori. Njihova investicija ne prestaje sa smrću, njihova filijala se nikada ne zatvara. Ona traje vječno i kada presele dobra im se djela pišu. Nećemo stati sve dok svaka mahala ne bude imala po jedan mesdžid”.

(Sana)