Beograd / Migrant se raspada od bolesti, Hitna odbila da pomogne

Migrantu obolelom od koronavirusa sinoć je bila neophodna lekarska pomoć, ali je Hitna pomoć odbila da se pobrine za njega, a isto su učinili i ostali predstavnici države, navode iz Info parka. Dodaju da je dečko preživeo samo zahvaljući ženi iz hostela koja mu je dala lekove i prebdela pored njega.

GHJTZJUZTZT

“Često se ponavlja od strane predstavnika države da izbeglice/migranti u Srbiji imaju sva prava na zdravstvene usluge kao i njeni građani. Ukratko, to je laž”, naveo je centar za zaštitu, edukaciju i osnaživanje izbeglica Info park.

Nakon toga je opisan je najnoviji primer koji pokazuje da izbeglice nemaju ista prava kao i ostali građani.

“Sinoć je Info Park bio uključen u akciju pomoći migrantu obolelom od kovida 19 i nismo mogli ništa da uradimo jer Hitna pomoć nije htela da izađe. Prosto, neće, uz cinične opaske tipa ‘neka ga neko od njegovih odvede u urgentni'”, navodi se u objavi na Tviteru.

Kako dalje navode iz ove organizacije, ni policija nije htela da ga odveze jer je “otkaz boravka” jača sila od života.

Nije hteo da pomogne ni Komesarijat za izbeglice Republike Srbije (KIRS), ni bilo ko drugi od predstavnika države, tvrde iz Info parka i dodaju:

“Dečko je preživeo samo zahvaljući divnoj ženi iz hostela koja mu je dala lekove i prebdela pored njega.

Objašnjavaju da je osoba koja je pomogla migratnu jednostavno rekla “neću da čovek umre ovde” i pružila mu pomoć bez koje verovatno ne bi preživeo.

“Cinično je da nas je ujutro zvala Uprava za strance MUP-a da pita da li se testirao. Virus mržnje prema migrantima je svuda”, zaključuju iz ovog centra za zaštitu migranata.

Nova.rs je kontaktirala Hitnu pomoć, ali do objave ovog teksta komentar na ovaj događaj nismo dobili.

(Nova S)