Rastu tenzije između Beograda i Podgorice - Brnabić pozvala građane Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori

fhujmhgfdfghjhgfdsfghj

Foto:EPA - EFE

U ponedjeljak je crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija, Grčka, prenosi Hina.

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je fašistička i rasistička zemlja, te su kao glavnoga krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Istovremeno, većina crnogorskih medija prenosi i izjavu srbijanske predsjednice vlade Ane Brnabić, koja je za "Pink" ocijenila kako su srbijanski građani sada mogli vidjeti da su nepoželjni u Crnoj Gori.


"Ovakav odnos crnogorskog predsjednika vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da ako negdje moraju otići ne idu tamo gdje su građani Srbije nepoželjni", rekla je Brnabić ističući da vlada te zemlje neće uvoditi recipročne mjere prema građanima Crne Gore, ali će spriječiti "još snažnije i još oštrije ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su desetljećima ubijali po Srbiji i terorizirali građane Srbije".Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za "Blic" je ustvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije "smiješan i besmislen čin" te ocijenio kako Crna Gora tim potezom sama sebi nanosi štetu.

Dačić je upitao, koje će onda turiste imati te dodao kako je crnogorska vlast ovom odlukom poslala poruku gdje trebaju ići srbijanski građani kao turisti i gdje će ostaviti svoje novce.

Crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je u nedjelju Crna Gora postala prva korona-free država u Evropi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. juna, te da će sljedeće sedmice početi s radom vrtići i igraonice, a bit će dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima.

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriju Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što bi se moglo dogoditi 2. juna.

Tenzije između Podgorice i Beograda počele u januaru.

Crna Gora i Srbija pogoršale su međusobne odnose nakon što je crnogorska Skupština potkraj 2019. izglasala Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji regulira vlasništvo nad imovinama vjerskih zajednica.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i službeni Beograd tvrde da je zakon usmjeren isključivo protiv te vjerske organizacija i da joj država želi "oteti crkve i manastire". Najviši srbijanski dužnosnici javno su tada poduprli proteste koje je SPC organizirala u Crnoj Gori, dok je početkom januara tokom protesta ispred crnogorske Ambasade u Beogradu došlo do pokušaja paljenja zastave Crne Gore.

Tada su i Crna Gora i Srbija na razgovor u MVP pozvali ambasadore u Podgorici i Beogradu, koji su odbili primiti protestne note.

Komentari  
-4 # Sejo 2020-05-26 11:52
Al morate na litije da idete hahahahhahaha
Prijavi moderatru
-2 # mehmed 2020-05-26 21:47
Bravo Markovicu. Drzavu i turizam treba zastititi od :

1 ) koronm zarezenih Srba , pa i vladika Stefan se zarazio na liturgija, a i svi oni, sa kojima je istu kasicicu lizao.
Vucicev sin je bio zarazen .

2 ) Od najopasnijeg Balkanskog virusa zvanog SPC koji pokusava izazvati krvoprolice u Drzavi Crna Gora , a mozda i i toku turisticke sezone .
Svestenik Joanki je suprotno MJERAMA ...sa cetnicima odrzao neku molitvu..bili su i u zatvoru

a DOKTOR MENGELE - Amfilohije je u Vijeme Zabrane... , pozvao cetnike na moltvu sa ovim rijecima

" molitva za svetog Vasilia je najbolja vakcina protiv korone

" Tako je Amfilohije dokazao :

A ) da SPC ne bastini istinsku Pravoslavnu vjeru ( gdje je 10 Bozijih Zapoviji )
B ) Daje Spc Paganska i interesna Institucija .

3 )od Rusa..koji gledaju na toplo more ...ruska Baza se u Nisu nalazi .
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click