Turska / ''Ne budi budala'': Evo šta je Erdogan uradio s bizarnim Trumpovim pismom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bacio je pismo američkog predsjednika Donalda Trumpa u – kantu za smeće, otkriva BBC.

erdogan trump 1 696x469 

Podsjećamo, cijeli svijet je danas objavio faksimil pisma koje je Trump poslao Erdoganu i u kojem mu je napisao da “ne bude grub, da ne bude budala”. Pismo je poslao 9. oktobra, nakon što su američke snage napustile Siriju.

Izvori bliski Erdoganu su za BBC kazali kako je pismo u potpunosti odbačeno, a onda i bačeno u kantu za smeće.

Istog dana kada je primio pismo, Erdogan je pokrenuo vojnu akciju u Siriji protiv kurdskih snaga.

“Hajde da napravimo dobar dogovor. Ti sigurno ne želiš da budeš odgovoran za pokolj hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništavanje turske ekonomije – a napravit ću to”, napisao je Trump u pismu koje su analitičari nazvali najbizarnijim diplomatskim pismom u historiji.

Trump se, dodajmo, suočio s velikom međunarodnom kritikom zbog odluke da povuče vojsku iz Sirije, što je, navode upućeni, dalo Turskoj “zeleno svjetlo” da pokrene napad. Zanimljivo je da najviše kritika dolazi iz Republikanske stranke, čiji je član Donald Trump. Naime, u rijetkom dvostranačkom ukoru, 129 članova Republikanske stranke u američkom Predstavničkom domu pridružilo se demokratima i iskazalo formalno protivljenje Trumpovom potezu. 

Zajednička rezolucija, kojom su pozvali i Erdogana da odmah prekine vojnu operaciju protiv Kurda, izglasana je sa 354 glasova za, a 60 zastupnika je bilo protiv.

Ranije u srijedu, Trump je rekao da se SAD ne bi trebali miješati u tursku vojnu operaciju u Siriji, jer to “nije naša granica”, a za bivše saveznike SAD-a, Kurde, kazao je da “nisu anđeli”.

Turske trupe i saveznički sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na sjeveru Sirije prošle sedmice, kako bi se s granice “sklonili” pripadnike sirijske kurdske milicije, zvane Jedinice za zaštitu naroda (YPG), i stvorili “sigurnu zonu” u kojoj će biti do dva miliona sirijskih izbjeglica.

Kurdske snage bile su glavni saveznik SAD-a u borbi protiv tzv. Islamske države (IS) u Siriji te sad postoji opravdana bojazan da bi destabilizacija mogla dovesti do ponovnog uspona tih snaga

Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: Nemoj biti budala...

Izvor: Radiosarajevo.ba

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click