Srbija i Hrvatska ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine

Revidirana strategija ne otklanja probleme regionalne saradnje. Srbija i Hrvatska apsolutno ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, kao i presuđene ratne zločince, smatraju u Udruženju

thumbs b c 5f9db84961e2ff9f3bde576db8e8c5bc

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine za sjednicu Vijeća ministara BiH, koja je zakazana za 28. maj 2020 godine, ponovo predlaže usvajanje revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Iako je Vijeće ministara zatražilo detaljnu analizu o dosadašnjim efektima strategije za procesuiranje ratnih zločina, Ministarstvo pravde na čijem je čelu gospodin Josip Grubeša, prikriva stvarne razloge propasti državne strategije iz 2008. godine kako bi uspio progurati revidiranu strategiju koja je u velikoj mjeri samo kopija prethodne, istakli su u srijedu iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Grubeša vješto pokušava prikriti ključnu informaciju da je nadzorno tijelo od 2009. godine preko 300 puta upozoravalo na razne propuste u vezi sa propalom strategijom. Revidirana strategija ne otklanja probleme regionalne saradnje. Srbija i Hrvatska apsolutno ne poštuju BiH, skrivaju stotine osumnjičenih i optuženih za ratne zločine, kao i presuđene ratne zločince. Od javnosti i žrtava se kriju informacije o 'A listi', koja je dostavljena Tužilaštvu BiH od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. 'A lista' je međunarodna obaveza BiH, a prema posljednjem međunarodnom istraživanju preko 300 osoba sa te liste nikada nije bilo u procesu obrade ili bilo koje faze postupka. Zbog toga ponovo insistiramo da 'A lista' bude prioritet u revidiranoj strategiji“, ističu iz udruženja.

Također, traže od Vijeća ministara BiH da ne prihvati prijedlog Ministarstva pravde BiH, te da zahtijeva od nadležnih detaljan pregled “A liste”.

“Javnosti, a posebno žrtvama, moraju biti dostupni podaci o procesuiranju predmeta osoba sa 'A liste', odnosno koliko je pravosnažno okončanih predmeta, koliko je postupaka u toku, koliko je provedenih istraga, te koliko je istraga obustavljeno. Tražimo da se revidiranom strategijom predvidi prioritetno procesuiranje preko 300 osoba sa 'A liste'. Tražimo od Vijeća ministara BiH da zahtijeva od nadležnih hitno preispitivanje saradnje sa Srbijom i Hrvatskom na procesuiranju ratnih zločinaca. Tražimo od nadležnih da se preispita uloga ministra Grubeše u opstrukciji usvajanja revidirane strategije koju zaustavlja od 2017. godine“, zaključuju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Izvor/Foto:Anadolija

Komentari  
+3 # Mars 2020-05-27 17:31
Kakav glup naslov...ne postuju Bosnu..pa da ih je svijet pustio poklali bi nas ko pilice...a mi bi da nas sad postuju.
Prijavi moderatru
+5 # mehmed 2020-05-27 21:03
Dva su agresora do usiju ogrezla u krvi...a najmracniji , najgenocidniji, najbezbozniji je produkt cetnicke SPC i cetnickog djela Srbije . Ustaski agresor je bio u rukavicama ...

Ova dva agresore u BIH , funkcionisu po pricipu spojenih sudova , njihove crkve bastine Paganstvo i zato za njih ABSOLUTNO NE VAZE 10 Bozijih Zapovijesti .

Miroslav Krleza bi za njih rekao : " ne zasluzuju ni da cestit covjek pljune na njih " .
Prijavi moderatru
+3 # mehmed 2020-05-28 22:25
Srpski agresori su se potpuno izlili iz korita ljudskosti, razuma...

- pocujte i pogledajte te cetnicke horde sto bauljju po ulicama Suverene Crne Gore .

Dali ovi gore nabrojani pripadaju

Sekti Sotone
Sekti nekog Kacavande
nekog svestenika Sotone ( cini mi sa da , ga tako vabe ) " Doktora Mengele " - Amfilohija... koji izjavi :
"Molitva za svetg Vasilija je najbolja vakcina protiv korone " .
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click